Najdi forum

Živio!
Ker je to forum ,,zrelih to se pravi izkušenih,, prosim za pomoč. Vsako leto doma ribamo sami zelje za kisanje. Letos pa ni tako kot bi moralo biti.
Zelje je sicer dovolj kislo, vendar je zgornja plast mehka kot ,da bi gnila.
Kisalo se je 1 mesec, prve tri tedne je bilo klasično obteženo, s kamenjem.
Po prvem umivanju zelja (tako pravimo pri nas) pa smo kamne zamenjali z vrečo z vodo. Tako zelje se je vedno obdržalo čez celo sezono, oziroma dokler ga nismo pojedli.
Zdaj sem zelje ponovno očistila (pobrala zgornjo plast)in ponovno obtežila z vodo.
Povejte mi prosim vaše izkušnje, oziroma kaj mi svetujete, saj vem,da mnogi zelje pripravljajo doma sami.
Prav tako me zanima, kakokisate repo, da ostane snežno bela.
Upam, da bo tak nasvet prišel še komu prav.

Pozdravček

Če ste zelje morda za kanček preveč posolili, se zna zgoditi, da se vam bo ali se malce že je, umečilo, postalo mehkejše! Druga stvar, ki smo se je pri nas kar res držali, je bil čas ribanja zelja in seveda čas, ko smo ga jemali ven. Nekako smo to povezovali z lunino meno, ker ob eni luni je v zelju več vode zunaj, druga lunina mena pa povzroči, da zelje potegne vodo nazaj vase. In logična razlaga zame je, da ko je vode več zunaj, je dobro to vodo odliti, ker je umazana in potem očistiti zelje in doliti novo, čisto vodo. S tem se tudi prepreči nadaljnje prekomerno gnitje zelja.

Pri nas smo, ko je bilo zelje že skisano, obtežili zelje z vrečami, polnimi vode. Vreča z vodo se je tako lepo “porazdelila in prilagodili” vsem
špranjam na površini zelja in zadevo dobro “zadihtala” – zavakumirala tako, da veliko vode potem niti potrebno in zelje je tako ostalo dokaj čisto in nesmrdeče in nenazadnje do njega niti niso mogle tiste nadležne muhe, ki so ponavadi kaj hitro začele kakati po zelju!

marija (1)

==================================================== Tudi glavni dobitki so največkrat samo ... zadetki! (R.K.) ====================================================

Marija(1) prav lepa hvala za odgovor, o stanju bom poročala.

Lp Kaja

Ponovno se oglašam, moram povedati, da se je zelje popravilo. Mislimo, da je bil vzrok premala obteženost (v vrečo smo še dodatno nalili vodo) in pretopla klet,da se je znižala temparatura zraka, je okno v kleti zdaj odprto (seveda do prvega večjega minusa). Seveda sem pred tem zelje pošteno očistila, dolila novo vodo (kot je svetovala Marija) in zelje se je popravilo. Zdaj pa samo še eno prase, da se naredijo klobase………

Pozdravček Kaja

A veš Kaja.3, da me prav veseli, da se je pošlo in da imaš zdaj dobro zelje. Ja, zdaj pa samo še eno prase za dobre klobase, pol je pa praktično vse, kar naj bi človek v življenju dobrega imel, ane!?:-)))

marija (1)

==================================================== Tudi glavni dobitki so največkrat samo ... zadetki! (R.K.) ====================================================

PROSIM, ČE MI POVESTE, ZAKAJ ZELJE NI KISLO, AMPAK BOLJ GRENI. nAREDILA SEM GA PO POSTOPKU- NARIBALA, POSOLILA ZELJE- 50 DAG NA 50 KG ZELJA. MESEC PA POL JE MINILO, VENDAR ZELJE NI KISLO. KAJ SE Z NJIM DOGAJA? SE DA TO ŠE KAJ POPRAVITI, ALI GA BO POTREBNO ZAVREČI. DRUGAČE IZGLEDA LEPO, ČISTO, VODA NI KALNA, JE V POSODI ZA KISANJE, KI IMA POKROV PO PRINCIPU KIPELNE VEHE, TAKO, DA GA NI POTREBNO SNAŽITI.

HVALA ZA ODGOVOR IN LEP POZDRAV MAJDA

meni se je vreča z vodo predrla in je zelje popilo to vodo,nakar zelje ni bilo več kislo.

New Report

Close