KDO LAHKO UKREPA?
Imam vprašanje in prosim, da mi odgovori tisti, ki ima kakšne izkušnje ali znanje okrog sledečega:
V naši hiši živi oseba, ki boleha za shizofrenijo in je tudi sicer motena. Je mlajša ženska, ki živi pri izvenzakonskem partnerju, ki je podpisal , da bo skrbel zanjo. Vendar so stvari prišle tako daleč, da tega tipa ni nič doma, razen ponoči, saj se je drugače izogiba.
Ženska torej po cele dneve živi sama, ne je, saj nima, niti ni sposobna skrbeti zase. Najhuje pa je, da počne take stvari, da vsakdo vidi kako je bolna. Bluzi okrog po cestah, se pogovarja z nevidnimi ljudmi, včasih vpije… Najhuje pa je, ko se ji stanje poslabša. Takrat razbija, preklinja, meče stvari skozi okno na ulico, pušča teči vodo in podobno. Sosedi smo zgroženi, kaj vse si lahko privošči takšna oseba!
Ne razlikuje dneva od noči, zato tudi ponoči ne miruje. Krati nam spanec.
Poskušali smo stvari urediti na socialni, pa na stanovanjski, na koncu pa smo le izbrskali, da mora njen lečeči ZDRAVNIK napisati mnenje in napotnico za ustanovo, kamor oseba s shizofrenijo te stopnje sodi. Vendar se njeni zdravnik izgovarja, da to lahko stori le njena psihiatrinja, kamor pa ženska ne hodi, ko ima izpade. Torej niti ne ve, kakšnega hudiča špiči cele dneve in noči.
Policija jo odpelje, pa tudi spet pripelje nazaj po nekaj urah – brez veze!
Tudi jaz se sprašujem, ali bo moralo priti do tragedije, da se bodo odgovorni nehali izgovarjati!
Kaj menite, kako bi se dalo žensko spraviti na varno, da ne bo ogrožala sebe in nas.
Lep pozdrav!
Zdravo!
Veš, mi imamo isti problem vendar v družini. Moj svak je shizofrenik in še alkoholik povrhu. Z možem pa imava 15 mesecev starega otroka. Ko svak dobi napad skoraj vsi bežimo pred njim, pa pridejo policaji in zdravnica in ga odpeljejo v psihiatrično bolnico.
Ko sem malo bolj vrtala v ta naš pravni sistem, saj so le ti tako zaščiteni, da jim nič ne moreš, sem prišla do tega, da ko ima ta oseba napad, v tistem trenutku morajo poleg vseh ostalih priti še sodnik, ki lahko oceni da je opravilno oz. pravno nesposobna. Na podlagi tega se da oseba lahko v zavod ali če želiš lahko postaneš skrbnik.
Na žalost se mož ne more za nič odločit,ker vsaka odločitev nekaj potegne za seboj.
Bomo pa videli kako bo še v prihodnosti.
lp, romi
To je groza, kot pravite, toda po drugi strani so mediji polni “pretresljivih” zgodb ljudi, ki si jih (kao) nasilno spravili v psihiatrično bolnišnico. Torej – ko ženska začne razbijat in očitno je, da razbija vsak dan, skušajte kontaktirati kakšnega psihiatra. Ni pa res, da je samo psihiater pristojen zanjo, tudi osebni zdravnik je odgovoren za to in njen se vam samo izmika, ker noče prevzeti odgovornosti. Gnjavite ga večkrat, pa se bo mogoče kaj spremenilo.
To je ta finta ja – vsi imamo svoje človekove pravice, ampak kar naprej se pa prekrivajo. Vaša soseda ima pravico, da živi tam, vi pa imate pravico do miru in varnosti. Pa smo tam. Hude so te dileme. Včasih se zdi, da je država gnila, ker tega ne uredi, ampak če pa začnem razmišljati, kako bi se to dalo urediti, da bo prav za vse … Konec koncev noben zakon ni dober za vse. Ko že misliš, aha, tole pa bo, se pojavi nek primer, ki dokaže, da si nekaj spregledal. In ko popraviš, se podre nekaj drugega .. itd.
Ampak res pa je hudo, da se moraš za svoj mir preseliti prav ti, ki nisi vzrok za kršitev …