Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Genetika v nosečnosti in NIPT Kemoterapija – otrok da ali ne?

Kemoterapija – otrok da ali ne?

Spoštovani!

Delen odgovor na moja vprašanja in strahove sem našla že pri g. Alenu, na temo umetna oploditev! Obstaja pa jih še nekaj!

Situacija pri nama je malce drugačna. Fant je imel kemoterapijo že pred 10 leti (sedaj je star 34, jaz 24). Takrat niso pomislili na možnost shranitve sperme! Kolikor je meni rekel, naj ne bi mogel imeti otrok; posledica kemoterapije in uničenje spermijev. Predvidevam, da mu je tako rekel ginekolog, saj je rekel, da je od zdravstva že dobil zeleno luč, če bi se odločil za umetno oploditev.

Vem, da se je na področju neplodnosti v teh letih marsikaj spremenilo in da obstaja možnost pridobitve spermijev iz mod! Zanima me kakšna je možnost, da se spermiji popravijo oz. da postanejo uporabni? Do sedaj sem mislila da to pač ni mogoče, ker je kemoterapija naredila svoje! Tudi glede na nezaščitene odnose se dosedaj ni pojavila še nobena nosečnost!

Po drugi strani pa me zanima ali bi bilo pametno uporabiti njegovo spermo za oploditev, če bi bilo to možno seveda. Zanima me glede genske zasnove, napak, ki se lahko pojavijo pri otrocih. Lahko je to zaradi kemoterapije ali pa zaradi raka! Kakšne so možnosti da otrok ne bi bil zdrav. oz. ali obstaja večja verjetnost rakavega obolenja?

Naj povem, da od takrat se bolezen ni več pojavila in so izvidi vsako leto normalni!
Naj omenim še to, da se rak ni pojavil na modih, ampak v predelu prsnega koša.

Upam, da mi boste uspeli odgovoriti in se že v naprej zahvaljujem!

Lep pozdrav,

Petra.

Različne doza in in vrsta kemoterapije različno vpliva na plodnost.Natančne odgovore kako je s tem pri vašem partnerju bosta dobila pri ginekologu-andrologu, ki se ukvarja z moško neplodnostjo.Tudi drugi odgovori niso splošni ampak so različni glede na konkretno situacijo. Nekatere bi lahko dobili, če bi se oba partnerja osebno oglasila v genetski posvetovalnici.

New Report

Close