kislinska erozija
Pozdravljeni,
stara sem 30 let, med 20 in 27 letom sem se borila z bulimijo in jo premagala. Problem je v tem, da mi je pustila strašne posledice na zobeh.Na zgornjih enkah in dvojkah (tudi na drugih zobeh, a ti niso tako vidni) imam očitne razjede, ki so vsak dan večje (čeprav ne bruham več).Opazila sem jih že pred leti (najprej samo tik ob dlesni, zdaj pa že do sredine zoba), pa nisem nikoli upala k zobozdravniku (me je bilo preveč sram, ker zobozdravniki pač veste zakaj gre: za bulimijo).
Drugače sem vedno(celo pretirano, kar je po mojem mnenju še poslabšalo stanje) skrbela za ustno higieno, plomb nimam, že več let uporabljam senzodyn zobno pasto, curasept najmehkejšo zobno ščetko, ustno vodo in zobno nitiko. S to sem si očitno naredila več škode kot koristi, ker sploh ne morem več brez (se mi hrana preveč nabira na zobeh, včasih pa se ni). Pa še robove zob sem si čisto “pogulila”.Groza. Zdaj se namreč izogibam smejanju, me je sram govoriti o tem z drugimi. Strah me je, da bom kmalu ob zobe.
V glavnem: A zame sploh še obstaja kakšna rešitev? Kaj sploh lahko naredi zobozdravnik? Bo vidno? Pa cena? Zobozdravnika namreč nimam, rada bi zadevo uredila čim prej. Koliko stane takšno popravilo v zasebni ambulanti?
Hvala za Vaš odgovor.
Pozdravljeni,
z dobro zobno higieno stvari zagotovo niste poslabšali. Za napredovanje lezij bo potrebno poiskati druge vzroke. Vsekakor vam toplo priporočam čimprejšen obisk zobozdravnika, ki vam bo pomagal pri vaših težavah ( zaščita zobovja, plombe ipd). Glede cen vam ne morem odgovoriti, saj ne vem kaj sploh potrebujete. Pojdite najprej na pregled, da ocenijo stanje vašega zobovja in povedo kakšne so rešitve. Odlašanje bo privedlo le še do večjih težav.
Srečno.