Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? kemot., obsevanje, kir. poseg in prehrana – odmev

kemot., obsevanje, kir. poseg in prehrana – odmev

(Naslov vsebinske teme nakazuje, da se zapis navezuje na temo z enakim naslovom, ki jo je 4.2.03 odprla skrbnica te klepetalnice, ga. Irena. S tem sem zaobšel njeno cenzuro, saj sem podoben zapis poslal že 27.2.03, a se do danes ni objavil.)

Spoštovana Irena!

Šele pred kratkim sem pogledal vsebino vaše teme, zato se oglašam šele zdaj. Ker se zavzemam za ozaveščanje o pomenu prehrane za zdravje, obenem pa vi izrecno omenjate makrobiotiko in svarite pred njo, menim, da lahko napišem nekaj pojasnil.

Gospa Irena, verjamem, da želite ljudem pomagati, zato vam iskreno čestitam! Osporavam pa vaši nameri svariti ljudi pred nečim, česar ne poznate dobro. Ker zatrjujete, da medicina še ni z nobeno raziskavo potrdila zdravilnosti makrobiotične diete pri rakavih obolenjih, vam vljudno priporočam, da si ogledate:
– začetek mojega zapisa v
– zapis doktorja medicine in raziskovalnega novinarja Ralpha W. Mossa na
– kakšno raziskavo ameriškega National Cancer Institute iz Washingtona D.C., ki je že v začetku 1990-ih let ugotovil, da so glavni povzročitelji raka sledeči: prehrana 47 %; kajenje tobaka 30 %; neznani vzroki 15 %; nekatere oblike medic. zdravljenja (rentgen) 1 %; ter spolnost, geofizikalni dejavniki in okolje, poklic, alkohol 7 %.

V svoji kritiki makrobiotike ste navedli Georgea Ohsawo, ki je menda razvil 10-stopenjsko vegetarijansko dieto. Velja vedeti, da je G.O. knjigo Makrobiotični zen, kjer je taka dieta zapisana, napisal za japonskega bralca, ki izvira iz drugačnega kulturnega in mišljenjskega okolja ter podnebja. Za zahodnjaka dejansko ni primerna, zato so jo makrobiotični sodobniki razširili z zahodnimi kuharskimi načini in sestavinami – že v 1950-ih letih. Smernice makrobiotične kuhe se stalno prilagajajo in dopolnjujejo. Toliko o dejstvih.

Svarite pred makrobiotično dieto, ker da je zelo omejujoča, pomanjkljiva, da človek ob njej lahko shujša oziroma oslabi, si s tem zmanjša možnosti za ozdravitev in še marsikaj. Upam si trditi, da zavajate ljudi, milo rečeno! Ker pa tole ni mesto za dolgo utemeljevanje in dokazovanje, priporočam vsakomur, ki zaupa lastni presoji, da si prebere kakšno makrobiotično knjigo, ki se dobijo pri nas v bolje založeni knjigarni ali knjižnici. Priporočam sledeče naslove:
– Ishranom protiv raka, Michio Kushi u saradnji sa Alexom Jackom, Biovega, 1997, Zagreb
– Učinkovita naravna zdravila, Michio Kushi in Alex Jack, Mladinska knjiga Založba, 1997, Ljubljana
– Velika makrobiotička kuharica, Aveline Kushi u saradnji sa A. Jackom, Biovega, 2001, Zagreb
– Makrobiotički put, M. Kuši, Nolit, (brez letnice izdaje), Beograd
– Makrobiotički kuvar, Vendi Esko, Nolit, 1987, Beograd
– Prirodni deserti, Jadranka Boban Pejić, Društvo za unapredjenje kvalitete življenja, 1989, Zagreb

Makrobiotika je uspešna prav zaradi drugačnih izhodišč, na katerih temelji medicinska dietetika, saj makrobiotika pojmuje prehrano tudi energijsko in ne le kot vir hranil. Vendar, da ne bo pomote, »energijska kakovost« ni kalorična vrednost posameznih živil, temveč njen pretežni vpliv na človekovo telo po zaužitju. Razlikujejo se trije možni vplivi; hrana v osnovi:

– krepi telo, ga greje in blago krči; recimo ajdova kaša, rjavi riž, korenasta zelenjava, alge, stročnici azuka in bob, sušeno sadje idr.; /telo pa močno krčijo mesna hrana, trgovska sol, jajca, slani in trdi siri, v pečici pečena živila, pekoče začimbe, nekatere kemikalije in umetna zdravila idr./; ali

– sveži telo, ga hladi in blago širi; recimo koruza, pšenica, rž, ječmen, oves, listnata zelenjava, fižol, grah, soja, hladna pijača, sveže sadje idr.; /telo močno razpuščajo osiromašeno (glazirano) žito in mlevski izdelki iz njega, instantna hrana, sladkarije, razhudniki, južno sadje, gobe, alkohol, ledeno hladna in gazirana pijača, sladoled, kava, poživljajoči napitki, močno dišeče začimbe, nekatere kemikalije in umetna zdravila idr./; ali pa

– pretežno obnavlja in ohranja energijsko ravnovesje v telesu in človeka pomirja; taka živila so žito v zrnju (na splošno vse, če je polnovredno), zlasti pa prosena kaša, okrogla zelenjava (čebula, jedilne buče, kumare, glavnati ohrovt in zelje), leča, čičerka, na naraven način kvašena živila, domače sadje, zlasti kuhano idr.

/opomba: živila, našteta v poševnih oklepajih, so energijsko skrajna in neprimerna za človeka/

Spoštovana ga. Irena, medicino postavljate za edino pristojno, da razsoja, kaj je primerno in kaj ni. K sreči ni tako oz. je življenje nad medicino. In zato so zgodbe ljudi, ki povedo več kot tisoč razlag. Za osebno zdravstveno potrebo pa je treba vzeti v roke kakovostno makrobiotično knjigo, jo brati z zdravo pametjo in ukrepati. Ali iti na tečaj, predavanje ali kuharsko delavnico. In ker se tovrstna dejavnost ne odvija na drugem planetu, se plačujejo družbene dajatve kakor od vsake druge prijavljene dejavnosti. Zavzemam se, da se tovrstna ponudba pojavi tudi pri nas. Ko bo množična, bodo tudi cene zelo ugodne. Tako uči zakon ponudbe in povpraševanja.

V vsebinski temi »o vzrokih in zdravljenju pri koreninah«, ki sem jo odprl 3.2.03, se res navajajo zgodbe tujcev. Ljudje bi dosti raje brali podobne zgodbe iz domačega okolja. Res bi bilo dobro, da se začnejo oglašati tudi ljudje iz domačega, slovenskega okolja. Za začetek si lahko vsak prebere zdravstveno zgodbo Alberta Oberstarja, ki si je pozdravil levkemijo (njegovo izkušnjo o odločilni zdravilnosti prehrane je objavila revija AURA št. 116, maj/1999).

Za konec pa se vam, kljub vsemu, zahvaljujem, ker ste nehote odgovorili na zelo pereče vprašanje! Namreč, ko sem sestavljal seznam zgodb z naslovom »o vzrokih …« za objavo prav v tej klepetalnici, sem se pri sebi spraševal, ali je naša službena medicina že kaj napredovala v prehrambnih spoznanjih ali je še vedno na stopnji, ki jo je Christine R. Akbar za medicino v ZDA konec 1980-ih let opisala v svoji zgodbi takole: »Čeprav sem prosila bolnišničnega dietetika za posebno prehrano za zmanjšanje moje prekomerne teže, mi je naročil, da moram zaradi kemoterapije ohranjati telesno težo. Jedla naj bi vse, kar bi si poželela, zlasti pa hrano z veliko beljakovin in priporočil mi je visokokaloričen čokoladni napitek. Spoznala sem, da se večina zdravnikov med šolanjem ni učila o zdravi prehrani in da je komaj kateri kaj vedel o povezavi med prehrano in rakom.«
(Christine R.A. si je ozdravila raka na dojki; iz knjige Ženski zdravstveni vodnik; o naravnem zdravljenju srčnih bolezni, raka na dojki, mioma, bulimije in osteoporoze, o naravnem porodu ter o odpravljanju predmenstrualnega sindroma in zdravstvenih težav ženske v meni, Stella in FMB, 2001, Šm. Toplice in Lj.)

Pozivam vse udeležence te klepetalnice, da sporočite svoje izkušnje s prehrano! Morda bomo s skupnimi močmi odprli oči tudi službeni medicini. Koristilo bo vsem! Službena medicina se bo obogatila s spoznanji, ki ji bodo pomagala k večji učinkovitosti, ljudje pa ne bodo več tolikokrat žrtve prevarantstva. (Morda kdo pomni, kako počasi se je uveljavljala akupunktura, zdaj pa je sestavni del službene medicine.)

Medicina se na izzive alternative, ki odstopajo od njene doktrine, odziva odklonilno in vi ste njena zvesta učenka. V tem ni nič napačnega, le dobro je vedeti, od kod izvira vaša ocena načinov zdravljenja, ki jih službena medicina še ni dojela, obenem pa se jih ne loti kritično proučiti. Običajno se to zgodi šele na vse večji pritisk javnosti. Zato je klepetalnica, kakršna je Med.Over.Net, zelo dobrodošla in javno koristna.

Mitja Fajdiga
Ljubljana

Spoštovani Mitja,

o vsebini te strani soodloča nekaj ljudi, stran je del osnovne strani Društva onkoloških bolnikov Slovenije na med.over.net. Običajno vprašanj in odgovorov obiskovalcev ne pregledujem jaz, pa tudi moje odgovore pregleda skupina strokovnjakov, saj še nisem končala medicinske fakultete. Tako niti ne poznam podrobnosti o kakšni cenzuri, ki vas je doletela.

Odgovarjam v skladu s spoznanji sodobne medicine, mislim pa, da mi lahko zvesti obiskovalci foruma pritrdijo, da je ne postavljam nad življenje samo. Svarilo pred makrobiotično dieto je zapisano v očeh sodobne medicine. Odločitev, da se je nekdo drži, pa je njegova osebna in do tega ima seveda vsakdo pravico. Številne druge strani nudijo napotke, ki jih sodobna medicina ne vključuje v zdravljenje, zato so tudi te informacije ljudem dosegljive. Primarni namen te strani je izobraževati in pojasnjevati postopke sodobne medicine, povezane z rakom, v katerih se marsikdo kdaj zgubi, je prestrašen ali negotov.

Vaš dolg prispevek priča, da je prehrana področje, kjer se krešejo različna mnenja. Mnenja in izkušnje so za mnoge dragocena, zato vzpodbujamo izmenjavo. Seveda pa naj ne postanejo predmet medsebojnih obračunavanj in obtoževanj, kajti prepričana sem, da smo tukaj ustvarili preveč lepo in toplo okolje, da bi ga lahko izgubili zaradi sovražnosti ali nestrpnosti.

Lepo vas pozdravljam in vam želim lep dan,

Irena

Spoštovani Mitja,

o vsebini te strani soodloča nekaj ljudi, stran je del osnovne strani Društva onkoloških bolnikov Slovenije na med.over.net. Običajno vprašanj in odgovorov obiskovalcev ne pregledujem jaz, pa tudi moje odgovore pregleda skupina strokovnjakov, saj še nisem končala medicinske fakultete. Tako niti ne poznam podrobnosti o kakšni cenzuri, ki vas je doletela.

Odgovarjam v skladu s spoznanji sodobne medicine, mislim pa, da mi lahko zvesti obiskovalci foruma pritrdijo, da je ne postavljam nad življenje samo. Svarilo pred makrobiotično dieto je zapisano v očeh sodobne medicine. Odločitev, da se je nekdo drži, pa je njegova osebna in do tega ima seveda vsakdo pravico. Številne druge strani nudijo napotke, ki jih sodobna medicina ne vključuje v zdravljenje, zato so tudi te informacije ljudem dosegljive. Primarni namen te strani je izobraževati in pojasnjevati postopke sodobne medicine, povezane z rakom, v katerih se marsikdo kdaj zgubi, je prestrašen ali negotov.

Vaš dolg prispevek priča, da je prehrana področje, kjer se krešejo različna mnenja. Mnenja in izkušnje so za mnoge dragocena, zato vzpodbujamo izmenjavo. Seveda pa naj ne postanejo predmet medsebojnih obračunavanj in obtoževanj, kajti prepričana sem, da smo tukaj ustvarili preveč lepo in toplo okolje, da bi ga lahko izgubili zaradi sovražnosti ali nestrpnosti.

Lepo vas pozdravljam in vam želim lep dan,

Irena

Spoštovana Irena!

Zahvaljujem se za vaše pojasnilo!

Ponavljam, pozdravljam vaše prizadevanje v tej klepetalnici!

Ker ste pisali kritično o makrobiotiki, kakor da jo dobro poznate, sem napisal svoje mnenje o tem. Obenem vas in službeno medicino spodbujam, da proučite pomen prehrane za zdravje, kakor to razlaga veležitje (makrobiotika). Če se z znanjem, ki ga nudi, uspešno zdravijo „neozdravljive“ bolezni, potem bi jo veljalo kritično proučiti. Se strinjate?

Glavni namen mojega zapisa je bil dati dovolj pojasnil in virov, da si vsak lahko ustvari svoje mnenje. Zelo namreč podpiram človekovo samostojno presojo. Vem, da vsak rad sam poskrbi zase in ima občutek, da lahko vpliva na svoje zdravje in usodo. Če se ne motim, je to celo družbeno zaželeno.

Tudi jaz vas pozdravljam in vam želim vse dobro!

Mitja

Spoštovana Irena!

Zahvaljujem se za vaše pojasnilo!

Ponavljam, pozdravljam vaše prizadevanje v tej klepetalnici!

Ker ste pisali kritično o makrobiotiki, kakor da jo dobro poznate, sem napisal svoje mnenje o tem. Obenem vas in službeno medicino spodbujam, da proučite pomen prehrane za zdravje, kakor to razlaga veležitje (makrobiotika). Če se z znanjem, ki ga nudi, uspešno zdravijo „neozdravljive“ bolezni, potem bi jo veljalo kritično proučiti. Se strinjate?

Glavni namen mojega zapisa je bil dati dovolj pojasnil in virov, da si vsak lahko ustvari svoje mnenje. Zelo namreč podpiram človekovo samostojno presojo. Vem, da vsak rad sam poskrbi zase in ima občutek, da lahko vpliva na svoje zdravje in usodo. Če se ne motim, je to celo družbeno zaželeno.

Tudi jaz vas pozdravljam in vam želim vse dobro!

Mitja

Spostovani Mitja,

Enkrat sem vam tu ze odgovoril (), da v svojem boju za eno in edino resnico naravnost motece izgorevate in morda res nehote kazete svojo pristranskost in fanaticnost v zagovarjanju tistega, v kar sami osebno trdno verjamete. Zato si tudi jaz upam trditi, da s taksnim svojim pisanjem zavajate nepoucene bralce.. To, kar navajate kot dokaz ni mnenje stroke, ampak mnenje posameznikov, ki imajo lahko zanj lahko taksne ali drugacne razloge.

Kljub vsem vašim trditvam obstaja dejstvo, da (namerno citiram) “The American Cancer Society’s Guide to Complementary and Alternative Cancer Methods (2000) discusses more than 100 methods that it characterizes as “complementary” (used along with standard treatments, often with the hope of providing symptomatic relief) and/or “alternative” (used instead of standard methods).ach entry provides a brief description and overview followed by information on the claims, treatment form, history behind it, evidence for or against it, and references. People searching for “miracle cures” won’t find any listed, but the book offers reliable advice on what to avoid.

The book states that there is no scientific evidence that any of the following can cure or influence the course of any cancer:
A……………….. MACROBIOTIC DIET,……………….Y…”

Njihov zakjucek je:
“Be skeptical of any method that that is promoted as a “cure” but has not undergone scientific testing.”

Uradna medicina gor ali dol, brez nje, zal, rakavi bolniki, vsaj vecini, nimamo veliko sans. Dejstvo je, da je, da makrobiotika, kljub navidez plemenitim načelom, danes nekaterim samo velik in donosen posel. Zaradi vsega navedenega se mi zdijo vasi ocitki Ireni povsem neutemeljeni. Se pa sicer povsem strinjam z vašimi navedbami o pomenu zdrave prehrane. Vprasam pa vas, kaj so jedli nasi predniki pred sto in vec leti? Meni se zdi, da ze mnogo tega, kar vi sedaj sele odkrivate pri Kushi-jih..

Spoštovani Jože!

Vaš kritični zapis mi je dal misliti v več ozirih, na koncu pa ste me razveselili z navedbami, ki pritrjujejo mojemu pisanju v tej klepetalnici. Odgovarjam vam po vrsti.

Ko sem prebral, da moje pisanje ocenjujete kor goreče in celo fanatično (zaslepljeno, po slovensko), sem sedel na stolu, ampak ob vaši oceni sem se še enkrat „usedel“ in ostal odprtih ust. Res sem že precej napisal, zato vam ne bom odgovorjal na dolgo in široko, temveč na kratko in “hladen kot špricer”.

Vem, kaj pišem, zato tudi uporabljam svoje polno ime in priimek, t.j. se ne skrivam za psevdonimom. Kar navajam o makrobiotiki, sem preizkusil in se potrjuje kot temeljno. Je starodavno znanje, ki ga tudi zahodna znanost odkriva po drobcih in mu počasi, a nerada, pritrjuje.

Citirali ste »The American Cancer Society’s Guide to Complementary and Alternative Cancer Methods« (2000) in njegova priporočila, naj se ne verjame nobeni izmed več kot sto proučenih dopolnilnih (komplementarnih) in službeno nepriznanih (alternativnih) načinov zdravljenja, kamor spada tudi makrobiotična prehrana.
Bodite toliko in poglejte leto objave obeh spletnih virov, ki sem ju navedel. Oba sta iz leta 2002. Vi se sklicujete na vir iz leta 2000, jaz pa navajam vira iz leta 2002.

Ne želim prepričevati ne vas ne službene medicine. Le navajam dejstva, vire in dajem osnovna pojasnila, saj verjamem v posameznikovo zdravo presojo.

Ko ste omenili prehrano davnih prednikov, ste, morda nehote, portrdili eno od temeljnih izhodišč veležitja (makrobiotike). In, res, makrobiotika ne odkriva nekaj povsem novega, temveč le obuja pozabljeno starodavno znanje. Veseli me, da nisva na povsem nasprotnih bregovih.

Za konec: Omenili ste le Kushije, kar zveni, kakor da so Kushiji nakakšni osamljeni in samooklicani glasniki makrobiotike. Navajam nekaj njihovih najbolj znanih predhodnikov: George Ohsawa, Sagen Išizuka, Hufeland in Hipokrat.

(Se opravičujem za hladnost svojega odgovora!)

Spoštovani!
Ste ze slišali kdaj za zlato sredino? Kot bolnica z rakom, se borim za življenje kakor vem in znam, in sem prepričana, da gresta medicina in prehrana, če želite tudi makrobiotika, če jo bolnik prenese, z roko v roki. Bolj kot prehrana pa se mi zdi pomembna “kondicija psihe”, ki ti pomaga preživeti, ali pa tudi ne, težka obdobja bolezni, tudi tista, ko hrane ne preneseš, pa ne samo zaradi terapije, saj dobro veste, da že osnovna bolezen lahko ugasne vsako željo po hrani. Kam pa se življenska krivulja obrne, ko ne moreš jesti, pa najbrž ni treba omenjati.
Prosim vas, da ne izgubljate energije s tovrstnim argumentiranjem, saj sem žal zapravila kar nekaj dragocenega časa, da sem prebirala vaša pisanja, pa žal nisem nič bogatejša.
Lep dan še naprej. Eva

New Report

Close