Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Kemoterapija in prehrana

Kemoterapija in prehrana

Pozdravljeni!
Otrok prejema kemoterapijo in lepo prosim, za čimveč inofrmacij glede prehrane.

Kaj lahko sami storimo, kadar otroka težijo razjede v ustih in ne želi jesti. Kaj je najbol priporočljivo v tem času ponujati?
mogoče še kakšna pomoč, razen spiranja ust, mazanja z calgel kremo in podobno.

Kakšne izkušnje, nasveti, kaj je pomagalo pri prehrani in pitju v tem času, da je otrok bil med zdravljenjem dokaj dobro.

Pozdravljeni,

hvala za vprašanje. Glede podpore ob kemoterapiji pri otroku vam lahko svetujem na podlagi izkušenj z odraslimi. Odvisno je, koliko je otrok star in koliko razumsko dojema situacijo, v kateri je.

Kot ste omenili, je na prvem mestu izpiranje ust z žajbljevim in kamiličnim čajem. Odraslim predpisujemo Panthol raztopino, ki se dobi v lekarnah in se jo lahko uporablja nerazredčeno ali pa razredčeno z vodo. Pred obroki in kadar so prisotne očitne razjede/afte, smo svetovali Xylocain gel, ki se ga pred obroki nanese na ranico, da omrtviči boleče mesto in da je hranjenje manj boleče.

Glede hrane, naj je tisto, kar mu paše. Ni potrebno strogo držanje nekim pravilom, ampak posluh za otroka, da pove, kaj bi mu ustrezalo. Lahko se zgodi, da mu bo zadišala neka posebna hrana, ki mu jo boste pripravili, pa bo pojedel nekaj žlic in nič več. Nič hudega. Večkrat po nekaj žlic hrane ali pijače, pa bo dovolj. Tudi tekočino naj uživa tisto, ki mu ustreza. Možno, da mu bolj prija hladna tekočina, ki nekoliko omili občutek bolečine.

Pomembno je tudi, da se podpre preostalo telo, predvsem imunski sistem, da bo KT potekala z manj stranskimi učinki in sopojavi. Predvsem pa nuditi otroku čimveč občutka varnosti, sprejetosti in ljubezni v tej situaciji, ki je zelo težka za celotno družino.

Svetujem vam tudi, da se po nasvete obrnete tudi na društvo Junaki 3.nadstropja, kjer lahko iz prve roke dobite koristne informacije glede vseh vprašanj, ki se porajajo v zvezi z zdravljenjem.

Želim vam vse dobro,

Jana

 

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

New Report

Close