Kje dobiti Vitamin B5?!
Vitamin B5 also known as Pantotenska kislina je zlo dober za kozo, ce vas zanima why malo pobrskajte po netu. Problem je v tem da ga nisem se nasel v Sloveniji, res je da iscem komaj 1 dan, pa vendar. V Ameriki je site-ov ki prodajajo 100x 500mg tablete na kile, s Sloveniji 0. Torej, kje dobiti? Ce ma kdo kake inf oz ve kje se take in podobne stvari dajo kupiti. Please respond.
Zivijo,
sicer ne vem kje bi se dalo dobiti samo vitamin B5, lahko ti pa priporočim tablete B-compleks, v katerih so vsi vitamini skupine B. Dobijo se v lekarni, brez recepta.
LP
Ne vem, zakaj so ljudje tako prepricani, da je kupovanje dodatnih vitaminskih preparatov tako nujno za njihovo zdravje… V zahodnem svetu NI pomanjkanja vitaminov ob obicajni prehrani! Zato vitaminskih dodatkov ne potrebujete ne vi, ne vasa denarnica. Dokazali so tudi, da se vitamini iz vitaminskih preparatov ne absorbirajo tako dobro v sistem, kakor vitamini iz sadja in zelenjave. Lepo vas prosim, ni boljse pojesti kaksno jabolko, solatko, grozdje? Ali pa vam je tako vsec misel, da bi zauzili nekaj kemicnega? Ob tabletkah obstaja tudi tveganje za hipervitaminozo – ki zna biti prav tako mucna kot pomanjkanje vitamina, le da ga je prevec.
Vitamin B5 je prisoten skoraj v vseh rastlinah in živilih živalskega izvora: jajcih, ledvicah, jetrih, lososu, kvasu (to so najboljši viri), verjetno pa ga sintetizirajo tudi črevesne bakterije. Najdemo ga tudi v fižolu, sončničnem semenu in polnozrnatem kruhu…
Bakterije ga res sintetizirajo, samo da ga potem pokakcamo in ne pride v kri….mislim da se ne motim…….podobno je z vit B12….
Ja, res ga deloma pokakamo, ga je pa toliko, da se tudi absorbira!
Vitamin B5
Vitamin B5 je bolj poznan pod imenom Pantotenska kislina, ki je hidrosolubilen vitamin in spada v skupino vitaminov kompleksa B.
Viri vitamina B5
Največ ga najdemo v jajcih, ribah, mleku, kvasu, brokoliju, zelju, Indijskem sladkem krompirju (okarina), borovem mesu ter jetrih.
Vloga vitamina B5
Je pomemben vitamin pri presnovi hrane, za sintezo hormonov in holesterola. Prav tako je potreben v metabolizmu beljakovin in ogljikovih hidratov.. Pri pomanjkanju se pojavlja vrtoglavica, lasje izpadajo, koža postane suha in hrapava. Pogosto se pri pomanjkanju vitamina B5 pojavi depresija.
Priporočena dnevna doza vitamina B5 je po EU RDA 6 mg.
——————————————————————————————————–
Jaz ti svetujem, da raje ješ zadostne količine hranil, ki vsebujejo vitamin B5, pa ne bo pomanjkanja.
Irena,
kaj pa tisti “čudaki”, ki ne jemo jeter,rib, krvavic, zrezkov, pohanih kroketov in ostale hrane živalskega izvora… Upam, da si že kdaj slišala za kaj podobnega?!
LP
V mojem odgovoru bos nasla omenjeno tudi zelenjavo…. Za tiste cudake, ki pa tudi tega ne jedo, pa obstajajo terapevtske skupine s tematiko prehranjevalnih motenj…
Ker je vitamina B5 dovolj tudi v siru (in omenila sem jajca), je kar zdravo svoje vegetarianstvo popestriti s takimi dodatki…
Morda se nekaj. Se vam res zdi tako zdrava prehrana, ki povzroca pomanjkanje vitaminov? Paradoksalno – stroge omejitve pri prehrani, ki bi nas naj vracale nazaj k naravi, z ljubeznijo do zivalih itd., povzrocajo tako pomanjkanje, da moramo iskati umetne nadomestke vitaminov v obliki tablet? Halooo? Saj vam vendar telo samo sporoca, kaj potrebuje! In ce ne razumete teh sporocil, si preberite kaj o tem, kaj je to zdrava, uravnotezena prehrana. In ne govorim o pohanih zrezkih.
Irena,
sorry,res si navedla tudi zelenjavo, kot vir vitamina B5…
Najprej naj ti povem, da nočem nikomur vsiljevati svojega načina prehranjevanja in razmišljanja. Pač vsak po svoje, mar ne? Hrane živalskega izvora pa si na žalost res ne morem zamislilit, kot zdrave in uravnotežene. Ne morem namreč biti “zdrava in uravnotežena”, če se prehranjujem z mesom živali, ki so celo svoje življenje trpele, bile hranjene z vse prej kot zdravo hrano, da niti ne razmišljam kako so bile pripeljane do klavnice, v kateri so jih potem prestrašene, poškodovane in panične usmrtili…. Živali ravno tako kot mi čutijo bolečino, strah, žejo, …
Sicer pa je to že čisto druga tema!
Brez zamere in LP
Da, strinjam se s tabo, da vsak clovek izbere in ima svoje prepricanje. Sama nisem izkljucno rastlinojeda, ceprav tudi nisem pretirana ljubiteljica mesa. Zavzemam pa se, da bi bila pridelava slednjega bolj humana, da se zivali ne bi vec stiskale na majhnem prostoru, da jih ne bi vec pitali s hormoni ali antibiotiki, kakor je se vedno praksa v ZDA, to pa vpliva na celotno zivalsko populacijo in prinasa celo vrsto tezav. Kolikor sem se poucila o cloveskem organizmu med studijem, ni ravno prilagojen izkljucno za strogo vegetarijanstvo (zato omenjam veliko boljso izbiro – laktoovovegetarijanstvo, se bolje, ce je v tej prehrani vsaj kaksna riba), toda ker je to stvar in odlocitev posameznika, se naj pac vsak sam odloci, kako in kaj bo zauzil.
Sama tehnoloska priprava vsakega kemicnega preparata, ki je pogosto tudi v plasticni embalazi, pa ima seveda veliko skodljivih ucinkov na okolje in torej na zivljenjski prostor zivali.
Borovo meso jem vsak dan.. ne resno.. kaj je to? Mogoče si mislila bobrovo meso, borov les al kaj???
Zakaj pa so potem ovce, krave, kokoši, če ne zato, da jih pojemo?
A ti to resno misliš al se hecaš?? Se pravi da je celoten smisel in pomen živali le v tem, da potem pristanejo na našem krožinku??
nikakor ne vse, ampak tiste, ki sem jih naštela in še nekatere druge, čemu pa naj bi drugače služila čreda krav ali ovc? a naj bi bile na svetu kar tako malo, da travo pasejo? ljudje smo mesojedci od vsega začetka in ne vem, kaj se zdaj zgražaš! saj ti je povedala irena, da telo potrebuje nekatere snovi, ki jih lahko dobiš samo v žiavlskem mesu.
Vse lepo in prav o uravnoteženi prehrani in čeprav sem vegeterjanka niti slučajno ne oporekam ljudem, da jejo meso. Iz tvojih ust pa je bilo slišati, kot da so te živali na svetu samo zato, da jih potem mi pojemo. Naprej pa ne bi debatirala, ker glede na tvoje besede sklepam, da se od tu naprej ne bi v ničemur strinjale, zato je brez veze it v debato, ki se zna zelo na hitro prelevit v kreganje, meni se pa tega ne da.
Lep dan še naprej.
Petra
Samo še to me zanima. Zakaj si pa ti na svetu? Kakšen “višji” bit imaš od živali?
OK, papa.
Sicer bo izpadlo kot reklama ampak zakaj pa ne?
Z ženo sva že precej časa uporabnika NUTRILITE dodatkov k prehrani in med njimi je tudi NUTRILITE B -KOMPLEKS PLUS, ki vsebuje 5 mg pantotenske kisline na tabletko. Zgoraj omenjene odgovore sem prebral in se z vsakim delno strinjam, ne vem pa zakaj bi se morali glede tega prepirati. Povem ti še to, da so te tabletke proizvedene v Ameriki in so edine, ki so narejene 100% in naravnih sestavin. Kar se tiče vitamina B12 pa tole: pridobljen je lahko izključno iz živalskega mesa in je brezpogojno potreben za življenje in ga ne uspejo umetno sintetizirati ali pridobivati iz kakšne rastline.
Če imaš še kakšno vprašanje pa pošlji e-mail na: [email protected].
LP Jack
ne vem, če je tole res…..vem pa, da alge vsebujejo vit.B12….torej rastlinski proizvod…..kako ga pa dobijo krave….saj jedo samo travo……
Kristus, še en človek, ki misli, da so živali na svetu samo za to, da pristanejo na krožniku ljudi…Moj bog, Nimfa, kakšno vzgojo pa imaš – krščansko do konca? Ali je morda sploh nimaš.
Ovce nam dajejjo tudi volno, tako mimogrede. Pa saj je normalno, da jemo meso, ker smo pač mesojedi, ampak ne v takih razsežnostih, kot nekateri. Pa ne se spet brezveze kregat..no!
Forum je zaprt za komentiranje.