Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Parodontologija Kiretaža

Kiretaža

Spoštovani,

Prosil bi za nasvet ali mnenje.

Imam blago parodontozo in hodim v privatno zobozdravstveno ordinacijo. Pri zadnjih dveh obiskih mi je ustna higieničarka čistila žepke oz. naredila kiretažo. Izvedena je bila brez lokalne anestezije in postopek je bil izredno neprijeten in zelo, zelo boleč, pa smatram zase, da imam visok prag bolečine.

Zanima me ali je to praksa, da se kiretaža izvaja na tak način oz. ali sploh lahko to izvaja ustni higienik?

Zaradi teh dveh izredno neprijetnih izkušenj razmišljam o menjavi ordinacije ali da bi se vsaj pogovoril z nekom iz trenutne ordinacije in bi zelo cenil Vaš nasvet.

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani,

ustni higieniki niso zobozdravniki. Opravljeno imajo višjo strokovno šolo, ki traja dve leti. Njihovo delovanje naj bi bilo usmerjeno predvsem v preventivo parodontalne bolezni z vzgojo o ustni higieni in čiščenjem trdih in mehkih zobnih oblog (zobnega kamna). Pomembni so tudi pri pacientih s kronično parodontalno boleznijo, ki jih redno vzdržujejo po tem,  ko je specialist parodontlog zaključi z aktivnim parodontalnim zdravljenjem.

V opisu dela in nalog sicer imajo navedeno tudi luščenje in glajenje korenin, vendar je to omejeno na plitve parodontalne žepe (4-5 mm). Zapovrh niso usposobljeni in tudi ne odgovorni za aplikacijo anestetika. Vsekakor pa bi morali delovati pod okriljem zobozdravnika.

Lep pozdrav,

Ana Mikuž, dr. dent. med., spec. parodontologije

New Report

Close