Najdi forum

Kiropraktika in manualna medicina

Lepo prosim, če mi lahko pojasnite razliko oz. povezavo med kiropraktiro in manualno medicino. Hvala!

Spoštovani,
Kiropraktika in manualna medicina imata skupno le to, da se ukvarjata z zdravljenjem gibalnega sistema, vendar so pristopi različni.

-V prvi vrsti je razlika v izobrazbi:
Kiropraktiki, ki so končali študij na npr. ameriških institucijah (v Ameriki je ta zvrst najbolj razširjena), sicer dobiljo naziv doktor kiropraktike, ki pa ni ekvivalent tistemu, ki je končal medicinsko fakulteto in se tudi v Sloveniji ne priznava na nivoju doktorja, temveč nekaj stopenj niže.
Manualno terapijo lahko izvaja izključno zdravnik s končano medicinsko fakulteto, specializacijo za manualno medicino in dvoletno uvajalno dobo. Kot taka je manualna medicina v Sloveniji kot zdravstvena veja priznana

Stopnja izobrazbe je seveda pogoj za uspešno diagnostiko, ki je osnova za pravilno, hitro in učinkovito zdravljenje.

– Tehnike zdravljenja:
Manualna medicina je bolj indirektna tehnika (manipulacije na osnovi “vzvoda”), več je dela na vezeh in mišicah, vključuje veliko ostalih tehnik masaž, conskih terapij itd. Velikokrat zdravljenje sploh ne obsega manipulacije ampak se poizkuša vzpodbuditi vezi in mišice, da sklep povrne v pravilno stanje.
Terapija manualne medicine je običajno daljša (v povprečju 20 min) in praviloma je pri manualni medicini za isti rezultat potrebno bistveno manj obiskov.

-Metode zdravljenja:
Manualni terapevt načeloma zdravi le z rokami, od manipulacije do raznih medicinskih masaž, brez uporabe kakršnihkoli pripomočkov.
Po potrebi pacientu nudimo dodatno le kakšne protibolečinske terapije (laser, UZ, bioresonanca), ki pa jih posebej ne zaračunavamo in so v sklopu manualne terapije.

-Primerjava učinkov in cene:
V Sloveniji vem le za enega kiropraktika, ki dela ob Dolenjski cesti. Žal ga ne poznam, vendar na osnovi tega, kar sem videl pri njegovih oddajah na TV, je razlika ogromna. Objavlja, da zdravi vse, brez bolečin itd, kar po moji oceni ni najbolj okusno. Povprečno število obiskov pri njem naj bi bilo nad 15 – mi si takega “mučenja” pacientov ne dovoljujemo, več kot 6 obiskov pri nas je redkost, v povprečju pa 3-4.
Če iz tega grobo ocenim, je cena zdravljenja z manualno medicino vsaj pol manjša, da ne govorim o izgubljenem času pacientov, pri čemer je učinek manualne medicine trajnejši.

Ne bi rad še našteval stvari, da se ne bi komu zameril, posebej ne kakšnemu “kiropraktiku”, ki je svoje “znanje” dobil na nekajtedenskem tečaju in zdravi vse od plešavosti do potence, dal pa bi le en nasvet:
Zdravje imate samo eno in preden se odločite o zdravljenju pri komurkoli, preverite njegovo strokovno usposobljenost in reference ter ne nasedajte zavajujočim reklamam v raznih medijih. Držite se osnove: tisti, ki diagnosticira ali zdravi vse ne zna ničesar.

Nekaj smo napisali o manualni medicini na straneh:

Zanimiv je tudi članek dr. Turka na strani:

Pa brez zamere in lep pozdrav,

Spoštovani!

Lani junija sem si pri tenisu poškodovala desno ramo. Obiskala sem ortopeda,ki je z UZ postavil diag. bursitis. Ker je postala bolečina po dveh mesecih znosnejša sem občasno ponovno igrala tenis, vendar me je v mesecu oktobru zabolela še leva rama. Pri ponovnem obisku ortopeda sem odklonila injekcijo, kot diag. je dodal še periarthritis humeroscapularis bill in priporočal mirovanje. Po treh mesecih mirovanja in fizioterapije se stanje ni izboljšalo. Obiskala sem drugega ortopeda za še eno mnenje, ki se je glasilo, da gre za poškodbo obeh ram (utesnitveni sindrim) in tokrat sem privolila v inj. Kenalog in Xylocain v levo ramo. Žal tudi po tej inj. ni bistvenega izboljšanja.
Ker sem precej obupana glede svojega stanja in ne vem kam naj se še obrnem, vas naprošam, da mi prosim odgovorite ali mi lahko manualna medicina pomaga oziroma kaj mi svetujete?

Za odgovor se najlepše zahvaljujem!

Vaši problemi so zelo tipični za ljudi, ki se aktivno ukvarjajo z rekreacijo ali športom. Težave se običajno pričnejo z eno ali drugo diagnozo, ki so jo postavili zdravniki. Glede na to, da navajate, da niti v prvem niti drugem primeru ni prišlo do izboljšanja vas vabim v našo ordinacijo na pregled, saj imamo s takimi primeri izkušnje in načeloma dokaj dobre rezultate.

Lep pozdrav,

leta 2002 se je mož ponesrečil in padel iz višine 12 m. cirka poškodbe so bile velike zlom hrbtenjače,serijski zlom reber, zmečkana pljuča srce je padlo iz ležišča pravijo medicinski fenomen da je preživel a on pravi bolje da ni zato ker ima tako hude bolečine da ne vemo več kako in kaj hodimo v ambulanto protibolečinsko dr.kočevski zavajajo nas že dve leti za morfinsko črpalko enkrat nimajo zdavila drugič nimajo prostora mene g. doktor zanima če je kakšna možnost da mojemu možu pomagate diagnoza je tako paraplegik od TH5,6,7
od terapije ima veliko tablet liryko,neurontin durogesic nalepke ,sevredol .prosim će mi lahko daste kakšen nasvet vam bom zelo hvaležna .Za vaš dragoceni čas se vam zahvaljujem če mi boste lahko odgovorili na ta vprašanja prisrčen uspešen pozdrav.

Seveda se vam iskreno zahvaljujem.

Žal vam z manualno terapijo v tem primeru ne moremo pomagati, saj gre za stisnjen mozeg na predelu Th5-6-7, kar je za kakkršnokoli mehansko obravnavo kontraindikacija.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Pozdravljeni!
Pred 3 tedni mi je osebni zdravnik povedal,da imam zopet išijas toda tokrat v hujši obliki ker nisem mogla ne sedet in skoraj ne ležat(pri hoji nisem čutila bolečin) in če sem stegnila nogo so mi jo zajeli mravljinci. Dobila sem protivnetne injekcije,protibolečinske tablete in apaurin-se ga izogibam ker hodim v službo pa ne morem biti”zadeta”! Trenutno je boljše,čeprav pa imam občutek žarečih nog-na odtip niso. Zanima me ali bi bila manualna terapija za to primerna in kdaj. Se mi mora stanje umiriti ali se lahko takoj dela terapija.Še to,zelo rada tečem in sem kar nervozna ker je tako lepa jesen-zima jz pa čepim noter. lp

Gre za prizadetost živca L1, vendar nič kritičnega, maniualna terapija je v takih primerih dokaj učinkovita, zato vam svetujem obisk pri nas. Za obisk ni potrebno čakati na umiritev. Z manualno terapijo bi izboljšali hojo, sprostili mišice in zmanjšali oz. s časom odpravili količino protibolečinskih zdravil.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Že lepčas imam bilečine v križu.Poskušal sem že z obliži z mastjo a ni prvega učinka.Ko stojim ni bolečin ko pa sedim pa so.Za to sprašujem kam se lahko prijavim ali je tudi v Mariboru kje kak kiropraktik ali kaj podobnega,da ti pomaga.

Lp.

Oglasite se lahko v moji ordinaciji, naročite se po telefonu 02 470-2413.

Lep pozdrav,

pozdravljeni

diagnosticirana mi je bila hernia medvretencnega diska. zadnje case me predel kriza konstantno boli in se tezje gibljem.

ali je za kaksna moznost za izboljsanje stanja z manualno terapijo?

hvala za odgovor, andrej

Glede na to, da bolečina še ne seva v nogo sklepam, da še ne gre za višjo stopnjo hernije, zato mislim, da vam z manualno terapijo še lahko pomagamo.
Oglejte si še:
Hernije v križnem delu hrbtenice[/url]

Lep pozdrav,

Spoštovani!

Težave z hrbtenico imam že dlje časa. Pred tremi leti sem opravil MRI ledvenega dela hrbtenice, ki pokaže: nivo L4-L5 kaže zmerne stenozantne spremembe zaradi protruzije diska centralno in predvsem desno. Nivo L5-S1 kaže obsežno hernijo diskusa zaradi rupture anulus fibrozusa z ekstruzijo nukleusa v kanal. Stenoza je predvsem centralna.
Zaključek:
Zmerne stenozantne spremembe v nivoju L4-L5 desno ter ruptura diska v nivoju L5-S1 centralno s posledično stenozo kanala centralno.Ker se je stanje čez nekaj mesecev v mirovanju precej izboljšalo se Nevrokirurg za operacijo ni odločil.Zmerna bolečina me je spremljala ves čas do pred šest mesecev ko se mi je stanje zelo poslabšalo. Najprej sem prijel 10 krat ketanol+apaurin injekcije, nato skoraj 6 mesecev naklofen duo 75 mg in sirdalud 4 mg dvakrat na dan. Pred kratkim mi je Fizijatrinja predpisala ARCOXIA 120 mg za 7 dni nato pa za 10 dni ELDERIN 600 mg . Potem pa osebni zdravnik zopet naklofen in sirdalut.Bolečine se mi kljub jemanju zdravil še vedno iz križa širijo v boke in noge vse do prstov. Pogosto pa čutim bolečine tudi po hrbtenici navzgor kot zategovanje mišic vse do lopatic.Zaradi stalnih bolečin ne morem dolgo sedeti,ležati in nisem zmožen opraviti daljšega sprehoda max 30-45 min nato potrebujem dolgotrejnejši počitek. Ponovna MRI dne, 10. 9.2010, pa je pokazala sledeče
Primerno oblikovana lumbalna lordoza. Degenerativne spremembe diskov v nivojih L4-L5 in L5-S1. Nivo L4-L5 kaže stenozantne spremembe obeh foramnom. Videti pa je tudi manjšo protruzijo diska v nivoju L5-S1 desno. V aksialnih rezih nivo L3-L4 ne kaže posebnosti. Nivo L4-L5 kaže centralno in desnostransko protruzijo oz. praktično že herniacijo diska. Nivo L5-S1 ne kaže znakov morebitnega recidiva hernije. Videti je le minimalno cenralno protruzijo diska.
Zaključek: Stenozantne spremembe spinalnega kanala, predvsem v nivoju L4-L5 desno.

Prosim vas, da mi na kratko opišete na kakšen način in če se da pri mojih težavah pomagati z vaše strani, da se bi lahko čimprej odločil za način rešitve mojih težav. Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.

Lep pozdrav!

Spoštovani!

Težave z hrbtenico imam že približno 4 mesece in bolečine so čedalje močnejše. Prej nisem imel nikoli težav z hrbtenico. Ukvarjam se rekreativno z badbintonom in sam sem pripisal bolečine, da so prišle od naglih gibov. Bolečina se mi seli v desno nogo, morda pa mislim da so krive tudi kile , ki sem se tudi zredil iz 78 na 88 kg , visok pa sem 184 cm. Če ležim, ali pa sedim je kar v redu, medtem ko pa hodim se pojavlja bolečina v desni nogi, če pa stojim na mestu, pa praktično ne morem več kot 5 min. , medtem ko prej ni bilo problema tudi 1 uro ali več (služba).
Naredil sem tudi slikanje z Računalniška tomografija (CT) in vam tudi prilagam mnenje radiologa.

Prosim vas, da mi na kratko opišete na kakšen način in če se da pri mojih težavah pomagati z vaše strani, da se bi lahko čimprej odločil za način rešitve mojih težav. Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.

Mnenje: Kongenitalno ožji spinalni kanal. Začetne degenerativne spremembe v višini L/S prehoda. Manjša dorzalna centralna protruzija i.v.diskusa L5-S1.
Lep pozdrav!

Za Zvonko 35:

Centralna hernija se običajno ne operira in tu je odločitev nevrokirurga pravilna.
V drugem izvidu je sicer videti, da se je hernija L5-S1 zmanjšala, je pa v tem izvidu najbolj izrazita protruzija L4-L5.
Bolečine izvirajo verjetno zaradi zakrčenosti mišic in tetiv – z manualno terapijo jih lahko sprostimo in s tem zmanjšamo ali celo odpravimo bolečinske simptome, zato vam svetujem obisk v naši ordinaciji.[/url]

Lep pozdrav,

Za Lun:

Verjetno gre za isto vprašanje kot na spinoza spinalnega kanala pod imenom Danej, moram pa povedati, da mi z istimi vprašanji na različnih temah in celo pod različnim imenom povzročate težave, saj s tem izgubim veliko časa i vas lepo prosim, a tega ne počnete.

V vprašanju pod temo stenoza spinalnega kanala sem odgovoril:

Schmorlove hernije vejetno nimajo nobenega vpliva na vaše počutje.
Zaradi okvare diska med L5-S1 je verjetno prišlo do zamaknitve vretenca S1 nazaj za 4 mm. To je tudi najbolj opazna sprememba in tu je tudi verjetno vzrok vaših težav.
Poleg tega gre verjetno za zakrčenost medeninih mišic, ki zmanjšujejo prkrvavitev v nogi.
Svetujem obisk v naši ordinaciji, manualna terapija vam lahko pomaga.

Lep pozdrav,

Lepo pozdravljeni.

Že dlje časa me precej boli ramenski obroč ter občasno tudi vzdolž hrbta.
Razlog bolečin zagotovo tiči v naradi dela, ki ga opravljam (sedenje za računalnikom), slaba drža + malo gibanja zadnjih par let.

V zadnjem času sem sicer začela z rednim športom, a bolečine ponekod še vedno ostajajo oz. se ponovno pojavljajo vzdolž hrbta.

Naj povem še, da sem slabo držo poskušala tudi popraviti s pasom za ravno držo, a me je hrbat po parih minutah uporabe začel precej boleti, tako da sem pas snela – je to pogost pojav v začetku popravljanja drže?

Sicer me pa zanima, glede na napisano, ali bi mi svetovali obisk kiropraktika/manualne medicine, ali bi mi v bistvu že pomagala ena profesionalna masaža?

Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.

Lep pozdrav,

Katarina

Kiropraktike že načeloma ne svetujem, prav gotovo pa je manualna terapija bistveno učinkovitejša od vsake vrste masaže.

Lep pozdrav,

lep pozdrav

že dlje časa me bolijo meča rahlo tudi zadnja stran stegen ko se prepognem me malo zaboli v trtici in križu ter začnejo mravlinčiti obe nogi ko ležim me pečejo stegna stat nemorem dolgo ker me meča začnejo zelo boleti imam bolečine tudi v vratni hrbtenici ko prepognem glavo nazaj me pošteno zaboli star sem 21let že od 16 leta delam fizično pri 18letih so se mi začele težave z meči bil sem pri nevrolgu bp imel sem rendgensko slikanje ledvene grbtenice ki pokaže motnjo nevralnega loka že dve leti trpim zaradi bolečin pa me zanima če bi mi lahko pomagali.najlepša hvala za odgovor

Verjetno gre za draženje živca v ledvenem delu hrbtenice, kaj je temu vzrok pa lahko ugotovim le na pregledu in primerjavo klinične slike z Rtg posnetki.
Mislim, da vam z manualno terapijo lahko pomagamo.

Lep pozdrav,

New Report

Close