Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil kisla in alkalna živila

kisla in alkalna živila

Pozdravljeni,
Vaši odgovori so vedno zanimivi, zato vas redno prebiram. Rada bi vam postavila nekaj vprašanj. Veliko se bere o zakisanosti telesa, kisliin alkalni hrani, živilih. Zakisanost telesa naj bi bil baje glavni razlog in podlaga različnim boleznim. Bolj ko berem razne članke, večinoma alternativne narave, bolj sem zmedena. Rada bi vaše strokovno mnenje o vsem tem.Ali je res potrebno uživati čim več alkalnih živil in zakaj? Kako se sploh določi, ali je neko živilo kislo ali alkalno?Katera živila so alkalna in katera kisla? In kako je potem s hrano, ki je ponavadi zmes različnih živil (recimo mineštra vsebuje različne vrste zelenjave, kakšen vir OH (riž, žličniki iz moke) in meso)? In kako toplotna obdelava vpliva na kislost/bazičnost hrane? Hvala za odgovor, ki se ga že veselim.

Res je o tem že veliko znanega in napisanega. Telo, ki je “zakisano” je bolj izpostavljeno raznim obolenjem.
V katero skupino (s kislim ali bazičnim učinkom) živilo uvrstimo ni odvisno od okusa. Tak ekstremen primer je limona, ki je kislega okusa vendar na telo deluje zelo bazično.
Nasplošno bi lahko rekli, živila kot je meso, mesni izdelki, sir, tudi žita povzročajo zakisanost telesa, medtem ko sadje in zelenjava delujeta na telo bazično.
Če bi želeli telo očistiti odvečne kisline, potem vam predlagam predvsem zelenjavne juhe in sadje ter veliko limoninega soka.
Lahko poskusite z eno ali dvotedensko “dieto” in sicer tako, da uživate samo sadje in zelenjavo. Lahko surovo ali pa v obiki juh, dušeno zelenjavo, tudi zelenjavo pripravljeno v voku in podobno. Začnite dan s sadjem in sadnimi sokovi ali pa kar z limonado, nato pa nadaljujete z zelenjavo. Če boste pojedli dovolj zelenjave in sadja ne boste lačni toda opazujte kako se vaše počutje spreminja.
V splošnem pa velja, da je bolje uživati veliko sadja in zelenjave ter meso in sire v omejenih količinah. Žita je najbolje da uživate neprečiščena, torej rjavi neoluščeni riž, pšenico, ječmen,…
Poletje je zagotovo pravi čas za takšen “poskus” in če se zanj odločite, vas vabim, da z nami delite vašo izkušnjo.
Na tem področju je tudi veliko literature, kot je naprimer zelo znana knjiga Alkalizirajte ali umrite in podobne. Opozorila bi vas, da pa je najpomebnejše pri tem, kadar spreminjate prehrano vaše počutje. Pomembno je prisluhniti svojemu telesu in nikoli delovati do njega “nasilno”. Če vam neka dieta ali živilo ne ustreza ga je potrebno zamenjati, spremeniti.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

pozdravljeni,
zanima me če kis(jabolčni oz.vinski ) povzroča zakisanost…ponekod sem prebrala da ima skuhana goveja juha visoko stopnjo zakisanosti,ali to drži?

Hvala,lp

Jabolčni kis spada med zmerno bazotvorna živila in tako ne povzroča zakisanosti telesa, medtem ko vinski sodi v močna kislinotvorna živila in povzroči zakisanost.
Kot sem že v prejšnjem odgovoru navedla, okus ni vodilo pri določanju bazičnega ali kislinotvornega delovanja. Sladkor je sladek, pa je kislinotvorno živilo.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close