Kdo je dolžan plačati menjavo vodnih odštevalcev?
V bloku z 20 stanovanji je upravitelj podal predlog za menjavo vodnih odštevalcev, kar bi prišlo okoli 250 eur na stanovanje. Sedaj pa vprašanje: ali smo res dolžni sami plačat nove števce? Ali ni to v obsegu dolžnosti dobavitelja vode, v našem primeru je to Rižanski vodovod? Menim, da preplačujemo vodo, cel kup dodatkov nam zaračunavajo, vsaj števce bi lahko ne računali nam. Ali se lahko kam pritožimo?
Koliko pa imate stare števce?
Vodovod vam lahko računa tudi pavšal pa, da samo en števec na blok, ampak je v vašo korist, da plačujete po porabi.
Lastnikova skrb je, da nima števcev starejšh od petih let.
A to bote ,menjali števce za toplo vodo?[/quote
Vodovod bo plačal samo glavni števec, stanovalci pa vsak svojega odštevalnega za porabljeno vodo v svojem gospodinjstvu. Torej smo dolžni sami plačat te odštevalne števce?
Koliko števcev pa imate? Mi smo za menjavo 5 števcev plačali okoli 170€ na dva ali tri obroke, ne spomnim se točno.
Vse števce je potrebno menjati vsakih 5 let. Sicer se jih lahko le pregleda in uravna, ampak je cena tega v primerjavi z novimi z garancijo nekje tam-tam, par € razlike.
Na vašem mestu bi jaz menjala števce, a iskala bi ugodnejšega ponudnika kot je ta za 250€.
Poglej na racun za vodo, ce imas gor kako postavko “vzdrzevanje stevcev” ali kaj podobnega. Ce je, potem mesecno vplacujes v sklad za stevce in se menjajo iz tega sklada. Drugace pa se menjava lahko krije tudi iz rezervnega sklada, ce imajo vsa stanovanja isto stevilo stevcev. Oz.npr. se krije menjava za 2 stevca, ce so v katerem stanovanju 3, pa tistega enega doplaca lastnik.
Tega pa ne razumem, da zamenja števce komunalno podjetje. Stanovalci sami plačujemo račune za vodo, na njih je tudi, kot praviš ti, postavka omrežnina in vzdrževalnina, ni pa razvidno, da je vračunano tudi menjava števcev. Kateri vovovod vas oskrbuje z vodo, komu plačujete položnice? Tudi jaz mislim, da upravnik nekaj muti, če ne drugo pri izbiri najdražjega ponudnika števcev. Zakaj so vsi tako pohlepni in pokvarjeni?
Kakor vem so po spremembi zakonodaje komunalna podjetja dolžna zamenjati samo glavne števce stavbe. Števce v bloku pa menjajo sami lastniki po potrebi (starejše od 5 let).
250 € je absolutno predrago. Zahtevajte specifikacijo. So to števci za daljinsko odčitavanje?
Jaz sem plačala lani manj kot 100€ za zamenjavo 2 števcev z novimi (delo in števci) . Nimamo pa daljinskega odčitavanja.
Primer cenika: http://www.unithing.si/unithing_cenik.pdf
Pri nas je na računu tudi postavka “najem števca”, gre pa za glavni števec, najem stane cca 1,5 evra na mesec, komunalno podjetje ga nato samo zamenja vsakih pet let – torej pride okoli 90 evrov. Po kakšni logiki bi torej notranji odštevalni števci stali več? In zakaj bi jih bilo treba zamenjati? Mi imamo notranjega odštevalnega 15 let, pa je mogoče kubik, dva na leto odstopanja v primerjavi s stanjem na glavnem števcu. Vsekakor teh par kubikov na leto ne nanese 250 evrov razlike na eno stanovanje, da bi zato bilo treba pod nujno menjat.
Oziroma, to pomeni, da te odštevalni števec stane 50 evrov na leto. To so pri nas trije mesečni računi za vodo (samo za naše stanovanje). A ni to malo noro, predvsem pa zelo nesorazmerno?
Vedi pa še to, da si pri popolnoma vsakem poslu upravnik vzame provizijo, torej bo pri tej menjavi števcev za 20 stanovanj dobil sigurno vsaj 500 evrov sebi v žep od dobavitelja.