kdo je mama
Presenetilo me je pisanje ženske, ki bi porebovala darovano jajčno celico, pa je ne želi, saj ne bo mogla otroku pojasnit kdo je njegova mama. OK, z njo zaklučujem, tako se je odločila.
Me pa zanima, kako obiskovalke foruma vidite mamo-je mama otroka ženska, ki ga je donosila in rodila, ženska, ki ga ima rada in skrbi zanj ali ženska, iz katere celice je nastal. Po omenjeni logiki so potem otroci iz darovanih semenčec otroci neznanega očeta. Darovalke in darovalci so se pa odrekli otroku. ali kako…
Pozdravljena!
Bioloska mati otroka je nedvomno darovalka celice. Mati v vseh drugih ozirih pa je seveda tista, ki ga ima rada, ga nosi in rodi, skrbi zanj in mu nudi vse tisto kar potrebuje, da je srecen in zadovoljen otrok. Ta druga je za otroka tista, ki ji rece mama in jo ima rad.
Bioloska mati je seveda pomembna, ker je darovalka polovice genetskega zapisa in s tem v veliki meri doloca otrokove lastnosti in osebnost. Mati, ki skrbi zanj, pa je se pomembnejsa, saj njena vzgoja otroka izoblikuje, ga osposobi za zivljenje in mu s svojo skrbjo in nego zivljenje sploh omogoci. Brez ljubezni te matere tudi otroka ne bi bilo. Po eni strani razumem zakaj otroci pogosto hocejo spoznati bioloske starse. Pogosto idealiziramo ljudi, ki jih ne poznamo. Poleg tega bioloski starsi dolocajo tudi bolezni, ki so zapisane v genetskem zapisu, kar ni tako nepomembno, sploh kasneje v zivljenju. Zdravnik te pogosto vprasa, ce so starsi imeli sladkorno, raka, visok pritisk …. Tako do neke mere lahko razumem zeljo starsev (in otrok), da bi poznali anonimne darovalce. V Ameriki omogocajo, da je darovalec sicer anonimen, vendar lahko izves, kaksne so njegove fizicne lastnosti, izobrazba, druzina, bolezni …. – torej ga do neke mere spoznas. Pri nas to na zalost ni mozno. V Angliji so sli v drugo skrajnost in omogocili otrokom, da izvejo kdo so darovalci. Seveda je to v trenutku zmanjsalo stevilo darovalcev na minimum in tudi Anglezi sedaj hodijo po otroke v tujino. Najboljsa bi bila srednja pot, ko bi omogocili tako anonimno kot neanonimno darovanje – in naj se darovalec sam odloci katero. Prav tako pa bi se tudi prejemnik lahko odlocil ali je zanj bolj sprejemljivo anonimno ali neanonimno darovanje. Mislim, da bi tako lahko resili veliko tezav, ki jih sedaj srecujemo na tem podrocju.
Na kratko za konec – MATI je tista, ki za otroka skrbi, ga ljubi in spremlja v vseh lepih in grenkih tenutkih, ki jih prinese zivljenje. MATI je tista, katere ljubezen je omogocila, da se je otrok rodil. Bioloska mati pa je tista, katere trud in pozrtvovalnost sta MATERI omogocila, da je postala mati. Cutim globoko spostovanje do obeh. Vso sreco!!!
Po mojem mnenju je biološka mati tista, ki je otroka rodila. Tako kot je to pri posvojenih otrocih – ženska,ki ga je rodila. Ženska, ki je dala jajčece, je pa pač darovalka jajčeca. Mati v pravem pomenu besede pa je vedno tista, ki je otroka vzgojila in ga ljubila.
v primeru darovanja jajčne celice sta, po mojem mnenju, biološka mati in ‘prava mati’ ena in ista oseba. Darovalka jajčeca pač še ni mati.