Najdi forum

Kikirikijevo maslo

Kaj menite, ali je kikirikijevo maslo primeren namaz na kruh za 20-mesečnika? Če berem kakšne ameriške knjige o prehrani otroka, naštevajo vse živo, kaj vse je dobrega v takem namazu, ampak Američani tako ali tako živijo samo od junk fooda:-))), zato sem malo skeptična. Sama imam ta namaz zelo rada, otroka pa le ne bi rada futrala s samimi praznimi kalorijami, če ne bo imel nič pametnega od tega. Po drugi strani pa je znano, da so razen svoje kaloričnosti razni oreški (torej tudi kikiriki) zelo zdravi.

Enako vprašanje sem postavila dietetiku na “Popovih zdravnikih”. Me prav zanima, kaj bo napisal.

Hvala in lp,
Katarina

kolikor jaz vem, je kikirikijevo maslo zelo zdravo, ker ima (poleg maščob seveda) veliko proteinov in balastnih snovi, ugodno učinkuje na prebavo, pa morda bi se še kaj našlo.
Za 20m pa ne vem.

Kolikor pa jaz vem, so arašidi silovito alergeni – poznam primer, ko so nanje hudo odreagirali tudi starejši. Jaz se jim v otroški hrani zelo izogibam, čeprav jih imam sama rada.

Zeloooo alergeni, do tretjega leta nič arašidovega. Tudi v smokijih so, ampak to je pa že druga zgodba o prehranjevanju.

Moj sinko je velik potrošnik kikirikijevaga masla. prvič ga je poskusil okoli 2. leta. Mislim, da ne bo težav, le za začetek poišči kikirikijevo maslo brez koščkov kikirikija (mislim, da ima moder pokrov, za firmo pa žal ne vem). lp petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Js mam zelo rada kikirikijevo maslo , ampak sm noro alergična na oreške pa se mi večkrat spuščajo kaki manjši izpuščaji… Žal… Drugače je pa to maslo ful zdravo + dobro . =)

Jaz tudi mislim, da če ni alergik, ne bo težav. Za vsak slučaj pa vseeno vprašaj pediatra.

Bi pa opozorila, da je ogromna razlika med temi namazi, ki se dobijo na trgu. Tako da je obvezno branje sestavin.

Ker obstajajo taka, ki so dejansko narejena samo iz arašidov, mogoče se z dodatkom soli. In obstajajo taka, ki poleg arašidov vsebujejo še hidrogenirano maščobo, sladkor, sol, pa še kakšen konzervans za povrhu.

Če prezremo vse skupaj, hidrogenizrane maščobe pač ne smemo. Pa tudi dodatek sladkorja je popolnoma nepotreben (in ni ga malo).

Drugače pa lahko tak arašidov namaz brez problema naredite tudi same doba. Enostavno vržeš arašide (pražene, neslane) v multipraktik in jih zmelješ. Če hočeš res gladko pasto, potem dodaš malce oljčnega ali pa kar arašidovega olja. In to je vse, mogoče še ščepec soli.

Takšen namaz je odličen, pri nas doma smo ga redno delali. Tile kupljeni se ne morejo sploh primerjati z doma narejenim.

New Report

Close