Kiss sindrom?
Pozdravljeni,
Nedavno sem na dodatnem izobrazevanju zasledila Kiss sindrom in sumim, da bi to lahko bil slucaj z mojo hcerko….
Porod naše Kaje je bil zaključen z vakuum ekstrakcijo. Zaradi tortikolisa levo, sva pri njeni starosti 2m začeli hoditi v razvojno ambulatno. Bila je očitna ‘skrajšava ‘ leve strani (ko je ležala je izgledala kot banana). Bolj napeta je bila po desni strani. Mišični tonus je bil nižji v trupu in se je zategovala v ekstenzijo. Na vratu je bila v njeni starosti 3m opazna zatrdlina. Glavo je bolj nagibala v levo in opazna je bila asimetrija obraza (leva očesna reža ožja od desne). Zatem sva začeli obiskovati nevro-fizioterapijo. Tja sva hodile dokler ni shodila (12 1/2 meseca). Naj omenim, da pri NFTH nikoli niso pregledali njenega vrata (kjer se lobanja stika z hrbtenico). Vaje so zajemale predvsem ucenje pravilnega plazenja, vstajanja, vaje na terapevtski žogi, da se je iztegnila po levi strani, pa handling zame (previjanje, prenasanje itd.).
Sedaj je Kaja stara 5 1/2 let. Jeseni gre v šolo. Na 5 letni sistematiki, jo je zdravnica prosila naj se pripogne in ni opazila nic nenavadnega. Po izobrazevanju sem jo podrobneje pregledala in opazam asimetrijo drze telesa, ko se uleze; kadar stoji in jo pogledamo od zadaj je desna lopatica nizja od leve in prav tako rame, desna noga je od kolena navdol debelejsa od leve, prav tako je stopalo desne noge sirse in vecje; kadar ji pokrcim noge in jih zopet iztegnem izgleda, kot da ima desno nogo daljso od leve; zgornja celjust je malce pomaknjena nazaj za spodnjo; leva ocesna reza je ozja od desne in celo oko je malce poveseno. Se pa omenjeno bolj opazi ko stoji, ko so misice zategnjene, kot pa ko leži.
Slabo ima ravnotežje (stoja na eni nogi, še posebej miže). Težave ima pri lovljenju žoge, vožji kolesa brez pomožnih koles… Težav na intelektualnem področju ni:)
Posumila sem, da bi morda lahko vse to bilo posledica porodne poškodbe oz. zamika pri sklepih glave.
Strokovnjaki mi niso zeleli pritrditi, da je vakumski porod povzrocil Kajine tezave (kajti tudi pri drugi hcerki so mi zaradi mojih tezav s srcem, zeleli pri porodu pomagati z vakumom).
Kaj predlagate glede njenih tezav? Ali naj obiscemo osteopata ali ortopeda ali??? Ali bi ji koristila kaksna prilagojena vadba?
Najlepša hvala za vašo pomoč in nasvete
Romana
Lahko, da gre za Kiss sindrom, vendar bi moral hčerko videti, da bi ga lahko potrdil.
Lahko gre tudi za zkrivljenost vratu zaradi enostrabske zakrčenosti mišic v vratnem delu (tortikolis) kot odgovor poškodbe v možganskem tkivu.
Lahko se oglasite pri nas z izvidi, da ugotovimo zakaj pravzaprav gre.
Lep pozdrav,