Kdo ali kaj je Bog?
Mislim, da kolikor bolj se trudimo opisati boga, ga razčleniti in secirati, kaj vse bog je in kaj vse ni, toliko bolj ga tlačimo v neke predalčke in šablone, toliko bolj se tudi dejansko oddaljujemo od Boga, saj ožimo njegovo neskončnost, protislovnost in nedoumljivost, saj ta opisni bog potem ustreza le našim predstavam in pogosto tudi osebnim hotenjem. Bog definicij pa po moje ne more biti Bog ravno zato, ker preveč striktno sledi zaokvirjenim normam določene religije, ki jo le ta predpisuje. Vsaka izmed religij ti bo na mah izpljunila svojo filozofijo boga, in vsaka je drugačna, tako kot slike, ki jih preko izkušenj riše naše življenje, nikoli niso identične v primerjavi z drugimi ljudmi. Torej potemtakem moramo najti Svojega Boga, to je potem naš pravi Bog, ki se skriva v svojskosti vsakega od nas, medtem ko bog na kolektivni ali absolutni ravni sploh ne more obstajati, tako kot resnica ne, ampak je le ta vedno subjektiven, svojevrsten za vsakega od nas, ker smo si vsi različni?
Lahko govorim samo iz stališča filozofije, ki sem jo sprejel in v skladi s to fiozofijo tudi že nekajkrat ofgovoril na vprašanje, ki ga zastavljaš, zato tokrat ne bom pisal o tem, vabim pa te na ogled ustreznih tem iz preteklosti na tem forumu. Ne moremo namreč vedno znova odpirati istih vprašanj.
Ni pa mi všeč, da pišeš v 1. osebi MNOŽINE… Če želiš izraziti svoje staliče, bi bilo pošteno, da rečeš, da tako misliš ti. Če še kdo tako misli, potem je tudi prav, da rečeš Jože in Francelj mislita tako in jaz sodim, da to ni prav. Ker pa si uporabil 1. osebo množine in s tem zaobsegel nevemkakšnoinkateroinodkod okolje, sporočam ti, da jaz ne razčlenjujem Boga, niti ga ne seciram, niti ga ne tlačim v neke šablone ali predalčke. Zame je Bog nekaj zelo živega in prijetnega in to v meni.
Ponovil pa bom izrek, kako je vse popolno in tudi to je popolno. Iz popolnega se rojeva samo popolno in če popolnemu odvzameš popolnaom avse popolno, ostane samo —- POPOLNO! Torej tudi Bog na kolektivni, zlasti pa na absolutni ravni je, po mojem….
Imam se za agnostika, zato je težje pisati v prvi osebi ednine, če je vedno prisotna skepsa, kjer ne morem kar tako reči, da je ena ali druga trditev pravilna, ampak o tem pravzaprav razmišljam.
Po moje bog ni popoln, saj je človek, neke vrste njegov proizvod, pravzaprav smo precej nepopolna bitja. Zakaj bi Popolno ustvarjalo nepopolno, razen če samo ni nepopolno!?
Prav v tem je Njegova popolnost, Matjažko, še nisi dojel tega? Si predstavljaš, da bi prodajali že rešene križanke, izpolnjene razpredelnice za Soduku, elektronske igrice, ki same igrajo itd? Kakšen dolgčas! In kje bi se potem brusili diamanti, če bi že v naravi rasli brušeni na 64 površin?????????
Forum je zaprt za komentiranje.