kitajska zelišča
Spoštovani,
Pred kratkim sem bila na diagnostični obravnavi in terapiji pri kitajski zdravilki v Ljubljani, ki ima svojo ordinacijo v šIŠKI. Bila sem pri njej tudi na akupunkturi, zaradi težav z močnim zaprtjem, pa mi je predpisala kitajska zelišča v preparatu Qi. ordering form – Tiao Wei Cheng Qi Ke Li in zeliščne tabletke za krepitev vranice Lilly Form – Gui Pi Pian. Orva omenjena zelišča raztopim po njenih navodilih 3 žličke v vodi – 2 krat dnevno in zelične tabletke vzamem 3 krat na dan po dve.
Po jemanju teh zeliščnih pripravkov čutim močne bolečine v trebuhi – kot da me zelo napihuje, dobila sem tudi drusko. Vrti se mi večkrat v glavi in težave imam z glavoboli.
Ali naj nadaljujem z jemanjem teh preparatov in se bo telo samo navadilo – ali je to mogoče reakcija telesa na pozitivne spremembe ?
Torej kaj mi priporočate ? naj preneham z jemanjem teh prepratov, ali zmanjšam količino ?
Predvsem pa me zanima kakšna zelišča so to, saj mi niti prevajalka ni znala po obrazložitvi zdravilke opisati navedena zelišča.
Hvala za informacije,
Laura
Draga Laura!
Najprej se vam moram opraviciti za zamudo pri odgovoru. Potepala sem se po svetu, predvsem v revnih podrocjih, kjer nimajo niti elektrike, tekoce vode, kaj sele internet.
Morala bi vedeti vec o tem zkaj imate problem z zaprtjem. Klju temu pa naj nastejem nekaj vzrokov za omenjene stranske ucinek:
– morda je pri vas vzrok zaprtja pomanjkanje krvi (kar ni anemija – to je drugo) ali qi-ja. Glede na to, da ste reagirali z vrtoglavico in da vam je dala Gu Pi Pian bi rekla, da je vzrok pomankanje in ne presezek,
– lahko da ste alergicni na kaksno od sestavin v zeliscih,
– morda so zelisca brez oznake GMP. GMP pomeni, da so zelisca pregledena in zagotovo ne vsebujejo tezkih kovin, pesticidov, belila in drugih kemikalij, ki so lahko (ni pa nujno) v produktih brez oznake GMP. Bodite zelo previdni ko kupujete, po internetu in celo pri kitajskih zdravilcih, zelisca,
– prevelika doza.
Sedaj pa k zeliscam: Tiao Wei Cheng Qi Ke Li vsebuje:
Rheum palmatum root 2.14g ,
Natrii Sulfas 1.79g ,
Glycyrrhiza uralensis root 1.07g ,
Excipients(Maltodextrin ).
Uporablja se v primerih presezka, to pomeni, da je v telesu prevec ognja, ali je energija stagnirana.
Gue Pi Pian pa je formula, ki jo ponavadi predpisemo bolnikom, ki imajo primankljaj. Sestavine so naslednje:
Sclerotium Poriae Cocos
Rhizoma Atractylodis Macrocephalae
Semen Ziziphi Spinosae
Radix Astragali Membranacei
Radix Codonopsis Pilosulae
Arillus Euphoriae Longanae
Fructus Jujubae
Radix Angelicae Sinensis
Radix Polygalae Tenuifoliae
Radix Glycyrrhizae Uralensis
Rhizoma Zingiberis Officinalis Recens
Radix Aucklandiae Lappae
Tezko dam osebno mnenje, vendar je protokol, ki vam ga je dala vasa zdravnica TKM pravilna. Osebno bi sama najprej gradila na pomankanju in sele cez teden dni, ce se zaprtje ne bi izboljsalo, dodala manjso dozo Tiao Wei Cheng Qi Ke Li. Kakorkoli, zdravnica bi vas morala na to opozoriti.
Bodite lepo in oglasite se se kaj. 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.