Kinergetix
Pozdravljeni!
Na TV SLO 1 sem v oddaji sobotno popoldne zasledil prispevek o gibalni terapiji Kinergetix. Zadeva se mi zdi zelo zanimiva.
Ima mogoče kdo kaj več informacij v zvezi s to metodo?
Hvala za odgovor!
Dejan
Obširno informacijo o kinergetix metodi dobiš na naslovu http://www.aerofit.si. Naj pa tu izrazim svoj resen dvom o novokombinirani sestavljanki vseh mogočih tradicionalnih praks. Ker pa sem bil že kregan zaradi svoje skeptičnosti pri metodah, ki niso znanstveno preizkušene, ne bom preveč kritiziral. Vsakdo pač iste svojo srečo in Slovenci smo zelo odprti do takšnih poiskusov…..
Pozdravljeni,
doživela sem 3 vadbe, in mi ene stvari niso bile prav preveč po godu. Gibanje in vaje so mi bile všeč, čeprav je vse potekalo tako hitro, da sem s težavo dohajala skupino. Po vadbi sta imela voditelja govor, ki pa je bil po mojem mnenju vsebinsko neprimeren. Dotikala sta se tem zdravja in duhovnosti, ki jima očitno nista dorasla. Zato sem skeptična nad resnično kvaliteto procesa, ki ga opevata, tako v člankih kot na RTV prispevku. Ne morem priseči, da ne gre spet za nek poskus pridobitve ljudi, ki iščejo izhod iz lastnih situacij z izgovorom “nečesa novega in dobrega, sicer povzetega iz starih tradicij”. Tudi cena je zelo “neduhovna” – 80 eur na mesec. Previdnost ne bo odveč – sem pa mnenja, da ne gre soditi prerano.
Lep dan,
Milena
Kinergetix sem preizkusil, celotna zadeva je usmerjena predvsem v gibanje človeka in duhovnosti je zelo malo.
p.s.: ne bi rad smetil teme, ker ni v povezavi z naslovom, ampak…
G. Igor, kaj pomeni za vas “znanstveno preizkušeno” ?
Glede nato, da ste učitelj Yoge (mantro in iniciacijo ste prejeli od Guruja Paramhans Swami Maheshwaranande) ste nasprotujoči si s svojimi izjavami. Od kdaj je znanstveno izmerjeno\dokazano sam pomen mantre in vse kar je povezano z yogo in meditacijami?
Spoštovani gospod RomanR!
Zahvaljujem se vam za vaše kritično sporočilo, v katerem sta malo skrajšali svoje reklamno sporočilo za Kinergetix. Sami se strinjate, da “je v tem zelo malo duhovnega” – torej menite enako, kot jaz in zato ne vem, zakaj bi bila to tema, ki bi jo morali, po vašem prepričanju, obravnavati na temle forumu. Zame je to še vedno reklamno sporočilo ( kot pa sami trdite, ima vsak pravico do svojega mišljenja – moje dopolnilo je samo, da nihče nima pravice svojega mišljenja vsiljevati drugim, kot absolutno resnico…) in takšnih sporočil, tudi v bodoče, ne bom objavljal. Napisal pa sem vam ime in priimek najvišje inštance v naši firmi, celo GSM sem vam priložil, kjer seveda z veseljem sprejemajo pritožbe čez moje delo……
Vseeno pa si bom dovolil odgovoriti še na vaša vprašanja in očitke. Najprej, kaj je znanstveno utemeljeno? Znanstvena metoda je t.zv. dvojno-slepa metoda, ki izključi vse možnosti vpliva placebo efekta in drugih vplivov pri preizkušanju neke metode ali zdravila. Izvaja se klinično in ob prisotnosti več strokovnjakov ( znanstvenikov, tako rekoč ).
V temle primeru ste pomešali hruške in jabolka. Sledeč vaši izjavi je “v Konergetixu zelo malo duhovnega”, torej se pogovarjamo o zdravstveni, zdravilni, zdravilski metodi, ki učinkuje na fizično telo. Ne bi posebej izpostavljal splošno znanih dejstev, kdo se lahko v tej deželi ukvarja z zdravstvenimi, kdo z zdravilskimi in kdo z “drugimi” metodami, ker je to, če drugače ne, vsaj točno določeno z zakonom. Z zakonom je tudi predpisano, kdo določa in potrjuje doktrino, ki se uporablja za namene zdravstvene dejavnosti ( tu sva spet prispela nazaj na “znanstvene” metode ).
Še eno splošno znano dejstvo vam bom navedel. Joga, meditacije in vse okrog tega ni zdravstvena, niti zdravilska dejavnost. Tudi ponavljanje manter ni zdravstvena dejavnost. Vse našteto je DUHOVNA DEJAVNOST!!! ( in to je tudi predmet tegale foruma – ergo D U H O V N O S T )!!! Ker mnoge znanosti ne priznavajo obstoja duše ( pa ne vse seveda, saj se, n.pr. filozofija vse od svojega nastanka – začenši z otoškimi grškimi filozofi na zahodu ali, mnogo starejšimi, vzhodnjaškimi filozofijami vse tja do Lao Cheja in Khrishne – op.p. – ukvarjajo z vprašanji popolnoma duhovne narave – z vprašanji, od kod prihajamo, kaj tu počnemo in kam gremo ), naj bi torej duhovnost ne bila znanstvena. Vsekakor pa sva prisiljena ločiti duhovno od fizičnega ( in oboje od umskega???), če že zanemariva osnovno definicijo zdravja po deklaraciji WHO ( World Health Organisation ) – saj jo gotovo poznate in mi je ni potrebno ponavljati…….
Tu je temelj nasporazuma ( vi ga imenujete za mojo nekonsistentnost, medtem, ko se jaz ne ukvarjam s sodbami ). Žal mi je le, da ste izbrali prav jogo, ki je v bistvu filozofija, s svojimi fiziološkimi in psihološkimi elementi. Ena temeljnih sprostitvenih metod v sodobni medicinski znanosti je, že 70 let star, avtogeni trening, ki ga je l. 1935, iz jogiskih spisov, priredil nemški psihiater prof.dr. Schultz. Nehote se tu srečava tudi z religijo, cerkvijo itd…. Tega nič ne omenjate. A vas samo mantre motijo potem?
Pa še o pomenu mantre same. Prav vsaka mantra je prepuščena posamezniku, da dojame njen pomen. Napisana je in izgovareja se v izvornem, sanskrtskem jeziku, ki so ga nekoč govorili vsi zemljani ( mnogo pred latinščini in starogrščino ). Jeziki so doživljali svoje spremembe v krajših obdobjih ( sanskrt je star vsaj 6.000 let, danes pa dokazujemo, koliko se je spremenila, recimo slovenščina v zadnjih 200 letih – od Vodnika, ali Prešerna – ali v zadnjih 500 letih od Trubarja – ali koliko se je spremenila angleščina od časov Shakespeara).
Da ne razpredam naprej, toliko besed sem potrošil, da sem opravičil neodobreno reklamno sporočilo nekega agresivnega posameznika ( neka moja znanka bi sicer rekla, da ne smem soditi, da pa je to dejstvo in ne mnenje, jaz pa vseeno mislim, da ima lahko tudi vsakdo različen pogled na dejstva… )
Najbolje bo, gospod RomanR, da ostaneva vsak pri svojem. Vi se predajajte kinegetixu, jaz pa bom ponavljal svoje mantre. Vi pišite v medicinske forume, jaz pa bom skušal urejati tegale, ki se ukvarja z duhovnostjo ( če le ne bo preveč hudih pritožb čezme pri šefu ). Pa mirna Bosna…….
Igor HCL je rekel:
Sami se strinjate, da “je v tem zelo malo duhovnega” – torej menite enako, kot jaz in zato ne vem, zakaj bi bila to tema, ki bi jo morali, po vašem prepričanju, obravnavati na temle forumu.
Igor, sem vesel, da imava nekaj skupnega v tem, in sicer da je v tem zelo malo duhovnosti in sem odločno za, da nima smisla polemizirati o tem tukaj.
In glede manter, me ne motijo, daleč od tega, čist ok so mie. Le spotaknil sem se na vašo izjavo glede “znanosti”, ker sem pač analitičen tip človeka.
Kritična sporočila še ne pomenijo, da avtor izraža agresijo, le kritičen je, to je vse. Kot ste sami dejali: “vsakdo ima lahko različen pogled na dejstva”.
Miren sobotni večer vsem. 🙂
Pozdravljeni !
Vaje zelo razgibajo telo.
Ali so kje prikazane, oziroma narisane te vaje, saj doma, ko vadim, veliko podrobnosti pozabim.
Mislim predvsem na gibanje in obračanje rok, nog in telesa.
Hvala !
Res ne bi vedel, če so vaje kje narisane ali opisane. Bo pač treba še enkrat vzeti deanr in ponoviti vajo….. Pa ne pozabite – veliko je vaj, ki ZELO razgibajo telo.
Spoštovani !
Kako bi se zaščitila pred nekom, ki me popolnoma onesposablja s svojo negativno energijo in se ga prav bojim, ko ga zagledam. Kakšno samoobrambo naj uporabim ?
Hvala !
Vera v Dobro, odstranitev dvomov o tem, da nam kdorkoli lahko škoduje, ker Dobro preprečuje samo po sebi zlo, odpuščanje, kot vrlina in upoštevanje Kozmičnega zakona dajanja so najboljše obrambne tehnike v vašem primeru. Dokler boste tega človeka sprejemali, kot negativno osebo, bo imel moč nad vami. Ko boste začeli sprejemati ga, kot pozitivno besedo, bo ta moč nenadoma pošla. Če hočete prejemati ljubezen, morate dajati ljubezen, če hočete sočutje, ga morate tudi dajati in če dajete negativno energijo, jo tudi prejemate.
Lahko pa se seveda oglasite z zasebnim sporočilom in bova vajin odnos, ki je, kot izgleda, brez vitalne energije, transformirala. Po mojih dolgoletnih izkušnjah metoda deluje.
Forum je zaprt za komentiranje.