Najdi forum

kemija – zadaci

Pozdrav. Imam jedan zadatak u kojem mi je poznata masa spoja i moram odrediti masu jednog elementa, ali nije mi ništa drugo zadano. Kako se rješavaju takvi tipovi zadataka? Mislim da mi nedostaje još neki podatak da mogu izračunati barem maseni udio?

Poštovani,

molila bih vas za više informacija o zadatku.

U zadatku imam zadano samo masu željezovog (III) oksida = 2 kg. Moram izračunati masu kisika. Postavio sam si formulu za maseni udio iz koje bi onda izračunao masu kisika, ali nemam podatak za maseni udio kisika u tom spoju. Ako je ukupna masa 2 kg, da li je onda masa kisika 1 kg jer se spoj sastoji samo od dva atoma? Pa bi mi prema tome onda maseni udio bio 50%? Ako je to točno kako bi trebao postaviti zadatak? Profesorica mi zahtijeva da cijeli postupak napišem kako sam došao do rješenja.

Drago mi je da pokušavate razmišljati na logičan način, ali vaša pretpostavka na žalost nije točna. Maseni udio vam pokazuje omjer mase kisika i ukupne mase željezova (III) oksida što znači da morate znati koliko atoma kisika ima u tom spoju. Najlakše ćete zaključiti napišete li ispravnu kemijsku formulu spoja.

Točno je da vam nedostaje podatak za maseni udio kisika. Njega možete dobiti tako da ga izračunate kao omjer relativne atomske mase (Ar) kisika i relativne molekulske mase (Mr) cijelog spoja. Pretpostavljam da ste to već naučili i da s tim nećete imati problema 🙂

Kada dobijete maseni udio kisika, imate sve podatke za računanje mase kisika. Pazite da u formulu ne unosite postotak masenog udjela, već taj postotak prebacite u prirodni broj.

Maseni udio kisika vam treba biti 30%, a masa kisika 0,6 kg.

Hvala vam na objašnjenju, ali ja nisam tako dobio.. ne razumijem u čemu je stvar..

Koliko vam iznosi Mr(Fe2O3)?

Krivo sam napisao kemijsku formulu. Sada mi Mr iznosi 156, ali mi je maseni udio 10%, a masa kisika
0,204 kg. Očito da opet negdje griješim :/

Mr ste točno izračunali. Pretpostavljam da ste krivo unijeli podatke za maseni udio. Znači, u zadatku vas traži maseni udio kisika u spoju. S obzirom da jedna formulska jedinka željezovog (III) oksida sadrži tri atoma kisika, taj podatak morate uvrstiti i u formulu za maseni udio.
Pojednostavljujem: relativnu atomsku masu (Ar) kisika koju stavljate u brojnik formule morate pomnožiti s 3. Pokušajte na ovaj način. Trebali bi dobiti točno rješenje.

Mene zanima kad računamo maseni udio kako da prepoznamo da li moram računati sastojak i smjesu ili samo sastojak

Dragi Josipe,

nisam sigurna jesam li dobro shvatila što ne razumijete, ali pogledajte ostala pitanja u ovom forumu i bit će vam jasnije. O sličnim zadacima smo već pričali. Bitno je znati čitati zadatak. Izvucite si što vam je u zadatku poznato, a što trebate izračunati. Uvijek polazite od početne formule za maseni udio: maseni udio određenog sastojka u smjesi se izračuna tako da masu sastojka podijelite s masom smjese. U slučaju da masa smjese nije zadana, onda najprije izračunate masu smjese tako da zbrojite masu svih sastojaka koji čine tu smjesu, a zatim masu zadanog sastojka podijelite s masom smjese.

Zdravo,trebala bih pomoć oko zadatka iz kemije koji glasi ovako : Dva se elementa nalaze u istoj periodi PSE-a.Element X sa kisikom tvori ionski spoj XO,a gorenjem element Y gradi molekulu YO2(2 u indeksu kisika).Atom elementa X ima 4 protona manje od atoma elementa Y,a oba imaju protonski broj manji od 20.O kojim elementima je riječ?Odredi broj periode u kojoj se nalaze ti elementi,njihove simbole,imena i protonske brojeve.Napiši kemijske formule i nazive spojeva XO i YO2(u indeksu od kisika),te odredi valencije elemenata X i Y u tim spojevima?

Draga Karolina,
element X je magnezij, a element Y sumpor. To vrlo jednostavno odredite znate li da su oksidi spojevi kisika i nekog drugog kemijskog elementa, osim plemenitih plinova. Najlakše vam je krenuti s X elementom: u PSE gledate koji je element dvovalentan (jer on tvori oksid XO), a da vam element Y (s protonskim brojem većim za 4) s kisikom tvori spoj YO2. Pošto protonski broj mora biti manji od 20, to i nije neki problem.

Oba elementa se nalaze u trećoj periodi.
Magnezij ima simbol Mg, a sumpor S.
Protonski broj nam govori da je broj protona u jezgri jednak broju elektrona u elektronskom omotaču pa je prema tome u ovom slučaju protonski broj jednak broju protona (ne morate ništa dodatno računati ako ste otkrili nepoznate elemente): za Mg iznosi 12, a za S 16.

Kemijske formule:
2Mg(s) + O2(g) –> 2MgO (magnezijev oksid)
magnezij je dvovalentan

S (s) + O2 (g) –> SO2 (g) (sumporovog(IV) oksid)
sumpor je četverovalentan

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close