Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje HR Virtualni laboratorij kemije kemijske jednadžbe

kemijske jednadžbe

Trebam napisati točnu kemijsku reakciju raspadanja aluminijevog oksida na aluminij i kisik. Trebam izjednačiti cijelu jednadžbu. Možete li mi pomoći.

Reakcija izgleda ovako: 2 Al2O3 (I)–> 4 Al(l) + 3 O2 (g)

Potrebno li je detaljnije objašnjenje?

Mislim da ne morate. Jasno mi je sad da moram nekako izjednačiti da zbroj atoma bude jednak s lijeve i desne strane. Teže mi je napisati formulu aluminijevog oksida… a zašto ste stavili ove simbole u zagradu? Da li je to obavezno?

Molim vas recite mi da li je ova jednadžba ispravna. Fe(OH)2 + 2HCl > FeCl2 + 2O ??

Pisanje kemijske formule aluminijevog oksida možete si olakšati ako se prisjetite što su to oksidi. Vjerujem da znate da su to spojevi koji sadrže kisik. Nadalje, morate poznavati valenciju kisika u oksidima, a on je uvijek u OKSIDIMA dvovalentan. Aluminij je uvijek trovalentan. U vašem slučaju imate aluminijev oksid: napišete simbole aluminija i kisika s pripadajućim valencijama i izjednačite ih prema pravilima za valencije (određujete najmanji zajednički višekratnik koji dijelite s obje valencije). Detaljnije možete pogledati u temi foruma “pomoć s valencijama”.

Što se tiče simbola u zagradi, one prikazuju agregatna stanja reaktanta i produkata. Ako vaš nastavnik to ne zahtijeva, ne morate ih pisati.

Nije ispravna. Ona bi trebala predstavljati reakciju neutralizacije u koju ulaze kiselina i lužina, a nastaje sol i voda. Vaši reaktanti su ispravno napisani, ali u produktima imate kisik što je krivo. Umjesto njega nastaje voda s time da ju morate izjednačiti.

Što mi mora sve nastati reakcijom kalcija s vodom i zašto? Molim objasnite mi.

Draga Irina,

kalcij je zemnoalkalijski metal, a za njih je karakteristično da u reakciji s vodom reduciraju vodu i pritom istiskuju vodik. Znači u vašem slučaju nastaje ova kemijska reakcija: Ca(s) + 2 H2O (l)→ Ca2+(aq) + 2 OH- (aq) + H2(g)
Ova reakcija je manje burna nego kod alkalijskih metala, ali vrlo brzo nastaje kalcij hidroksid i molekula vodika. Ova otopina je vrlo dobro poznata pod nazivom vapnena voda.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close