Najdi forum

Naj mi kdo prosim razloži zakaj ima kebab kar tja v 700 kalorij ?

Sam sicer nikoli nisem pretirano pridno sešteval kalorij. Dosti večji poudarek sem vedno dal na sestavo hrane (B M in OH) Ravno danes pa sem gledal tebelo in bil nemalo presenečen. Kebab za katerega sem predvideval da je od hitre prehrane (pica burek …) še najbolj prijazen je v tabeli uvrščen takoj za ocvrtim krompirčkom ?

Kebab res da vsebuje nekaj mesa. Predvidevam da svinjskega. Ampak je zaradi specifične priprave tako rekoč izsušeno. Ali imam samo jaz takšen občutek ? Praktično vsa maščoba odteče kar se lepo vidi spodaj. Samo meso pa je pusto vsaj po občutku. Potem imaš še eno veliko žemljo. Tisto res da je malo večja žemlja ampak zopet ne tako zelo pretirano velika. Imaš še zelenjavo in jogurtov preliv. Ki je pekoč ali nepekoč. Kot sem rekel prej ne seštevam kalorij nikoli tako da mogoče me občutek vara ampak jaz kar nisem mogel našteti iz vseh teh sestavin ven 700 kalorij. Ima kdo kakšen podatek kako je v zvezi s tem ? Ker odkrito povedano če že moram se zateči k hitri prehrani vedno izbiram kebab. Z mislijo da je pač najbolj prijazen kar se kalorij tiče. Očitno temu ni tako in je celo pica boljša izbira ?

If you are not doing it for fun ... you are doing it for the WRONG reason !

Jaz tudi ne seštevam kalorij, se pa že nekaj časa trudim ločevati… in tudi jaz sem bila prepričana, da je kebab najbolj “prijazen”… ker v službi nimam možnosti za shranjevanje hrane, s sabo se mi tudi ne da vedno nosit, na kosilo ne morem nikamor v bližini, pa tut premal cajta, v bližini pa imam kebab in si ga kdaj pa kdaj privoščim… vzamem brez kruha, mal več zelenjave, rahlo pekoče in to je to… ne vem, bi rekla, da je to vseen boljš kot pa pica al pa burek…

Hm, kaj pa falafel? Je “prijazen”? Pa neke zadevce, kube? Pojma nimam kaj je notri,ampak delujejo “prijazno”, mrbit celo bolj kot kebab… (ampak videz očitno vara, hehe)

Bad ideas indicate an open mind...

A veš koliko začimb, predvsem soli, je potrebnih, da takšna količina mesa ne zgnili? Mogoče je finta v tem. Moraš vedeti, da ta kos mesa, kolikor ga ne porabijo, ponovno zamrznejo in nato spet naslednji dan v peko. Pa vprašanje koliko in kakšne konzervanse vsebuje ta kos mesa, da lahko vse to zdrži, kateri dela svinjine, govedine ali piščanca so v tem kosu zmleti ali dodani, karkoli. Meni sveži kos mesa v hladilniku v največ dveh dneh zasmrdi, no dobi vonj, nekateri fast foodi pa tega pražijo po cel teden.

Jaz ga še sploh nisem poskusila, še posebej pa nisem navdušena nad njim, odkar mi je moja zelo dobra prijateljica obrazložila, kako poteka njegova priprava, peka, kako shranjujejo ostanke itd. Je namreč lastnica fast fooda s kebapom, ki je precej obiskan in imajo eno gmoto za več dni. Ona je sicer nad njim navdušena, meni pa se dviguje, ko pomislim, kolikokrat ona ta isti kos zamrzuje in odmrzuje ter praži.

Hvala lepa, raje imam pico, še posebej pravo italjansko z malo bolj kvalitetno šunko in mozzarelo. Pa kalorije gor ali dol.

Ojoj Pemina, jaz ga tudi nisem probala še, pa ga imamo v našem kraju že nekaj časa in folk je navdušen. ampak meni tudi ni potegnilo tisto meso, ki je zunaj pečeno notri pa je ali ni … No, zdaj ga ne bom probala. Hvala za obrazložitev.

Sicer pa kar se kcal tiče menim, da 100g ne more imeti 700 kcal, saj ni čokolada ali tortica.

Ponavadi kebab ni svinjski, ker muslimani ne jedo svinjine, vsi pa vemo da so kebabi iz nekje tam dol, kjer so povečini muslimani.

Kar se kalorij tiče, se tudi meni zdi, da je kebab še najbolj zdrav in najmanj kaloričen. Mislim da še največ prispevajo omake (ki, ni samo jogurtova) pa kruh oz. žemlja, najbrž meso tudi nekaj 😀

ker si mi ti tolikokrat odgovoril na moja vprašanja, bom probala tudi jaz tebi (čeprav se strinjam s tabo….kebab se je tudi meni zdel NAJMANJ ŠKODLJIV FAST FOOD)

recimo da ima tista bela žemlja 130g = 300kcal
npr 100 mesa(začinjen in soljen) = 230kcal
zelenjava = 50kcal
————————————————–
580kcal
omaka 1zajemalka (cca 1dljogur 3,2% + 1žlica MAJONEZE!!! -vsaj na Jesenicah omako mešajo – jogurt in majonezo vidla na lastne oči!!! Razmerja si pa nisem zapomnila je bilo prehirto)
60kcal jogurt + cca 60kcal?? (sorry nimmam pojma koliko kalorij ima majoneza sem jo zadnjem letu jedla samo 1x)
—————————————————-
700kcal

dammmm jz sm pa mislila kako je bolj zdravo od krompirčka, raznih burgerjev in pic!!!

Kebab je seveda bolj zdrav kot je krompirček, hamburger ali pica. Predvsem zato, ker je v njem precej zelenjave in manj maščob, kot v drugih fastfoodih. Čeprav tista omaka je precej kalorična in mastna. Če je jogurtova, še ne pomeni, da so jo naredili iz ego jogurta s ščepcem peteršilja:) Je pa vseeno kaloričen.
Tudi suho sadje je veliko bolj zdrava malica, kot kepica sladoleda, pa ima suho sadje bistveno več kalorij kot kepica sladoleda.
Zato sam podatek o kalorijah pogosto ni najbolj pomemben.

Samo za primerjavo ima McChicken, ki je bistveno manjši od kebaba, komaj za eno dlan ga je, sestavljen je iz bele žemlje, žlice majoneze, nekaj kosov blede solate in ocvrtih piščančjim mesom kar 420 kcal. Pa tudi približno sit nisi po njem, ponavadi ti ravno dobro tek zbudi.

Krompirček je itak škrob ki se utaplja v maščobi, in srednji krompirček pri McDonaldsu ima po njihovih podatkih na spletu 450kcal. Glede na to, da ima 100g krompirja približno 100 kcal, je vse ostalo očitno maščoba.

Pice so pa zaradi obilice polnomastnega sira na njih izredno kalorične. Čeprav bi bile lahko brez sira in obložene z zelenjavo prav tako precej zdrava izbira. Sicer ima pa ena povprečna pica premera 30cm (to je taka, da se še malo vidijo robovi krožnika) od 1300 kcal naprej, odvisno s čim vsem je obložena.

Tako da je kebab med fastfoodi še najbolj okej:) Je pa vseeno fast food in še noben fastfood ni bil nizkokaloričen:)

Lep pozdrav.

Premina, ta tvoja prijateljica z fast foodom ti je naložila. Če bi imela res tako dober promet bi porabila dnevno tudi do tri bunke mesa. Jaz in moj prijatelj sva bila namreč prva v SLO ki sva dalala kebap in sva edina v SLO ki imava še sedaj licenco za njega. Dnevno sva porabila od ene do tri 60 kilske bunke mesa. Vse sva delala sama in ne tako kot sedaj ti kao prodajalci kebaba ki kopujejo bunke pri avstrijski firmi. Meso je zdravo kot je pač meso, bunka ni soljena konzervans pa je led in tudi peče se zmrzjeno. Če imaš promet pokuriš bunko ki so različne velikosti v enem dnevo, drugače pa se preveč izsuši in je meso neužitno (postane žilav in tega ne popravi niti omaka, iz tega vzroka moraš meso porabiti v 24 urah po začetku pečenja). Glede na to, da se meso peče tako da odtečejo vse maščobe ( sestava pravega kebaba pri nas je samo govedina in teletina- Turki dodajo tudi ovčetino, nekaj zrezki nekaj faširano, oblikovano in zamrznjeno), prava omaka je peteršilj, koper in lahki jogurt oz. kefir (tukaj je res sicer tudi sol in nekaj lahke majoneze). Lepinja ima toliko kalorij kot prepečenec (tudi pripravi se podobno samo da se toliko ne izsuši), zelenjava pa so kumare, paradižnik, rdeče zelje in solata. Glede na to da maščoba pri pečenju odteče, da se lepinja popeče in zelenjava je kebab sigurno bolj zdrav in manj kaloričen od marsikatere reklamirane nizkokalorične hrane. Kebab se lahko je tudi brez omak. Kebab je Turška hrana, brez svinjine, Grki pa dodajo tudi svinjino in ta se imenuje giros.

No to z zmrzovanjem in odmrzovanjem se tudi meni zdi precej za lase privlečeno. Čeprav še zdaleč ne trdim da ni v njemu tudi kaj resnice. Mogoče je to precej tudi odvisno od same fastfood prodajalne. Tu v Tolminu kjer res ne moreš reči da imajo nek hud promet porabijo bunko mesa v enem dnevu. Sem pa videl ja da jih kupujejo in slišal da od firme v avstriji. Torej jih ne delajo sami. 3eur pa je tudi kar primerna cena za takšen kaloričen obrok.

Hja… kaj naj rečem. Kaj pa vem. Še vedno si ga bom privoščil kdaj namesto pice. Preprosto zato ker mi je bolj všeč kot pica. Me je pa vseeno presenetilo koliko kalorij ima to pa priznam. Kajti moja kosila ki si jih sam pripravljam nikoli ne gredo čez 500 kalorij in se mi zdi da vseeno pojem ogromno. Hmmm no ja.

Hvala lepa za vaša razmišljanja in komentarje. Očitno bo kar držalo da ima zadeva res 700 kalorij in še to ne najbolj zdravih. Bom pa povprašal v prodajalni kjer kupujem kebab kaj je v omaki. Kajti to vsaj kolikor jaz vidim je najbolj problematičen del kebaba. Drugače pa še vedno ostaja lokalna specialiteta. Kebab pica 🙂 Ki je brez sira.

Nič mi ni naložila. Prej bi se pohvalila. Ja, ona je ena tistih pujsov, ki kupujejo narejene bunke. Ti si morda imel super kebab, ampak večina sedanjih prodajalcev meče slabo luč na kebab, ki je morda kar ok zadeva, če je narejena tako kot treba. Iz katerega mesa je, se nikoli nisem zanimala. Ko mi je ženska povedala, kaj ona s tem mesom dela, pa da to bunko še celo kupi od najcenejšega ponudnika, ah, hvala lepa.

Ona je ena izmed tistih, ki želijo čimveč dobička, za čimmanj vložka in takih je večina. Pa ne samo pri nas, saj ni dolgo nazaj, ko so se v Nemčiji na veliko zastrupili s kebapom.

Aja, pa še ena opomba. Jaz sem precejjjjjjjjj zahtevna, kar se prehrane tiče in zelooooo kritična. Jaz imam od pripravljenega fast fooda rada pizzo (najboljšo sem do zdaj jedla sredi Parme) in kakšno lepinjo. Sem pa sicer zelooo kritična, kar se hrane tiče. Pa ne kompliciram, da mora bti zdrava, nizkokalorična itd. Ampak, vegetinih pripravkov ne maram, niti serijskih “šniclov”. Jaz druga kot slow-food-a v restavracijah načeloma ne prebavljam.

Če sem povabljena v kakšne bolj take – take gostilne, sicer grem, tudi v hotelih vzamem v zakup, da ne bo neka kulinarična specialiteta, mene pa moj mož ne bo nikoli drugam povabil kot slow food, kjer je sveži kos mesa, sveža solata, oseben odnos ter s srcem pripravljen obrok.

Tako tudi kuham doma:))) V vsakem kosilo je del mene in tako pričakujem tudi v restavracijah. Hehehehe, saj ni čudno, da sem debela hahahahaha.

Pemina, očitno za naju nasvet dr. Phila (iz njegove knjige), da se hujša tudi tako, da si hrano sam pripraviš, to je skuhaš, ne velja! Jaz tudi rada kuham, vsak dan. Imam vrt, se pravi vsaj nekaj zelenjave. Evo, ravno kuham golaž za dva dni. Enkrat bo z makaroni, drugič pa zelenjavna enalončnica z bučk, korenčka,…
Čeprav kuham, sem debela, pa mi kupljne, predpripravljene stvari ne potegnejo. Verjetno se boste čudili, ampak nimam friteze, nimam mikrovalovke. Jaz sem za klasiko: šporhet (pozimi na drva) in lonce! Če že hočem pohat, poham sama.
Da se vrnem k kebabu, danes sem si ogledala našo ponudbo. Ojoj, umazano, nemarno …. folk se pa kar drenja. Meno to moti, raje ne jem. Pa nisem neki picajzlasta v tem smislu, da mora biti vse v nulo čisto, le pri hrani pa ni pardona.

Torej !

V omaki za kebab je tu pri nas v Tolminu majoneza in smetana (verjetno da kisla?). Pa glede na to da dajo tiste omake 3-4 zajemalke da potem teče povsod ven…

Jem od zdaj naprej kebab brez omake. Ni tako dober ampak če ti da manj mesa in še 2 kosa paradižnika je ravno tako sočen hrustljav obrok. Kot takšen pa nima več kot 500 kalorij pa da je ne vem kaj ! 🙂

300 žemljica in 200 meso in zelenjava. To pa je že vsaj sprejemljivo za občasno uživanje ! Paradižnik s svojo sočnostjo (čeprav spet ne idealna zelenjava/sadje za tiste na dieti) rešuje kebab brez omake in z manj mesa (tako ali tako je mesa preveč!)

Pa dober tek !

Ah, Dracon, kompliciraš:)) V Sloveniji ni problem sesatava jedilnika, pri nas je problem količina. Nismo Američani, ki živijo od fast food-a, mi sicer radi dobro ter kakovostno jemo, vendar se ne znamo ustaviti pri normalni količini. Mi je zanimivo, ko poslušam taščo in svakinjo, obe seveda kuhata “zdravo” z olivnim oljem, špeh na njunih “lampih” pa ostaja:)))). Mah, ni problem v belem, oljčnem, bučnem olju, problem je v količini. No, do tega spoznanja sem prišla komaj po operaciji, ko me je fizično prisililo, da se ne morem več prenažirati:))

Jem vse, ampak res vse. Vendar veliko manj. Pojem tudi košček pice, ki jo imam rada.

Jaz se na tvojem mestu ne bi odrekala kebabu kot takemu, le količinsko bi ga omejila. Mislim, da ob tvojem načinu življenja, en kebab na mesec ne bi pustil posledic.

Sicer pa….. jaz sem se o hujšanju največ naučila od tebe in tvojih vseh sporočilih tu gor. Naj ti povem, da kljub trakcu, lahko jem več ali manj normalno, le prenajedanje mi je omejeno. Vse ostalo pa se učim od tebe in tvojih prispevkov, tako starih kot novih:)))

Lepo bodi in dober tek!

Hehehe, pusti dr. Phila in Američane hehehehehe. Jaz še zdaleč nisem debela od Bigmaca (bljak), hehehehehe. Dr. Philu se še očitno ne sanja, da si lahko debel od domačih štrukjev, testenin na tisoč in en način, krompirčka hehehe. Moj holesterol je od nekdaj idealen, le kile me jeb…

Kaj čemo:))))

Ah, pusti ti dr. Phila in Američane. Oni so zgodba za sebe:)))))

Nas Slovence ne jezijo toliko MacHambiji, nas jebejo količine hehehehehe.

Ah, Dracon, kompliciraš. Za tisti prekršek enkrat ali dvakrat na mesec si ga vsaj privošči v polni obliki. To je isto, kot če jem pico brez sira in šunke, da zmanjšam kalorično vrednost ali pa suhi burek, brez olja. Hvala lepa, potem raje ne jem hehehehe.

Saj pri nas Slovencih ni problem v nekakovostni prehrani, pri nas so problem količine:))))

Drek, pa forumi. Sem že nekaj ur prej vse lepšo spisala in ko sem prišla zvečer nazaj sem mislila, da ni poslalo. Pa se mi je zdelo, da nisem bila pijana. No, sedaj dvojna podobna sporočila:)))

Da si ne boste mislili, da se mi je zmešalo hehehehehe. To je maslo moderatojev:)))

Uf, to pa kar nanese kalorij! Samo pomoje ni taka kriza, če potem merkaš pri ostalih obrokih.

Jaz kebab sicer jem bolj malokrat, ker nisem nek mesni navdušenec, ko pa grem si ga priredim
po svoje. 🙂 Vzamem piščančjega, potem pa prosim da mi nameša tako da da noter manj mesa in
več zelenjave kot običajno. Njam!

New Report

Close