Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva kiruruški splav tujina 12 teden

kiruruški splav tujina 12 teden

Pozdravljeni,

Zanima me, koliko je varen kiruški splav v 12 tednu z avkuumsko aspiracijo? Zaradi spremembe razmer razmišljam o splavu, trenunto sem v 11 tednu, v tujini je možno opraviti splav do 12 tedna z vakuumsko aspiracijo, brez komisije. Ali se potem samo obvesti ginekologinjo o prekinitvi, ali je kakšna dodatna procedura?

Odgovor na objavo uporabnika
Nika4804, 02.12.2025 ob 09:25

Pozdravljeni,

Zanima me, koliko je varen kiruški splav v 12 tednu z avkuumsko aspiracijo? Zaradi spremembe razmer razmišljam o splavu, trenunto sem v 11 tednu, v tujini je možno opraviti splav do 12 tedna z vakuumsko aspiracijo, brez komisije. Ali se potem samo obvesti ginekologinjo o prekinitvi, ali je kakšna dodatna procedura?

Pozdravljeni,

res je, da je pri nas meja za dovoljeni splav 10 tednov, a če se pokaže, da je ženska noseča 12 tednov in je v stiski, odobrimo tudi prekinitev nosečnosti v 12 tednu. Potrebno je dobiti napotnico osebnega gin in priti na ginekološki oddelek bolnišnice, oddati prošnjo in v večini primerov (> 95%) je splav odobren.

Veliko bolj varno je narediti splav s tabletkami kot kirurško, sploh pri ženskah, ki še niso rodile.

Pri kirurškem splavu je potrebna splošna anestezija in poseg, pri katerem lahko pride do poškodbe maternice, zlasti če je nosečnost že več kot 10 tednov.

Zato priporočam, da splav opravite v Sloveniji in s tabletkami.

Sporočite, če bi rabili dodatno pomoč.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

Hvala za informacije.

Gledam namrec Avstrijo, kjer pa splav s tableto delajo le do 9 tedna, nato pa le kirursko do 14 tedna. Osebno se mi zdi mucno in travmaticno s tabletko, plod je ze velik in se bojim dodatnih travm, ce bi vidla izlocen fetus. Ali je res tako vecja nevarnost kirurskega splava z aspiracijo? Kolikor berem je krvavitve manj, postopek je hiter in pod anastezijo. Gledam pa kliniko na Dunaju.

Nika4804, 02.12.2025 ob 18:52

Hvala za informacije.

Gledam namrec Avstrijo, kjer pa splav s tableto delajo le do 9 tedna, nato pa le kirursko do 14 tedna. Osebno se mi zdi mucno in travmaticno s tabletko, plod je ze velik in se bojim dodatnih travm, ce bi vidla izlocen fetus. Ali je res tako vecja nevarnost kirurskega splava z aspiracijo? Kolikor berem je krvavitve manj, postopek je hiter in pod anastezijo. Gledam pa kliniko na Dunaju.

Moje mnenje je, da je veliko bolj varno opraviti splav s tabletkami, kjer postopek  “oponaša” naravni potek splava.

Če imajo na kliniki veliko izkušenj s kirurškimi splavi v tem obdobju in poseg opravi izkušen ginekolog, je zapletov malo, a še veno več kot pri medikamentoznem splavu, tudi če je pri slednjem potrebno še čiščenje maternice ob koncu posega. Zlasti pri ženskah, ki se niso rodile. Pri medikamentoznemu splavu se namreč ustje maternice pod vplivom tablet “spontano” odpre, kar je bolj varno.

Sicer je zelo verjetno, da tudi pred kirurškim splavom dajo zdravila, ki zmehčajo in odprejo maternični vrat, da je poseg bolj varen, a še vedo vstopijo v maternico z ostrimi instrumenti.

Vprašajte jih, kakšni in kako pogosti so zapleti ter ali naredijo predpripravo s tabletkami.

Srečno, N

Srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze
Objava čaka odobritev

Najlepše hvala za inforamcije.

Rodila sem že enkrat, splav je posledica neplanirane nosečnosti pri starosti 45 let. Po tehtnem premisleku, smo prestari za dodatnega otroka, ker ni samo nosečnost in par let nespanja ob dojenčku in že majhnem otroku 6let,  ampak skrb za dodatnih 25 let.

Ali je slednje  dovolj tehten razlog za komisjio, če si premislim in bi raje delala v slo nasledji teden?

Še enkrat hvala za vse inforamcije.

Nika4804, 03.12.2025 ob 13:23

Najlepše hvala za inforamcije.

Rodila sem že enkrat, splav je posledica neplanirane nosečnosti pri starosti 45 let. Po tehtnem premisleku, smo prestari za dodatnega otroka, ker ni samo nosečnost in par let nespanja ob dojenčku in že majhnem otroku 6let,  ampak skrb za dodatnih 25 let.

Ali je slednje  dovolj tehten razlog za komisjio, če si premislim in bi raje delala v slo nasledji teden?

Še enkrat hvala za vse inforamcije.

Mislim, da bo šlo. Odločite se čim prej.

Sicer pa – zdrava leta življenja so se v povprečju podaljšala, tudi ženske se staramo počasneje kot nekdaj, tako da verjemite, da boste naslednjih 25 let še vedno dovolj v formi, da boste lahko skrbeli za otroka, če vas to skrbi.

pravilno odločitev vam želim, N

New Report

Close