Najdi forum

Nisva še dolgo poročena, pa imava že kar nekaj težav. Saj ne vem, kje naj začnem. Veliko se prepirava. Boli me moževo pogosto kritiziranje. Od malenkosti (zakaj je prižgan radio) do pomembnejših tem in eno takšno želim sedaj izpostaviti. Namreč, mož se boji, da bi se zredila. Zaradi tega mi gleda v krožnik, komenitra moj način življenja, ki je res bolj usmerjen v umetnost in aktivnosti v družbi kot v šport. Nisem suha, debela pa tudi ne. Pri 165 cm višine se mi kg gibljejo od 55 do 58. Že pred poroko sva se veliko o tem pogovarjala, za moje pojme se mi je zdelo, da mu zunanjost veliko pomeni (glede na to, da je sredi 30) in vedno mi je zagotavljal, da mora biti partner tudi lep očem (kar se strinjam) in da sem zanj lepa, v odnosu pa so pomembne predvsem tiste odnosne in značajske lastnosti. Nekoč sem mu dejala, naj se odloči in če me ne more sprejeti in neha komentirati mojo postavo, potem greva raje narazen. Obljubil mi je, da bo s tem prenehal.
Pa je kljub temu v najinem odnosu precej govora in strahu pred hrano zaradi mojih kg. Ni šans, da bi šla kdaj ven na večerjo. Kadar zvečer na hitro kaj prigriznem (npr. banano ali kašen košček, ampak res košček kruha) mi očita, da sem mu obljubila, da zvečer ne bom jedla. Zaradi takšnih prepovedi se mi zdi, da me hrana še bolj mika. Sedaj mi je kar naravnost dejal, da so debele ali debelejše ženske manj vredne in naj mi bo to že enkrat jasno. Da vsi moški gledajo na to in naj ne bom naivna. S tem me je zelo prizadel, kajti zdi se mi, da imam moža, ki sledi plakatom, potrošniški družbi (lepota, mladost), čeprav hkrati prisega na katoliške vrednote, po katerih je vsak človek vreden.
Hkrati pa mi pravi, naj bom vesela, da ga imam, ker mi le pomaga, da bom v življenju našla prave poti – tudi na drugih področjih. Od njegove “pomoči” sem že vsa utrujena in tudi rahlo depresivnega razpoloženja.

Zanima me, kakšen je vaš pogled na te stvari, zelo si želim iskrenih mnenj.

Pa še to: vedno sem se trudila, da bi razumela njegove različne poglede, veliko sva se pogovarjala in se še vedno, pa se mi kljub temu zdi, da sem šla včasih predaleč stran od sebe. Da bi morala vztrajati pri svojem. Prevelika želja po razumevanju drugega človeka ima tudi meje.

Lep pozdrav.

Rea,

tvojega moža čutim kot zelo nesamozavestnega in prestrašenega. Mogoče to zveni čudno… To, kar čuti do tebe, absolutno ni ljubezen.

S tabo je vse v najlepšem redu. Zavedati se moraš, da si TI tista, ki odloča o svojem življenju. Tudi o tem, kdaj boš jedla, kaj boš jedla, koliko boš jedla…. in kakšna bo tvoja postava.

Če bi te imel zares rad, bi mu bilo popolnoma vseeno, kakšna si na izgled, ker bi ljubil tvojo zunanjost. Ker pa tega absolutno ni sposoben, išče razne izgovore. Če bi te spoštoval kot osebo, bi spoštoval tudi tvojo željo po prigrizkih.

Debeli ali suhi, vsi smo popolni ravno taki, kot smo. Čisto vseeno je, kakšen je človek na videz. To ni floskula!.. Važno je to, kar čutiš, ne to, kakšen si.

O katoliških vrednotah ne bi tu razpravljala, ker imam o tem pač svoje mnenje, ki se je oblikovalo na dolgoletnih izkušnjah s katoliki. Pri tvojem možu pa gre bolj za svetohlinstvo.

Rea, poskusi si bolj zaupati. Poskusi biti bolj odločna – absolutno ne vidim, da bi vama pogovor kaj koristil, ker trenutno nista enakopravna sogovornika. Bodi malo bolj pogumna – jej, kolikor ti paše, ker to pač rabi tvoje telo (madona, da bi jaz imela tvoje mere..:)))) Če se bo karkoli obregnil ob tvoje večerno hranjenje, mu enostavno in mirno povej, da boš jedla, magari če se svet podre. Lahko pričakuješ raznorazne reakcije, vendar ostani pri svojem – tako si boš okrepila tudi samozavest.

Glej, če te bo zapustil zaradi takih banalnosti, boš tudi v sebi vedela, da to ni bila prava ljubezen. Če bo presenečen nad tvojo spremembo ostal ob tebi, pa vedi, da je moral preko sebe in svojih strahov.

Srečno!

Amedea

PS: drugače lahko ob večerih prideš k meni, ker non stop nekaj grizljamo in nas ne bo motilo, če boš tudi ti zvečer kar prigriznila…:)))

…ups, zgodnja ura je zakrivila eno napako:

“Če bi te imel zares rad, bi mu bilo popolnoma vseeno, kakšna si na izgled, ker bi ljubil tvojo NOTRANJOST. Ker pa tega absolutno ni sposoben, išče razne izgovore.”

Sorry, si grem skuhat eno kavo…))

Ni ti treba prenašati takšnega tečnega, koleričnega komentiranja. Postala boš razvalina.

Najdi nekoga, ki te bo spoštoval. Očitno ima toliko masla na glavi, da raje teži tebi, kot ureja pri sebi. Amadea ima prav.

Zdaj, ko si še mlada, je čas za spremembe, kasneje bo težje.Srečno!

Absolutno nima prav, da ti teži zaradi kil… KAJ PA MISLI, DA JE?!
Ali te ima sploh rad?!

Kako pa izgleda kaj tvoj mož? je on perfeto do zadnjega trebušnega radiatorčka? Tvoje mere so popolnoma normalne in zdrave. Po zdravniških standardih si prerahla celo za dve kili.
Veš da je nekaj narobe v tveojem partnerstvu, kajne? Začutila si, da tako ne gre. Obremenjuje te ta tvoj možic.
Zaupaj svojim občutkom, sledi jim. poživžgaj se nanj. Mar se boš preostanek življenja sekirala? Sreče ni v kilogramih.

Kritiziranje se bo preneslo tudi na vajine otroke. Nikoli ne bodo dovolj dobri, kot zanj ne boš dovolj dobra ti. Vendar, je to njegov problem, ki ga hoče vsiliti tebi. Ti se spremeni, da bo on srečen, je njegovo sporočilo. Namesto: kaj lahko naredim za odnos, da bom prispeval k najini sreči?
Tvoj mož ima res krepko pomanjkanje samozavesti, kot je pred menoj rekla že Amadea.

Draga Rea,

Najprej odgovor na vprašanje: Ne, človek, ki ima preveč kilogramov ni manjvreden. Mimogrede: tvoje mere so zelo OK.
Kar se tiče odnosa moža do tebe: oprosti, ker bo napisano zelo grobo. Če bi katera od moji prijateljic opisala odnos, ki ga ti navajaš bi bilo moje mnenje zelo kratko: Oodvisna si od odnosa in moža. Dovoliš, da te nekdo manipulira. Poskrbi zase.
Vem, da zveni ostro.
Lep pozdrav,
N.

Vse so ti že povedale, pozabile pa so, da bi ti lahko imela tudi 10 ali več kg preveč, pa naj bi te imel tvoj mož rad…. ne pa da ga hvata panika vnaprej… Sejnemoršverjet, kaj vse prenašamo!

Dober tek!

Ce ne mors met goloba v roki, pusti vrabce, naj v miru letajo po strehah!

Draga Rea!

Vsak človek je vreden zato, ker je človek, ker ima svoj duhovni jaz in v njem neizmerni potencial duhovne ljubezni, modrosti, intuicije, radosti … Ker pa ljudje danes o sebi in o svoji notranjosti v resnici zelo malo vemo, ker smo pretirano orientirani v materialno plat življenja, v zunanjo podobo, status, izobrazbo, se stalno primerjamo, tekmujemo in imamo manjvrednostne ali večvrednostne komplekse.

Naj se vas mož zave, da se zunanja podoba vedno spreminja in da bistvo življenja ni v zunanjosti, ni v formi, temveč v notranjosti, v vsebini. Vsi verjetno poznamo modrost iz Malega princa: Bistvo je očem nevidno. Kdor hoče videti, mora gledati s srcem.

Vaša postava, vaši kilogrami, prehranjevanje, gibanje … so vaša stvar in vaša odgovornost. Vaš mož vas nima pravice siliti, kritizirati ali kakorkoli z vami čustveno manipulirati. Ker pa to počne in s tem krši vašo svobodo in mejo v vajinem odnosu, je vaša odgovornost, da se zaščitite in postavite mejo. Pravite, da vam očita, da ste obljubili, da zvečer ne boste jedli. Ampak tudi on vam je obljubil, da bo prekinil s komentiranjem vaše postave – opisujete, da ste mu nekoč dali na izbiro prekinitev vajine zveze ali pa prekinitev njegovega komentiranja vaše postave. Spomnite ga na to in obnovite postavljeno mejo! Jasno spregovorite o tem, kako se počutite, kadar vas kritizira in komentira vaše življenje.

Rekel bi, da vas mož prav čustveno izsiljuje in manipulira z vami – po eni strani kritizira vašo zunanjost, po drugi pa vam govori, da bodite veseli, da ga imate, ker vam le pomaga. Vsekakor to ni nobena konstruktivna pomoč, četudi on morda iskreno misli, da je. Lahko je preveč ujet v svoje vzorce razmišljanja in delovanja ter ne more iz njih. Ne dovolite, da z vami tako ravna, pogovorite se in postavite mejo!

In povejte mu, da debelejši ljudje niso manjvredni, tudi manj izobraženi niso manjvredni in tudi tisti, ki manj zaslužijo ali so slabše oblečeni, ne. Lahko je sicer prevladujoče mnenje v družbi danes drugačno, a to še ne pomeni, da je ustrezno. Prav v zvezi z vrednostjo človeka je večina ljudi v veliki zablodi. In gotovo vsi moški ne gledajo tako, kot opisuje vaš mož!

Podpiram vas tudi pri tem, da pri nekaterih stvareh vztrajate pri svojem! Lahko se potrudite in skušate razumeti tudi druge poglede, kar pa še ne pomeni, da se z njimi strinjate in jih sprejemate. Nekako takole: ja, lahko te razumem, vendar se s tem ne strinjam in ostajam pri svojem. Do tega imate vso pravico – da poskrbite zase in živite v skladu s prepoznanji in hotenji svojega srca!

Le pogumno naprej!

Boštjan Trtnik Šola čustvene inteligence http://www.cdk.si/sci

On ima problem, ne ti(ce si zadovoljna s sabo)!

On mora sam poslihtat pri sebi, ce bo zelel, sele potem vidim moznost za vajin odnos….drugace bo s casoma se hujse….

Jaz tega ne bi trpela, ker sem vredna, da sem srecna in da sem svobodna in da sem ljubljena taksna, kot sem!

Zakaj si to dovolis? Kje je tvoja meja?…ce pravis, da zaradi ljubezni, ti toplo priporocam kaksno knjigo od Sanje Rozman.

Bodi!

Srecno in vse dobro!

kje pa si tega kretena najdla ?

pa kaj misli, da ima psa namesto tebe, da mu bo ukazoval ter gonil ?

sploh pa ti, ženska, kje je tvoja samozavest in spoštovanje do sebe ?

kako sploh dovoliš, da ti to govori ?

pa kaj je sploh z vama ? najprej ta idiot, ki vidi življenje kot na reklamo na TV-ju, je popolnoma neodrasel in otročji in nesposoben za skupno življenje

ti pa najprej pospravi v svoji glavi, spoštuj sebe, svoje telo, svoj intelekt in ne dovoli nikomur, da bi ti ukazoval ali solil pamet

moža pa pošlji v tri krasne oz. mu povej, kdo in kaj si in če tega ne bo razumel, takoj, takoj stran od njega ter ga pusti, naj živi sam v svoji reklami, ker ti bo čez leta samo žal, da tega nisi naredila, ko je bil čas, kajti sama boš pristala v psihijatrični bolnici zaradi dolgoletnega je_banja v glavo

Imej se rada takšna kot si in ne pusti, da bi te kdorkoli prepričeval v kaj drugega.

Če te ne more sprejeti takšne kot si, si te pa ne zasluži. Preprosto.

Lp

Vprašaj svojega moža, če bi te imel rajši anoreksično suho, tako, ki bi po vsakem obroku letala na WC bruhat, kar je ravnokar pojedla, samo da se ne bi zredila.

Pozdravljena!

Mislim, da ima tvoj mož kar velik problem, ki dvomim da ga bo rešil brez strokovne pomoči.Če mene vprašaš so tvoje mere čisto ok in resnično ne razumem tvojega moža.Od kod mu pravica da ti pridiga okoli tvojih prehranjevalnih navad?Pa nisi stara tri leta da nebi znala poskrbet zase glede svoje postave, je tako?
Pravi ”Vsi moški gledajo na to in ne bodi tako naivna”..Zakaj se toliko obremenjuje kaj drugi mislijo in jim je všeč, saj si v končni fazi njegova žena in važno je da je on s tabo zadovoljen, ne pa da moraš bit oh in sploh sam zato, da bodo drugi videli kaj ima on?
Zakaj se je potem poročil s tabo, če ima toliko povedat čez tebe?Verjamem da take stvari bolijo, še sploh če ti jih reče nekdo ki ti veliko pomeni..in če jih pove na bolj grob način.
Predlagam ti, da se z njim v miru pogovoriš..naj pove kje tiči vzrok tega nenehnega kritiziranja,povej mu, da te s tem prizadane ter da si ti sama s sabo čist zadovoljna in povrh dovolj stara, da veš skrbet sama zase, da ne rabi toliko govorit čez tebe.Ker če imaš človeka rad, ga imaš takšnega kot je..z plusi in minusi, saj vendar nihče ni popoln.

Pa še nekaj o razumevanju:Postavi se zase, vztrajaj pri svojem mnenju in naj se potrudi, da bo tudi on tebe razumel v tvojih pogledih.Razumevanje mora bit obojestransko, le takrat je pravi učinek.

Veliko sreče in javi kaj če se je stanje izboljšalo.

lp,mikimiska

Zdaj te masira zaradi kg kaj pa, ko boš rodila enkrat pa mogoče dvakrat ga bojo motile povešene prsi pa gube pa sivi lasje pa pa……To je začetek ne daj se za.ebavat.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
what!

oprosti ker ti bom tole napisala. Mislim pr takih letih ima tako pikomimilmetersko pamet, pa še človek je starejši od mene.
Pa kakšen bo on vzor svojim otrokom. Kakšni ljudje sploh živijo na tem svetu?
Pa da bi men moj fant/mož men to rekel, bi tok tresnla, da ne bi vedu sploh kje je in kdo je.

Pusti ga, ker te ni vreden. Taki ljudje, ki začnejo s takimi, nikoli ne nehajo, ker je to pač njihov način razmišljanja in gledanja na svet.

ooooooooooo,boga…hudddo!
Sej se revež ni kriv,tako so ga vzgojili starši.Kaj so mu vse prepovedali v otroštvu??In to prenaša na tebe,ki se mu daš.VZEMI ALI PUSTI.Pa rada se imej,sej sedaj se nimaš!!!Njemu pa priporočaj zakonskega svetovalca za
psihomatske konzervetivne motnje.,morda bo pomagalo.pa srečno

Draga Rea!

Imaš pa res jeklene živce da se ti ljubi to prenašat!…

Jaz od nekoga, ki hoče biti moj partner pričakujem, in to v partnerstvu tudi zahtevam (je zame pogoj), da sem mu všeč JAZ, zato ker sem JAZ.
Ljudje, ki pravijo, da te imajo radi ‘kljub temu, da…’, ki te vedno opominjajo na tvoje napake in ti govorijo, da saj te imajo radi čeprav si takšna in takšna; predebela, preveč tiha, preveč klepetava, zapravljiva, itd…te v resnici sploh nimajo radi.

Radi te imajo tisti, ki te imajo radi ZATO, in ne ČEPRAV.
Preizkušeno, velika razlika.

Če samo pomislim, da se vsi staramo…ali to pomeni, da te ne bo imel več rad, ko se boš postarala in dobila gube in gubice, in sive lase?

Sicer pa me zanima, a kako on gleda nase? Potrebuje tebe, da si lepa, da se on sam počuti dovolj mlad, lep in privlačen? Dvomim, da je on sam podoba popolnosti… pa tudi če bi bil, kaj ima to veze s tabo? A se boji, da bo izgubil na ugledu, če ne bo poročen z manekensko superbejbo ki bo ustrezala vsem njegovim merilom o ženski estetiki? Še posebno sem na to pomislila ob komentarjih, da “vsi moški na to gledajo”…A potem je za njega pomembno, kako te (in njega s teboj) vidijo ostali moški??

Tudi tisto o tem, da naj boš vesela da ga imaš – kaj je hotel povedat, da si taka kot si, boljšega itak ne boš našla / ne zaslužiš?! Pa kako si dovoli reči kaj takega nekomu, kogar naj bi imel najraje na svetu?!

Sama veš, ali pa bi vsaj morala vedeti, da si zaslužiš da te nekdo ljubi takšno kot si sama želiš biti in se obnašati, ker to si ti! Saj vem, da je lahko govoriti, ampak daj postavi ga pred dejstva, da tako ne gre naprej, in da bo s takim obnašanjem zgolj zagrenil tvoje veselje do življenja, izboljšal pa nič, še najmanj nekaj, kar ne potrebuje izboljšave – tebe, ki si perfektna taka kot si. Če on tega ne more videti, ne izgubljaj časa z njim in ne zdeprimiraj si nadaljnjega življenja!

Me prav zanima, pravzaprav niti nočem pomislit, če ima tak odnos do tebe tudi med rjuhami…upam, da ne!…

Upam, da ti uspe rešiti težave in da tvoj mož tudi v razmišljanju postane odrasel-moški!

Strinjam s tabo Mimi!

New Report

Close