Najdi forum

Spoštovani !

Z odvečno težo se borim že skoraj vse življenje. Poskusila sem že nešteto diet, a nobena mi ni bila pisana na kožo. Zagovarjam namreč dejstvo, da ti morajo stvari ležati in ustrezati, da jih lahko privedeš do konca. Strinjam se, da mora imeti človek tudi voljo in motivacijo, a to je že druga zgodba.

Pred 3 tedni sem začela izvajati dieto po Atkinsu. Pa ne zato, ker bi bila moderna, temveč zato, ker sem se v tem stulu prehranjevala že prej, a sem jedi dodala krompir ali dva in izničila učinek. Občutek prikrajšanosti in lakote vodi v ponovno prenažiranje, tega pa tokrat nisem želela.

Zanima me sledeče:
– v knjigi je opisan postopek ketoze/ lipoze, kot procesa, ki označuje hujšanje.
Ali se ta proces odvija tudi ob katerikoli metodi hujšanja ali samo ob zmanjšanem vnosu OH ?

Naj povem še to, da vsekakor nisem eforična fanatična privženka nekih restriktivnih diet, zato pazim da ne uživam samo mesa,…itd,,,sem pa še vedno v štadiju ketoze/lipoze.

Najlepša hvala za odgovore !

Mimi

Draga Mimi,
Atkins je samo ena od množice uspešnic na knjižnem trgu zadnjih desetletij. Izrazi, ki jih uporablja, niso povsem skladni z izrazi, ki opisujejo fiziološke procese. Med stradanjem zaradi premajhnega vnosa ogljikovih hidratov (OH) se že po enem dnevu, ko poidejo zaloge sladkorjev v jetrih, začne razgradnja maščob in proizvodnja ketonskih teles, ki jih mišice in večina organov uporabljajo kot nadomestni vir energije. Na žalost rabijo možgani tri tedne, da se prilagodijo na izredne razmere v telesu in so v vsem tem času povsem odvisni od sinteze sladkorjev v jetrih.
Ketonska telesa so odgovor na stradanje zaradi premajhnega vnosa OH. Stanje, ki je lahko povezano s preveliko količino ketonskih teles v krvi se imenuje ketoacidoza in predstavlja nevarnost takrat, kadar so drugi regulatorni mehanizmi pomanjkljivi ali okvarjeni, npr. pri nazdravljeni sladkorni bolezni ali kronični odvisnosti od alkohola. V teh primerih je to stanje nezdravljeno lahko smrtno.

Pri sicer zdravih pa predstvalja pojavljanje ketonsih teles samo izredno stanje, na katerega se organizem poskuša prilagajati, da preživi.

Zato le mirno in čimprej k čimbolj uravnovešeni sestavi obrokov,
lep podzrav,
marija Anderluh

New Report

Close