Najdi forum

Se mi zdi, da so pogovori na to temo že bili, pa vseeno me zanima
naslednje, glede kao pravil plačevanja v družbi. Jaz sem se ponavadi
držal dveh – 1. – kdor povabi, plača 2. – v družbi z žensko plača moški,
razen če ženska oz. ženske izrazijo drugačno željo.

Pa se mi je zgodilo, da je mama moje punce povabila na kosilo ven
njo in mene, prišla pa je tudi njena mlajša sestra. Na koncu kosila je
natakar položil račun pred mene – počakal sem se kako sekundo, nato
sem plačal jaz. Bilo je očitno, da so vsi pričakovali, da plačam jaz, pa
vendar sem bil presenečen – konec koncev, sem bil povabljen. Kaj mislite,
kdo je ravnal prav, kdo narobe ?

Glede plačevanja se strinjam s tabo. Tisti časi ko so plačevali samo moški so minili. Prijatelji, s katerimi se družimo, smo se navadili, da plačamo vsak enkrat, ne glede na to ali je fan ali punca, kar se mi zdi prav.
Mislim, da nisi ravnal prav, ko si plačal račun. Ampak te razumem, drugega ti ni preostalo. Bodoči tašči in punci se je verjetno fajn zdelo ko si plačal, vendar bi po mojem morala plačat račun mama tvoje punce, če vas je povabila.
Povej punci, da se ti je čudno zdelo, da ni mama plačala če vas je povabila in jo vprašaj kakšne navade imajo pri njih.

Meni pa se zdi tudi od punce čudno, da je pustila, da si ti plačal – glede na to, da si bil povabljen. Mislim, da se o tem morata pogovorit; navsezadnje niti ne gre pričakovati, da imaš v denarnici vedno dovolj denarja, da lahko plačaš kosilo za 4.
Me prav zanima, kaj bi naredila tašča, če ti ne bi imel denarja in bi morala plačati ona….

Absolutno bi morala plačati “tašča”, saj te je izrecno povabila. Razumem pa, da v dani situaciji nisi mogel ravnati drugače.

Kdor povabi, plača. Lahko bi se kvečjemu prej zmenili, da da vsak pol. Kar lepo so te babnice stisnile v kot. Mislim, da so minili tisti časi, ko je izrecno plačeval samo moški. Danes tudi ženska lahko povabi tipa na pijačo in tudi ona plača. Ali pa plača en eno rundo, drug pa drugo.
Ne, ni mi všeč kar so ti naredile tašča in tudi tvoja punca.

He, lenoba natakarjev in navade. Po mojem je čisto tako prav, da vsak plača zase. Če pa je povabilo, se ve, kdo plača, vendar vedno ostaja nelagoden občutek, …
Se je za zment in čimprej narediti red in naj si mislijo drugi kar hočejo, če se ne znajo pogovarjat in “havdrajo” skozi življenje .. eh bo že …

Ćisti računi , revni prjatli … Hi.

No neki tazga … en uvid v zadevo..

Ker veš ,da sem tudi jaz neke vrste priučen gostinec, ti povem tako !
– Postavi se v natakarjevo kožo in odaj račun ženski ali otroku v moški družbi .::))
– Natakar ne ve kaj ste se vi ,in kako ste se vi predhodno dogovorili – glede vabila ali plačila
– Velikokrat pri nas v lokalu plača moški z ŽENSKO denarnico :))
ali ti da to kaj za vedet ?
Če te je pa nabrisala taščica , ti je namreč po neki strani dala za vedet,…….. da znjo ti bo bo teško češnje zobat ….heheheheheh
Sigurno je po poklicu računovodkinja ali komecijalistka in je zadevo samo kompenzirala z svojo hčerko …..

lep pozdravček , malo več se posveti taščici in bo obratno ::)???

Se strinjam s teboj. Bil si gost. Plačati bi morala Gospa mama. Hm.. grenak priokus ma tale zadeva… Upam, da se je to zgodilo prvič in zadnjič.

Ne glede kaj napravi nevedni natakar, če bi tašča imela namen plačati, bi rekla…”ne, ne… to plačam pa jaz”. A ne?

Enkrat sem imel zelo podoben primer. Ni bila tašča ampakt tast. Le jaz sem se izmazal, kar z besedami, da nas je tast povabil in naj dajo kar njemu račun. Seveda, sem to izvedel tako, da ni zgledalo preveč resno. Saj natakar ni mogel vedet kdo plača.
Nastal pa je problem, ko je tast ugotovil, da nima dovolj denarja.
Aja tvoje vprašanje je bilo kdo je ravnal prav in gdo narobe.
TI si ravnal narobe. Plača tist, ki povabi.
Lepo uživaj. SR

Kdor povabi, placa. Razen, ce je tako prijateljsko zmenjeno.. a gremo.. no pejmo.. potem placa vsak svoje. Moski, ki vztrajajo, da placajo, ceprav izrazim zeljo, da placa vsak svoje, mi grejo na zivce. Ce se pa kdo hoce izmuzniti pa dam svoj denar na mizo pa cao.. potem pa pac mora(jo) izpljuniti razliko, hehe. No pa s takimi se zlepa nic vec ne zmenim.

Kot kaze bos prisel v eno zelo staromodno familijo Marjan 🙂

Imaš prav kdor povabi ta plača, oziroma če je to pijača in če naroči povabljeni še eno rundo ,plača kdor je naročil.
Lp duhec

In kako ste se potem zmenili s tastom? Ali si doštukal razliko? Kar se tiče Marjana, pa je bil v neprijetni situaciji. Vprašanje je, kako dolgo že pozna “taščo”?
Ali bi lahko na nekako bolj hudomušen način račun porinil “tašči”? In nenazadnje, ali je natakar sam od sebe prinesel račun, ali ga je kdo poklical? Ponavadi namigne za račun tisti, ki namerava plačati in natakar ne prinese računa na mizo kar brez namiga. Vsaj v malo boljših lokalih je ponavadi tako. LP Harry

No jaz sem moral doštukat. Pa veš tud tast je bil faca. Čisto mirno mi je rekel, da se je odvadil nosit denar s sabo, ker vedno jaz plačam .
Točno, nekdo je moral reči natakarju za račun. In tist naj bi ga tudi dobil. Vsaj tako mislim.
LP

Nisem brala drugih odgovorov, zato ne vem, kaj pravijo ostali. Pa kaj, če je natakar račun položil pred tebe. Obrnil bi se k tašči, se ji zahvalil za (upam, da dobro) kosilo in ji predal račun. Mogoče bi še rekel, da boš naslednjič ti povabil kam, ker je bilo v družbi prijetno. Kaj ga serješ! Sam si si kriv, ker si hotel biti fin. Pa plačuj še naprej, če se ne znajdeš!

Z vsemi se strinjam, da ni bilo pošteno.
Marjan zakaj nisi tašči vrgel krožnik v glavo, da vidiš kako hitro bi odprla denarnico he he he he he …………
Joj lasje mi gredo po konci, ko sem to prebrala ma eh……
Jaz tudi rada komu plačam pijačo, ker meni je nerodno, da bom jaz tam sedela kot bog moški pa plačal. Lahko se samo spomnim, da je za tisti denar moral celi mesec delati. Še par krat naj ga povabi tašča na kosilo in do plače naj si porine čep v RIT……. ha ha ha ha ha tako mi je smešno ne vem danes sem prav dobre volje zakaj pa ne vem. Marjan tebi bi pa dala nasvet, da tašči daj pod jezik viagro in ne bo mogla te več povabiti na kosilo ha ha ha……..

Aha mene še zanima za SR kako si pa ti potem z tastom končal.
Prav lepo si se znašel drugače bi moral sam plačati. Ne razumem nekatere ljudi, kako lahko koga povabijo kam ven na kosilo ali na večerjo in, da nima denarja jaz bi se v zemljo zakopala.

Joj joj joj ne se pustiti tašči in tastom naj oni dajo vam mladimi ne pa, da so oni požrešni. Pa še to poznam tudi takšne ljudi, ki ne vejo kaj je hrana in kdaj so zadnjič dobro jedli samo šparajo in šparajo kaj imajo od tega? V grob nič ne bodo vzeli sabo……

Vsem skupaj prav lep sončen pozdrav

Doroteja

Meni se zdi logično, da plača tisti, ki povabi. Ampak sem že doživel, enkrat v Zagrebu, po poslovnem sestanku, da ena od udeleženk sestanka rekla, da bi nas rada povabila na sladoled. In smo šli. In plačali tudi za njo. Enako se mi je zgodilo tudi v Sarajevu (še pred vojno). Saj ne gre za denar, ampak za način. Ne morem jaz nekoga POVABITI, potem pa naj on plača!

Jure1

Popolnoma se strinjam z tabo. Veš kaj bi jaz naredila tisti tvoji prijateljici bi sladoled ji vrgla v glavo ha ha ha ha aha aha
Nikoli se več nebi spomnila na sladoled bi ga bila presita………
Jurček1 to ti je šola za vedno. Ma ne gre se za denar ampak za kulturo, jaz tudi rada plačam komu pijačo ne bom gledala, da bo samo on plačal ej kje smooooooooo…………

L.P, Doroteja

Ne moreš ji sladoleda vreč v glavo, ča ima pa dobro ritko. 🙂

V boljših lokalih ti prinesejo račun šele, ko to poveš. Če pa vpraša natakar, ga prinese tistemu, ki se oglasi. V cenejših in ta hitrih lokalih pa račun oddajo. 🙂

New Report

Close