Kisla fosfataza (spermiogram)
Pozdravljeni.
Ker se z ženo trudiva zanositi, sem v okviru tega opravljal spermiogram. Izvid je z vidika ginekologinje normalen, me pa skrbi en podatek iz izvida, ki je precej višji od orientacijskih vrednosti. Po določenih virih na spletu je lahko to indikator raka na prostati.
Sicer tu malce ugibam, ampak bi prosil za mnenje, kakšen je pomen kisle fosfataze pri spermi oz. na splošno. Zanima me tudi, ali je mogoče kako vplivati na te vrednosti (s prehrano,…).
Pripenjam še podatke izvida – poudaril sem vrednost o kateri sprašujem.
spolni post: 3 dni
količina: 2,5
ph:8,0
barva: bledorumena
utekočinjenje:da
hitro gibljivih semenčic:0,40
počasi gibljivih semenčic:0,15
na mestu gibljivi:0,05
negibljivi:0,40
stopnja gibljivosti: 3
oblika gibanja: 2 in 4
koncentracija semenčec: 67×10(na devet L)
število semenčec: 167×10(na šest)
morfologija normalnih: 0,41
nenormalnih:0,59
nepravilne glave:0,59
Biokemična analiza:
ls-Fruktoza: 5,8
ls-Kisla fosfata: 74,6
Star sem pa 31 let. Hvala za kakšnekoli informacije.
Spoštovani!
Meritev kisle fosfataze v spermi nima zveze z rakom prostate. Prostata proizvaja kislo fosfatazo in jo normalno izloča v spermi. Če je prostata bolna, jo “pušča” v kri – problem s prostato je torej, če (prostatično) kislo fosfatazo najdemo v krvi v višji koncentraciji kot običajno. Ta problem je najpogosteje vnetje, lahko pa tudi rak, vendar to v praksi pride v poštev pri starejših od 45 let. V zvezi z rakom prostate se vsaj zadnjih 15 let meritev kisle fosfataze praktično ne uporablja več (uporabljamo pa še alkalno fosfatazo). Meritev kisle fosfataze v zvezi s prostato je zaenkrat zgodovina. Dandanes je meritev kisle fosfataze v krvi v zvezi s prostato povsem nadomestila meritev PSA.
Res je, da so nekoč preučevali tudi povezavo kisle fosfataze v spermi z boleznimi prostate – če prostata ne dela v redu, potem izloča manj kisle fosfataze v spermo – torej ravno obratno kot pri krvi. Povezovali so tudi kvaliteto semena z znižano koncentracijo kisle fosfataze v semenu.
Glede prostate svetujem v splošnem zdravo življenje, če ste imeli/imate kakšnega krvnega sorodnika z rakom prostate pa prvo določitev PSA v starosti 45 let in nato redno (pogostost pa glede na izhodiščno vrednost). Dovolj zelenjave, paradižnik, grozdje… Predvsem pa zaenkrat ni poznano, kaj lahko v tej zvezi napravite, da bi preprečili morebitne kasnejše težave. Sedaj se zdi, kar je vaša sperma (in torej prostata) v redu, posvetite se ženi, vaša skrb v zvezi s prostato pa pride na vrsto čez 15 let in kasneje.