Najdi forum

Kdo bo tebe zaposlil, invalid?

Pozdravljeni!

Se že “poznamo”, rada pa bi vprašala naslednje:

– kam z mladostnikom, ki ima cerebralno paralizo težje stopnje (dokaj ovirana hoja in gibanje, vendar je samostojen-nima vozička ali drugih pripomočkov, težko govori) KI IMA KONČANO SREDNJO ŠOLO, ŽELI DELATI, PA GA NIKJER NE VZAMEJO?

– ta isto vprašanje, ki se nanaša na vas, Sonček, kajti fant je že poskušal iskati službo pri vas (Lj.) pa ga ne morete vzeti?

Sigurno bi se kaj našlo zanj, še posebej zato, ker hoče delati in se noče vdati obupu in brezdelju. Če res ni toliko dela za invalide, zakaj se jim potem podaja lažna iluzija, da naj končajo srednje šole, se matrajo tam, ko pa pridejo ven (npr. iz zavodov) pa jim zunanji svet zapre vrata, notranji, v katerem so pa prej živeli, pa jim tudi zapre vrata.

Še dobro, da sem sama invalidka milejše stopnje in bom lahko delala,…. kaj pa če bi bila težje pokretna?

Lep pozdrav! Tina

Spoštovana Tina,

verjamem, da je Vaše sporočilo bolj informacija in pritožba na obstoječe stanje in ne pričakujete nekega recepta, ker ga nimam ne jaz in ne mi v Sončku. Problem občutimo in poznamo, zaposlitev invalida pomeni ne le socialno kategorijo, ampak tudi tržno kategorijo. Žal končana šola še ne pomeni tudi usposobljenost za delo.

Zavedam se, da je delo izredno pomembno za samovrednotenje vsakega človeka. Delo je pa lahko redna zaposlitev ali zaposlitev pod posebnimi pogoji. Iz Vašega pisanje nisem razbrala kaj točno imate v mislih.

Želim Vam in nam več posluha s strani države.

Lep pozdrav.

Marija Božič www.soncek.org

Prvo in osnovno je najbolj pomembno da oseba z invaliditetem zastopi in prihvati dejansko stanje svojega inditeta,tu mu lahko najbolj pomagata ,ozja druzina,in okolica .Najbolj pomembno je da oseba z invaliditetom ne dovoli da ga sama druzina in okolica ,dela se veceg invalida,kot je …Soncek je po MOJEM mnenju, tu da vsem osebama z invaliditetom pomaga ,premostit to tezavo.in taksne osebe ,v okviro svojih moznosti ,napoti in omogocida najdejo sebe v realnem zivlenju….z svojo strokovno sluzbo in zaposlenim pri SONCEKU.Z zaljenjem ugotavljam (osebno mnenje)da veliko starsev misle da je SONCEK resitev za vse (ce prav se trudi),s tem pozabljajo da je SONCEK tudi odvisen od ljube DRZAVE in od HUMANIH ljudi in od NADPOPRECNE angaziranosti vseh zaposlenih pri SONCEKU………Spostovana Tina besede”Laznai iluzija”” ,je po mojem mnenju potrditev tega kaj sem ze povedal (za nekatere starse),osnovno je da vse osebe treba spodbujati ucenju delu ,kajti to je edina in pravilna pot da oseba najde sebe v druzbi.

Gospa Tina boste kar razočarani!

Najprej je invalidu sila težko dobiti zaposlitev. Dejansko mora hendikipirana oseba biti pri določenem delu vsaj na ravni povprečnega zdravega delavca ali ga celo prekašati, kar je seveda velika redkost.

Sam sem invalid in zaposlen v invalidskem podjetju tako da poznam to problematiko. Problem je v sami zakonodaji in pa tudi pri samih delodajalcih, smo pač v kapitalističnem svetu.

Hudo me pa moti dejstvo, da gre pri vsem skupaj za samo eno izkoriščanje vodilnih, ki so pa ponavadi čisto zdravi in za povrhu še hudo nesposobni za vodenje podjetja. Invalidi smo na minimalnih plačah 87.000 sit, direktor pa še tako grdo rečeno smrdljivega majnšega podjeta pa si nakazuje tudi po 400.000 sit neto, efektive pa nardi za manj kot najmanj sposoben invalid, če sploh kaj dela.

Zgodilo se mi je že tudi, da mi je stranka oziroma kupec dejal: pa imate vi invalidi sploh kaj od tega, kat boiste dali v blagajno idr. Marsikdo bi raje videl, da bi vsa invalidska podjetja propadla in bi se ta denar namenjalo direktno invalidom posameznikom, ti izkoriščevalni direktorji ali direktorce pa naj za svoje plače nekaj naredijo v drugih podjetjih.

Pa brez zamere.

Ja se strinjam z tazadnjim,ker imam sama otroka z cp no je še majhen ampak nikoli neveš kako bo.Jaz samo molim,da bi vsaj shodil in nekaj govoril pa nima veze,če bo kdaj dobil službo.Nikoli ne vemo kaj nas čaka.Res pa je da forsirajo z šolo pa ne samo invalide tudi zdrave a služb pa itak ni.Tako je v naši preljubi Sloveniji.

NUOVAA napisal:

> Pozdravljeni!
>
> Se že “poznamo”, rada pa bi vprašala naslednje:
>
> – kam z mladostnikom, ki ima cerebralno paralizo težje stopnje
> (dokaj ovirana hoja in gibanje, vendar je samostojen-nima
> vozička ali drugih pripomočkov, težko govori) KI IMA KONČANO
> SREDNJO ŠOLO, ŽELI DELATI, PA GA NIKJER NE VZAMEJO?

Odgovarja Lojze Čokl:

Za začetek ga vključite v VDC, (kamor koli). Pomembno se mi zdi, da je Vaš sin nekam vkjjučen, ter da se v okolju dobro počuti, ter da rad prihaja.

Če bo pokazal zanimanje interes in voljo do dela bo službo lažje dobil, kot pa če bo pisal prošnje in doma čakal na odgovor.

Pa veliko sreče na njegovi in Vaši življenski poti.
Lojze Čokl
[email protected]
http://www2.arnes.si/~lcokl/

Pozdravljeni! Na ta forum sem zašel slučajno a imam podoben problem kar se zaposlitve tiče. Tudi sam sem namreč invalid. Imel sem srečo, da sem se zaposlil še preden me je bolezen vidno ožigosala. Zdaj delodajalec ve za mojo invalidnost saj delam polovični delovni čas (tudi skriti niti slučajno vač ne morem). Vsak dan trepetam, da bi službo izgubil. Vsekakor nam zakonodaja ni naklonjena. Vlada želi odstraniti invalide celo iz Loterije Slovenije in nastaviti svoje lutke. Od Loterije namreč invalidi dobivamo znaten del sredstev. Osebno menim, da je ta služba v kateri sem zdaj tudi zadnja moja služba. Ne me narobe razumeti, da kritiziram samo novo vlado. Stara vlada je namreč sprejela zakon po katerem dobivam osebno več kot tretjino manj denarja, kot bi, če bi se upokojil pol leta prej. Tudi rehabilitacije v zdravilišču dobimo vsako leto manj dni.

Pred časom se je v naše društvo včlanil nov mlad član, ki se je včlanil tudi zato, ker je mislil, da mu bo društvo našlo službo. Žal tako kot Sonček imajo tudi druga invalidska društva težave najti službo svojim članom.

NUOVAA, upam, da se bo vseeno našla služba za fanta.

LP, Jože.

New Report

Close