keramicne prevleke
Pozdravljeni!
Na vas sem se obrnil, ker sem v VELIKI dilemi in me zanima vase mnenje.Problem je v moji sprednji enki, ki je ostala brez zivca in je posledicno tudi potemnela.Dodajanje belila v zob baje ne pride v postev, ker je zob dosti zaplombiran in bi bilo tvegano, ker naj bi bil zob ze tako ali tako krhek.Prav tako zaradi tega potem mislim da ne pride v postev estetska faseta ali luska.(ceprav bi veliko raje videl, da bi se dalo problem resiti na slednja dva barvana).Rad bi cim hitreje in kar se da dobro resil ta problem.Kot prvo je problem v tem, da sem bil na pregledu pri dveh zobozdravnicah in ena mi je rekla da bi dal prevleko na samo eni enki, druga pa da na obeh in res nevem kaj naj naredim saj se mi po eni strani skoda zdi druge enke, ceprav ni ravno najlepsa a vendar me nic ne moti, po drugi strani bi pa rad imel podobna si zoba spredaj.In sedaj pri odlocitvi kaksno prevleko naj si dam narediti nastane drugi vecji problem polek izbire med enim ali dvem zobom.Slisal sem, da obstajajo kar 3 vrste keramicnih prevlek.Pri eni je “stift” narejen brez kovine(imena materjala ne vem), pri drugi je z navadno kovino, pri zadnji pa zlato ali dodano ali pa je celoten “stift” iz zlata(nevem tocno), mislim da vi bolje veste o cem govorim.Sedaj bi vam pa rad zastavil nekaj vprasanj:
-zanima me vase mnenje o tem ali naj si dam prevleci samo eno enko ali obe(sam bi najraj ohranil eno, ampak me vseeno skrbi ce bi bili drugi enki podobni)
-v kolikem casu se ti dlesen od prevleke premakne navzgor
-ali pri izdelavi prevleke zobozdravnik naredi prevleko tocno do dlesni ali jo se nekako potisne v dlesen
-kolikor vem se mora za prevleko obrusiti skoraj cel in ostane ti samo majhen delcek zoba, ali ni nevarno, da poci ali se odlomi, ker potem pride v postev mosticek, katerega se se bolj bojim kot izdelave prevleke
-v cem se razlikujejo ze prej omenjene prevleke od navadnih stalnih zob..(ker bi rad da bi zob zgledal naraven).Zanimajo me se prednosti in slabosti vsake od treh.
-ali obstaja tudi kaksno lasersko beljenje takega crnega zoba(to bi bilo najbolj idealno)
-ali obstaja karkoli, da bi v tem casu nanesel na zob in ga malo posvetlil, ker me neznansko moti
Upam, da nisem bil predolg.Hvala za odgovore!!!Zelim vam lep in uspesen dan!
Matej
Spoštovani Matej,
glede na to, da ne vem, kako izgledajo vaši zobje, sem omejena le na podatke, ki ste jih napisali.
1.) Če je druga enka zdrava, potem tudi sama ne vidim smisla v buršeju in izdelavi prevleke. S pravilno izbiro barve (sodelovanje zobozdravnik in zobotehnik) prevleko težko ločimo od naravnega zoba. Poleg tega so takoj zraven že dvojke in če bi zobozdravnica brusila enko le zato, da ne bo razlike v barvi, mora vseeno paziti na dvojke,…Upam, da razumete, kaj želim povedati.
2.) Če je prevleka narejena pravilno, potem se dlesen ne sme odmakniti od dlesni, ker je nič ne draži. Odmik dlesni je posledica kroničnega draženja dlesni, če je prevleka predolga ali če je v dlesninem delu predebela.
3.) Pri izdelavi prevleke moramo obrusiti toliko zoba, da ima zobotehnik dovolj prostora, da nanese material v taki debelini, da lahko lepo oponaša naravno barvo. V vašem primeru, ko je zob že mrtev in je veliko zalivk, vsekakor pride v poštev izdelava koreninskega zatička z nazidkom (štifta).
4.) Za lasersko beljenje zob še nisem slišala, kar pa ne pomeni, da ne obstaja. Lahko si pomagate s podatki, ki jih je posredovala ivančiča nekoliko nižje.
5.) Mrtev zob je idealen za beljenje. Pri vas bo tako ali tako potrebna izdelava koreninskega zatička, tako da morebitna krhkost krone ne bi smela biti razlog, da ne bi najprej poskusili s to rešitvijo. Ko bo zob svetlejši, bo zobozdravnik verjetno moral zamenjati tudi zalivke, ki se sedaj ujemajo s temnejšo barvo, potem pa bo zob povsem spremenjen.
6.) Koreninski zatički so lahko kovinski ali keramični. Kovisnke uporabljamo, kadar so prevleke tudi izdelane iz kovine in nas morebitno prosevanje materiala ne moti. Keramični zatički pridejo v poštev, če bomo naredili polno keramično prevleko, kjer niti v notranjosti ni kovine.
Kovina, ki jo uporabljamo skoraj vedno vsebuje nekaj zlata. Več, ko je zlata, bolj je material prijazen do dlesni, problem pa je v tem, ker je zlato precej mehko in so zato visokokaratne zlitine v zobozdravstvu neprimerne.
Zaenkrat toliko, če vas zanima še kaj, vam bom z veseljem odgovorila.
Spostovana Alenka!
Imam se nekaj vprasanj…Omenil ste tudi barvo dvojke in v prejsnjem besedilu sem vam pozabil povedati, da je tudi dvojka(zraven te enke, ki je brez zivca) tudi mrtva.To sta edina dva taka zoba, ostali so vredu.Ampak ta dvojka je se cisto vredu in bela, ker ni dolgo odkar je ostala brez zivca in bi jo sedaj se pustil.Bega me predvsem mnenje moje zobozdravnice(ki jo drugace lahko samo pohvalim pri dosedanjem delu) in pa mnenje neke druge osebe, ki jo tudi vsi hvalijo glede zobozdravstva.Ta slednja je rekla, da bi naredila samo eno prevleko(ceprav sem ji pozabil povedati, da je tudi dvojka mrtva, ampak mislim da to nic ne spremeni glede na obe enki).Tezava je v tem, ker nevem keri naj verjamem.Sam bi najraje videl ce bi se dalo zob izbeliti ali pa zamenjati samo enega.Pa naj se vrnem se na prevleke.Zobozdravnica mi je dejala da, bi pri pri zaticku pri katerem se doda zlato na vrhu ( pri dlesni) pustila malo vec keramike in nevem v cem je prednost tega?Zanima pa me se, kako trdna je sploh prevleka, kajti kdaj preberem kje, da ljudem velikokrat odpadajo?V dilemi sem se glede tega, ce bi si dal zob prevlect ali naj si dam navadno kovinsko prevleko ali pa brezkovinsko.Moja zobozdravnica pravi, da se kovinske keramicne malo razlikujejo od brezkovinskih keramicnih.Zanima me se vase mnenje o tem?
Zaenkrat se ne spomnim nic takega vec..Najlepsa hvala za odgovore!
Lep dan!
Matej
Spoštovani matej,
če je dvojka estetsko v redu, če zob nima velikih zalivk, potem ga ni potrebno brusiti. Zato tudi jaz menim, da za zadovoljitev estetskih želja, zadostuje brušenje enke. Če sami nad tem niste najbolj navdušeni, bi verjetno zob prej poskusila obeliti (če pa beljenje ne bi bilo uspešno, pride še vedno v poštev brušenje).
Glede prevlek pa je tako. Če brusimo mrtev zob (ali zatiček z nazidkom), kjer ni nevarnosti, da bi poškodovali živec, potem dosti lažje odnesemo več zobovine (ali kovine). S tem ima zobotehnik na voljo več prostora in lahko nanese več ustreznega materiala (več je materiala, lažje izdela vse barvne in svetlobne efekte, ki zobu dajejo naraven videz).
Če so prevleke dobro narejene, potem fasete ne smejo odpadati in material ne sme pokati. To kar ste slišali , je bodisi posledica slabe priprave zoba, ali pa neustrezne obdelave v zobotehničnem laboratoriju.
Pri polno keramični ali kovinskokeramični prevleki pa se odločite glede na nasvet zobozdravnice. Če vam ona svetuje polnokeramično prevleko, potem se odločite zanjo, ker je to ena najbolj estetskih prevlek. Če pa teh prevlek ni naredila veliko in ima dobre izkušnje s kovinsko kermaično, potem se odločite za tako prevleko. Obe prevleki sta prav gotov dovolj estetski, da vas bosta zadovoljili. Kovina pa je pri kovinsko keramični prevleki le v notranjosti in je vi tako ali tako ne vidite.
Pozdravljeni!
Ce vas prav razumem potem obstajajo 3 vrste prevlek.Navadna kovinska(pri kateri se kovina vidi skozi zob), kovinsko keramicna in brezkovinsko keramicna?Nekaj sem slisal da pri brezkovinski keramicni svetloba lepse proseva in bolje oponasa stalni zob, ampak je se enkrat drazja in to me zelo moti 🙂 .Moja zobozdravnica pa mi je svetovala kovinsko keramicno prevleko in pravi, da se ne razlikuje veliko od brezkovinske.Ceprav bi rad, da bi zob bil naraven in nebi rad potem, ko bi bil zob narejen razocaran zakaj nisem izbral druge opcije.Zanima me:
– Kaksen zaticek je to z nazidkom.Predvsem nevem kaj bi bil ta nazidek?
– Nekje pa sem tudi prebral, da obstaja tudi beljenje kar doma.Zobozdravnik ti da za domov neko sablono in potem jo nanasas na zob ali nekako tako, nevem tocno kako to poteka.Mislim, da vi veste kaksno beljenje mislim.Rad bi da mi poveste kaj vec o tem.
– Ali obstaja potem se kaksna varjanta kako bi si vsaj malo pobelil tak zob doma(tega bi bil nadvse vesel).Tudi ce bi bilo treba vsak dan nebi bilo problema.
Zaradi tega crnega zoba sem pogosto zelo slabe volje, ker se ne morem tako siroko smejati(ceprav je moja najvecja zelja, da bi se lahko od srca nasmejal, brez kompleksa) in zadnje case mislim samo se na to in pa kako naj zadevo resim, da bom na koncu zadovoljen.Ponovno bom zelo vesel vasega odgovora in se vam za njega lepo zahvaljujem.
LP, matejko
Spoštovana jasnaB,
beljenje mrtvega zoba se izvaja v zobozdravniški ordinaciji pod kontrolo. Zobu je potrebno odstraniti čim več zabarvanih predelov, nato pa se v pripravljeno kaviteto vloži visokokoncentriran vodikov preoksid. Postopek je potrebno večkrat ponoviti, ni pa nujno, da z beljenjem dosežemo željeni efekt.
Spoštovani matejko,
ja, obstajajo tri vrste prevlek. Ene so fasetirane, kjer je osnovno ogrodje kovinsko, nanj pa se kasneje nanese akrilat v barvi zoba. Pri teh prevlekah prav tako na ustnični strani ne vidite kovine, je pa kovina na nebni strani in na griznih ploskvah (pri zadnjih zobeh). Keramične prevleke so 2 vrst – kovinskokeramične, kjer se zobu prilega kovinsko ogrodje, ki pa ga iz vseh strani obdaja porcelan, in polnokeramične prevleke, kjer sploh ni kovine.
Koreninski zatiček z nazidkom je pravilen izraz za “štift”. Zatiček je cementiran v korenini, nazidek pa nam služi namesto zobne krone, ki je pri močno poškodovanih zobeh ali ni ali pa je zelo oslabljena.
Sama ne podpiram beljenja vitalnih (živih) zob. Še posebej nisem za beljenje doma, ker ljudje, predvsem v želji, da bi hitro prišlo do vidnih sprememb, pretiravajo in ne upoštevajo navodil proizvajalca. Na ta način zobem le škodijo, spremembe, ki nastanejo pa so nepopravljive. Jaz sem vam svetovala le beljenje mrtvega zoba, pri katerem z visokokoncentriranim vodikovim peroksidom delujemo na notranja zabarvanja zoba. Domače beljenje vam res toplo odsvetujem.
Lep pozdrav Alenka!
Tudi jaz nisem kaj prida za barvanje zivih zob, ker je res skoda sklenine in rezultati so vidni z leti, ko zob izgubi sklenino in je se slabse.Drugace sem mislil to za mrtev zob.Rad bi da mi poveste se kaj o enem beljenju.In sicer ti zobozdravnik pripravi tako imenovani splint(pojma nimam kaj naj bi to bilo) in da gel, katerega nanesemo v splint ter pustimo da deluje na zobe
vsaj osem ur (ponavadi čez noč) in sicer 8 do 10 dni.Samo to vem o tem beljenju.Ce veste vi kaj vec o tem bi vas prosil da mi poveste.Sploh nevem kaj je to splint?Ali mislite da bi prislo v postev tako barvanje moje enke?Zobozdravnici pri katerih sem bil na pregledu, nista omenili takega barvanja, tako da nekako dvomim da pride to v postev za mene, ceprav bi bilo zelo fino ce bi se dalo.
Kolikor vem obstaja za mrtve zobe samo barvanje kot ste ga ze omenila(nanasanje peroksida v notranjost zoba), to kot se ga danes kratko opisal in baje se lasersko.
Hvala za nove odgovore in upam da mi bo kmalu zmanjkalo vprsanj za vas.
Lep dan vam zelim!
matejko
Spoštovani matej,
žal tudi jaz nimam pojma, kaj pomeni splint. Po opisu sodeč pa menim, da gre za nekakšno žlico, ki se jo uporablja za beljenje vseh zob (tako kot ga ne priporočam). Sami boste namreč zelo težko omejili delovanje gelale na ta zob in ne na sosednje zobe.
Zabarvanja, ki so posledica odmrtja živca so notranja, kar pomeni, da moramo zob notranje razbarvati oz. obeliti. Tako da v vašem primeru res pride v poštev le beljenje s peroksidom. Zunanje beljenje je v vašem primeru popolnoma neprimerno, ker bo tudi po takem beljenju v notranjosti ostala temna zobovina.
Pozdravljeni!
Imam se dve vprasanji. Mislim da si bom dal preobleci samo eno enko, ker mi je druge res skoda.Zanima me, ce bi si dal prevleko samo na eno enko in da potem recimo nebi zgledalo dobro ali je problem narediti potem zobozdravniku oz. zobotehniku, idententicen zob(barva in oblika), kot tistega ki ga je naredil ze prej??
Rad pa bi da mi se vi priporocite kaksno prevleko naj si dam narediti.Brezkovinsko ali kovinsko keramicno??Gre se mi predvsem za estetiko.
Spoštovani matej,
zobotehniku ne bi smelo biti problem narediti identičen zob – bodisi sosednjemu zobu ali pa prevleki.
Sama polne keramične prevleke še nisem delala, imam pa dobre izkušnje s kovinskokeramičnimi. Estetsko prevleki ne bi smeli biti zelo različni. Če pa se boste odločili za polno keramično prevleko, je smiselno delati tudi keramični zatiček z nazidkom (tako pa res lahko zagotovimo optimalno estetiko).