Kdo dela fiziološko doma?
Pisale ste že, da delate fiziološko raztopino same doma, pa tega zdaj ne morem najti.
Tiste, ki to prakticirate, napišite mi prosim podroben postopek. Koliko je treba imeti vse sterilizirano, kje ste dobile pripomočke in kaj točno naredite. Delate vsak dan sproti ali lahko nekaj dni stoji?
Jaz je namreč za mojo petmesečnico veliko porabim, pa se pri nas v lekarni dobi v obliki kapljic samo 20 ml, ki stane več kot 500 SIT in mi to postaja počasi predrago. Kakšne večje doze, ki bi bila posledično malo cenejša, pa nimajo.
Hvala za pomoč!
Jaz sem jo tudi delala doma iz litra vode, da ne bi bila premočna. Ampak predno porabiš tisti liter kar traja (se prej pokvari).
Potem mi je v lekarni svetovala, da če je veliko porabim, mi priporoča, da kupim kar litersko ali pollitersko flašo, prelijem v kapalko (20ml) ostalo pa dobro zaprem in bo ostala še dolgo uporabna. Stane 700 ali 500 sit.
Vsako zimo jo porabimo cca 1 liter. Sama jo ne delam več.
Pozdravček
Meni so ravno danes v lekarni (Maribor) razložili, da nimajo več tiste doze po pol litra, ki je imela zgoraj neko gumico, da ni bilo treba celo odpirati, ampak si od tam samo potegnil z brizgalko. Zdaj imajo te flaške samo takšen navoj, da ga moraš popolnoma odviti in odpreti, potem pa se fiziološka hitro pokvari in so mi to odsvetovali.
Tamarčka, mi prosim napišeš kje ti kupuješ večje flaše in kakšen navoj imajo? Kako dolgo pa jo še uporabljaš po tistem, ko je enkrat odprta? Hvala in pozdravček tudi tebi!
Voda, ki prevre, je itak sterilna. Dokler s to raztopino čistiš nos, ni neke hude potrebe po sterilnosti. Seveda ne greš kuhat v umazani posodi, pa tudi shraniš v čisti, ampak kirurško sterilno ni treba. Mene vedno vprašajo v lekarni, za kaj rabim. Če za rane, oči (in prej popek) čistit, potem dobim sterilno, za nos pa veliko plastenko z navojem, da se da ponovno zapret. Nekja je scmarimo doma, nekaj pa kupimo, kakor kdaj. 10 dni nazaj sem še dobila tole plastenko z navojem 0,5 l za 200 sit in nekaj.
V lekarnah bi se morala se vedno dobiti fizioloska 500mL z gumijastim zamaskom. Zraven lahko kupite tudi plastičen nastavek, s katerim prebodete gumo in potem skozi njega zlijete. Ta nastavek ima se svoj pokrovcek. Ce nimajo v javnem zavodu, pa imajo sigurno v kaksni privatni lekarni. Tam samo povejte, kaj rabite in vam bodo v enem dnevu dobavili.
v LJ (lekarna zdravstveni dom vič) se da kupit za mali denar fiziološka po 250 ali 500 ml pakirana v plastičnih flaškah za infuzijo. Zraven se da kupit tudi ustrezna brizga (nekaj tolarjev) in tako lahko fiziološko pretakate v 20 ml posodice, ta velika flaša rastopine pa traja zelo dolgo in po zagotovilu farmacevtov ostaja sterilna.