Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika keramika namesto kovine

keramika namesto kovine

Spoštovani,
že od poznega otroštva me spremlja nadloga – na mestu zgornje enice imam umeten zob, ki so mi ga takrat nadomestili s kovinskim zatičem (štiftom). Zatič je zacementiran, slika pokaže slabo očiščeno korenino (prazen prostor) in nad njo temno senco, kar pomeni baje začetek gronoloma. Da je nadloga še z naslova estetike – zob ni videti tako transparenten kot so ostali.

Zobozdravnica je mnenja, da se zatiča ne da odstraniti in da bi mi novo prevleko (ponovno metal keramično) naredila kar na obstoječe stanje. Baje lahko pri sanaciji poči korenina… (?) A tudi v tem primeru sem samoplačnik, ker gre za nadstandardne materiale.

Zanima me, ali res ničesar ne pridobim, če se odločim za popolno sanacijo zoba in kovino nadomestimo s keramiko? Jasno, da sem pripravljena vse plačati, samo da bo zob dolgoročno ozdravljen in čim bolj popolnega videza, torej transparenten, barvno identičen in kvaliteten.

Verjetno bom morala iti na poseg h komu drugemu, saj se z neodločnostjo svoje zobozdravnice ne morem sprijazniti.

Zanima me še vaše (drugo) mnenje. Kaj je v tem primeru najboljša odločitev? Je poseg res tako težak ali celo nepotreben?

Najlepša hvala in lep pozdrav.

Pozdravljena,

to je kar pogosta nadloga…Vnetje ob vršku korenine je slab prognostični znak za ta zob – kot tempirana bomba, lahko vas začne nevzdržno boleti čez 2 uri ali pa čez 20 let…
Nekatere zatičke se da odstraniti, je pa vsako odstranjevanje povezano z določenim tveganjem, in zob ponovno zdraviti, beliti in oskrbeti z belim, kompozitnim zatičkom. Na to si lahko privoščite vsako vrsto porcelanske prevleke.
Sicer je vedno en korak pred odstranitvijo vnetega zoba še kirurški poseg – odstranitev vnetega vrška korenine in vnetja v kosti, vendar je uspešnost 70-80%.
Vas zanima predvsem, ali lahko tak potemnjen in s kovinskim zatičkom oskrbljen zob oskrbite s keramiko. Odgovor je ja, vendar je za to primerna le ena vrsta keramike, ki je dovolj opačna, da ne dovoli prosevanja temnega zatička in to je oksidna keramika: cirkonij ali alumina. Načeloma dovoljuje ta keramika kot podlaga za porcelan (ki daje naraven videz in se ga napeče na ogrodje iz cirkonija) bolj svetle, tople odtenke, ki jih je s kovinskim ogrodjem skoraj nemogoče doseči.
Vso srečo,
Andreja

Hvala za vaš cenjeni odgovor in čas, ki ste si vzeli zanj.

Zanima me še, kaj pomeni tveganje pri odstranitvi zatička, ki ga omenjate. O tveganju je govorila tudi moja osebna zobozdravnica, vendar nisem povsem razumela… Najbrž to, da lahko obstoječa korenina poči? Kaj storiti v tem primeru? Kaj to pomeni zame?

Oprostite, če sem preveč nadležna. Še enkrat hvala in lep pozdrav!

Redko tveganje je prebitje zoba na nezaželjenem mestu, kar lahko vodi v izgubo zoba, ali pa še redkeje, zlom zoba. Ali se zatiček splača odstraniti pa mora presoditi vsak zobozdravnik glede na rentgensko sliko zoba (slabo izdelane zatičke se običajno odstrani brez vsakršnega tveganja) in glede na lastne sposobnosti.
Izguba tega zoba pomeni ali nadomestitev z implantantom ali izdelavo mostička (2-1-1).
LP Andreja

New Report

Close