Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Kja bi to bilo?

Kja bi to bilo?

Pozdrav! Star sem 23 let in sem rekreativni športnik. Zaradi slabega počutja (traja že 3 leta) sem si dal samoplačniško pregledati FT3 in FT4 hormone. Vrednosti FT3 je bila 6.41 pmol/L, vrednost FT4 pa 25.55 pmol/L. Nato so naredili še TSH test, ki je bil v mejah normale 1.89. Tudi ščitnica ni povečana na otip. Zaradi suma napake pri merjenju FT3 in FT4 v laboratoriju, so ponovili test,ki pa je pokazal isto sliko. Simptomi so: slabo počutje, anksioznost, neprestan občutek bitja srca, pogoste palpilacije, utrujenost, občasna slabost in še bi lahko naštevali. Naj povem, da imam povišan bilirubin (cel je okrog med 50 in 80, direkten pa okrog 10umol/L)- naj bi šlo za Gilbertov sindrom, jetrni testi so normalni. Vrednost železa je bila le 6.6 umol/L, hemoglobin okrog 158 in hematokrit 0,477, pri tem pa ni logike, saj naj bi nizke vrednosti železa povzročile nizke vrednosti hemoglobina in hematokrita. Po zdravljenju z dodatkom železa je bil S-UIBC še vedno pod spodnjo mejo (34umol/L), vrednost železa pa je bila par dni po končanju terapije s železom, okrog 28umol/L. Naj še dodam, da sem imel pri hematoloških preiskavah povečan še K-Lkci.eozinofilni-r(6.1%) in K-Lkci.bazofilni-r(1.1%). Urinske preiskave so bile vse v mejah normale.Naredil sem še UZ trebuha,UZ srca, ter 24-urni posnetek srca a je bilo vse normalno.

Je možno, da je FT4 hormon povišan zaradi visokega bilirubina, ali je ravno obratno, da je bilirubin povišan zaradi povišanega FT4 hormona, ker nekje sem zasledil, da naj bi povišani FT3 in FT4 hormoni onemogočali encim, ki je odgovoren za presnovo tega barvila. Zasledil sem tudi, da bi bilo to stanje možno, zaradi večje količine težkih kovin v telesu (amalgam,…). Je to možno?

Zanima me še kakšen vpliv ima povišan bilirubin na ostale vrednosti, ki niso v mejah normale in če je možno, da se zaradi tega slabo počutim?

Bi bilo možno FT4 hormon spraviti v mejo normale s kakšnimi zdravili, ali to ni možno, saj naj bi bila ščitnica zdrava?

Za odgovor se vam lepo zahvaljujem!

Hm tvojega problema ti ne znam pojasniti, vendar imas ocitno nekoliko povecano vrednost fT4 (ce se ne motim, je meja okoli 22). Glede na to, da imas prisotne tudi tipicne hiper znake (torej znake prekomernega delovanja scitnice=palpitacije, anksioznost etc…) bi bilo mozno, da ti hipofiza ne reagira pravilno (ker tsh ni znizan, ali pa morda kaksne beljakovine? povzrocajo napako v meritvi – to ugibam, ker postopka ne poznam). Kolikor je meni znano, obstaja ?trh test za preverjanje odziva hipofize (vbrizgajo hormone in pomerijo odziv cez pol ure se mi zdi, tega testa ne izvajajo rutinsko). Mogoce je koristno tudi, da preverijo ce imas prisotna protitelesa proti scitnici.
lp Sanja

Hvala!

bom še počakal moderatorja, da se vrne iz dopusta in morda bo znal pomagat.

lp

Spoštovani!

Ugotovili so vam normalne vrednosti TSH in mejno zvišan FT4 25,55 pmol /L in FT3 v zgornjem območju normale 6,41 pmol/l. Imate tudi Gilbertov sindrom z vrednostmi celokupnega bilirubina okoli 50 in direktnega okoli 10 umol/L. Ščitnica ni povečana, imate pa nekatere simptome, ki bi lahko govorili za hipertirozo.
Ščitični hormoni ne vplivajo na raven bilirubina. Pri Gilbertovi bolezni gre za vrojeno moteno presnovo bilirubina,ki navadno ne povzroča večjih težav. Visoke vrednosti bilirubina lahko motijo določitev ščitničnih hormonov v laboratoriju, tako, da so lahko vrednosti lažno zvišane.
Verjetno gre za normalno delovanje ščitnice. Možna pa je tudi avtoimunska bolezen ščitnice. Priporočam opraviti pregled pri tirologu, UZ ščitnice in določiti ščitnična protitelesa (antiTg in antiTPO ter TSI).

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Hvala za odgovor!

lp

Pozdrav! Še nekaj me zanima. Je sploh možno, da bi lahko šlo za Hašimoto, saj je TSH v mejah normale (1.89mlU/L) in ščitnica ni povečana na otip? Naj še povem, da je bila vrednost mojega TSH-ja, pred malo več kot dvema letoma, 3.70mlU/L. So taka odstopanja normalna? Zanima me, če naj izvedem še kakšno krvno ali druge vrste preiskavo? Šel bom pa samoplačniško, saj mi osebni zdravnik pravi, da ni nič na tem in da ne rabim dodatnih preiskav! Hvala.

Ups… Glede dodatnih preiskav ste že odgovorili. Moja napaka 🙂

Me pa še zanima, če je možno, da bi šlo za Hašimoto, saj je TSH v mejah normale (1.89mlU/L) in ščitnica ni povečana na otip? Naj še povem, da je bila vrednost mojega TSH-ja, pred malo več kot dvema letoma, 3.70mlU/L. So taka odstopanja normalna?

Hvala za odgovor!

Spoštovani!

Kljub normalnim vrednostim TSH je možno, da gre za Hashimotov tiroiditis. Priporočam opraviti UZ ščitnice in določiti protitelesa proti tiroksinperoksidazi (antiTPO) in tiroglobulinu (antiTg). Vrednosti TSH nihajo tudi pri povsem zdravih ljudeh, tako, da je povsem možno, da ste imeli TSH pred dvema letoma 3,7o mE/l.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdrav!

Po vašem nasvetu sem si dal pregledati ščitnična protitelesa in rezultati so sledeči:

antiTG 13 (0-115)
antiTPO 16 (0-34)
TSI 1,1 (0-2)

Enot ne poznam, ker so mi rezultate sporočili preko telefona.

To pomeni, da pri vsakem parametru obstojajo neka protitelesa (rezultat ni 0). Je to normalno, za popolnoma zdravo ščitnico ali bodo morda s časom prišle večje težave? Glede na reference, naj bi bilo vse v redu in predvidevam, da naj ne bi vplivalo na splošno počutje.

Hvala za odgovor!

LP

Spoštovani!

Za določevanje ščitničnih protiteles uporabljamo različne laboratorijske metode. Vsaka od njih ima referenčno območje vrednosti pri katerih govorimo, da so protitelesa “negativna”, torej nižja od neke ravni, ki je značilna za bolezen. Vrednost protiteles tudi pri povsem zdravih ljudeh ni nič. Vrednosti, ki ste jih navedli so v referenčnem območju, torej so protitelesa negativna in glede na to pri vas ne gre za avtoimunsko bolezen ščitnice.

Lep pozdrav!

Lep pozdrav!

samo nekaj bi še vprašal. a obstaja kakšno zdravilo, po možnosti naravno, ki bi v krvi znižalo vrednost T3 in predvsem T4. ne mislim na zdravila, ki delujejo na ščitnico, saj je ščitnica v redu!

Hvala!

LP

Spoštovani!

Zdravil, ki bi znižala vrednost pT4 in pT3 vserumu in ne bi vplivala na ščitnico ne poznam. Nekatera zdravila (npr. Medrol, PTU in jod) vplivajo na pretvorbo pT4 v pT3 vendar neznižajo vrednosi pT4.

Lp

Pozdrav!

zanima me kako “goitrogeni” vplivajo na hipertirodizem? sem slišal, da brokoli spada med “goitrogene” in naj bi zmanjševal delovanje ščitnice. je res kaj na tem? ga vi osebno priporočate in v kakšnih dozah (mislim na ekstrakt v kapsulat; mg)?

Hvala!

lp

New Report

Close