Najdi forum

Kje vse lahko kupim električni števec?

Vem, da lahko kompletno storitev opravijo na Elektro Lj., vendar lahko menda zadevo kupim tudi pri nekaterih drugih podjetjih. Katerih???

Morda kdo ve tudi za podatek, ali se splača zamenjava enotarifnega števca z dvotarifnim? Strošek zamenjave znaša 50 tisoč. V kolikem času se to dejansko povrne z uporabo cenejše energije (za katero sem si urnik že pogledala).

Hvala in LP!

Pri dvotarifnem števcu je cenejša tarifa po novem med tedno samo ponoči od 22. ure do 6. ure zjutraj ter od petka od 22. po ponedlejka do 6. ure.
Glede na predpise pa med 22. uro in 6. uro in ob nedeljah zaradi hrupa, ki ga povzroča točenje vode in delovanje strojev ne smemo upoprabljati aparatov, ki povzročajo hrup (pralni stroji, sušilni stroji, sesalci), kar je posebej težavno, če živiš v bloku. Po tej plati se torej dvoratarifni števel ne izplača, ker je razlika med porabljenim dražjim in cenejšim tokom premajhna.

Glede na ceno električne energije se enotarifni števec splača, če je poraba v prvi tarifi več kot 73 % celotne porabe.

Pri nas s hrupom (zelo verjetno) ne bo problema, ker živimo v samostojni stanovanjski enoti. Btw, tudi prej, ko smo stanovali v bloku, so “vsi” prebivalci prali in sušili ponoči in ob vikendih. V končni fazi smo čez teden komaj kaj doma in tako smo se na nek način tolerirali.
Ko sem takrat enkrat gledala na račun za elektriko, sem ugotovila, da v času nizke tarife porabimo veliko večino elektrike. Torej je to to.

Samo še kakšno konkurenco za števec moram najti.

lp

V tušu, merkatorju

Nikar ne počni tega! Izračun ni enostaven, če pa na vsak način hočeš, naj ti nekdo napravi simulacijo obračuna za primer pol dnevni pol nočni tok. Sama sem že davno prešla z dvotarifnega na enotarifni tok. Ne le, da pri ceni nič ne profitiraš, še suženj stikalne ure postaneš in namesto prostih vikendov in praznikov imaš prav te dni največ dela. Še če bi bil števec in preklop zastonj, se menjava ne splača. Kajti hladilnik, zamrzovalnik, radio, TV, računalnik, luč in štedilnik potrebujejo elektriko neodvisno od tarife. Paziš lahko le pri pranju, pomivanju, sušenju in likanju.

Saj, mimaŠ, a niso to glavni porabniki?
Kajti te zadeve resnično največkrat delamo ponoči (možnost nastavitve zamika vklopa stroja) in ob vikendih, ko smo “doma” …

Kdo pa zna oz. je voljan narediti ta obračun? Ali je to bolj po sistemu “naredi sam”?

Glede na to, da dvotarifni števec zamenja Elektro za enotarifnega brezplačno, vprašaj, če morda brezplačno zamenjajo tudi enotarifnega v dvotarifnega

Uh, Relika, malo morgen.
Storitev z materialom (se pravi s števcem) mičkeno manj kot 50k. Očitno morajo že na začetku noter prinest 🙁
Ni mi pa kresnilo, da bi vprašala, če vzamejo enotarifnega v račun, ker nimam pojma, kaj bi sicer z njim počela.

Izračun moraš opraviti v lastni režiji.
Našteti aparati so sicer res večji porabniki, a ker niso v uporabi toliko časa kot hladilnik, je poraba sorazmerno manjša.
Če greš z dvotarifnega na enotarifni števec, ne menjajo števca, ampak le izklopijo dvojno štetje: štejejo le dražji tok, računajo pa enotno tarifo.

Pred kakima dvema mesecema sem dala zamenjati glavne varovalke (s 25 A na 20 A) in sem se tedaj pozanimala tudi preklop na enotarifni števec. Rekli so mi, da je tudi to brezplačno. Varovalke pa so mi že zamenjali in to brezplačno.

New Report

Close