kemoterapija in majhni otroci
Zdravo,
imam eno vpašanje in ne vem na koga naj se obrnem. Gre za to, da je moja mami zbolela za limfomom. Sedaj potekajo kemoterapije. Nekje sem zasledila, da naj bili bolniki z limfomom in s kempterapijo dovzetni za razne bolezni. Zato bi vas prosila za mnenje. Kaj naj naredimo, ker v isti hiši živi še moja sestra, ki ima 2 majhna otroka. Prva je stara 4 leta, drugi pa 6 mesecev.
Oba bosta hodila v vrtec….
Zaradi vseh bolezni, ki jih otroci prinašajo me je zelo strah, da bi se tudi moja mami kaj nalezla. Zato s sestro premišljujeva, da bi se sestra za nekaj časa odselila.
Kaj menite ali je to pametna rešitev?
Že v naprej se vam zahvaljujem za vse odgovore in nasvete.
Petra,
bolnik, ki je na ali po KT je veliko bolj dovzeten za okužbe, saj mu KT ponavadi zelo zniža bela krvna telesca, ki ščitijo telo pred okužbami. Zato je smiselno, da v času tik po KT, ko so vrednosti belih krvnih telesc najnižje (verjetno to preverja v laboratoriju pri zdravniku na nakeja dni, kajne?), da zelo pazi tako pri stikih, ki jih omenjaš, kot pri higieni rok, saj lahko mimogrede v telo vnese kakšno okužbo. Sreča je morda ta, da se zdravi poleti, ko ni veliko prehladov in tudi ne spomladanskih in jesenskih grip.
Sama sem teden dni po KT, ko so bile vrednosti levkocitov najnižje, pazila, da nisem hodila v večje družbe ljudi, v nakupovalne centre…skratka tja, kjer je velika množica ljudi in tudi pazila, da nisem bila v stiku z malimi otročki. Ravno zaradi okužb. A jaz sem se zdravila pozimi. Je pa res, da takoj, ko se mi je kri popravila (po kakšnem tednu ali 10 dni po KT), sem že veselo šibala okoli. Aja, v tistem tednu po KT sem tudi pazila, da nisem jedla veliko svežega sadja in sveže zelenjave, ko je bila kri boljša pa seveda na polno. Tisti tden pa sem jedla bolj kuhano zelenjavo in kompote.
Mislim, da je dobro, da ste pozorni, seeda pa se o tem posvetujte z njeno onkologinjo, ki najbolje pozna njeno telo tik po KT in bo svetovala, če in katere ukrepe uvesti.
Držim pesti za mamo, da zdravljenje hitro mine in dobrodošla (ona in tudi ti, se raume) v našem združenju, če bosta kdaj želeli. Nas je veliko zmagovalcev in se imamo prav luštno. 🙂
Pozdravčke!