Kdaj zdravnik pošlje otroka na testiranje?
Imam dojenčka, starega dobrih 7 mesecev. Že od vsega začetka ima po obrazu izpuščaje. Zdravnica je nekajkrat dala mazilo in rekla, naj opazujem, po kateri hrani nastajajo izpuščaji. Čez čas je dobil izpuščaje tudi drugje po telesu in končno sem ugotovila, da je očitno alergičen na jajca, ki jih je dobil od mene preko dojenja. Izpuščaji po telesu in tudi večinoma po obrazu so izginili, odkar sem črtala jajca iz svoje prehrane. Ostala sta le izpuščaja ob ustih. Ugotovila sem, da je verjetno alergičen še na lubenico, paradižnik in rdečo papriko. Seveda tega ne uživava več. Kljub temu opažam, da se izpuščaja ob ustih večata in nastal je še nov v bližini senc. Kaj naj storim, saj ne morem ugotoviti, katera snov to povzroča? Naj grem k pediatrinji in jo prosim za testiranja? Kdaj sploh pošljejo otroka na testiranje, saj naša pediatrinja ni nič omenila tega (ne vem, verjetno ni dovolj hudo). Kmalu bo šel v vrtec, tudi zaradi tega bo treba ugotoviti, na kaj vse je alergičen.
Pri 1 letu bi moral biti cepljen proti rdečkam, cepivo pa je iz jajčnega beljaka. Kaj naredijo v takem primeru?
Ali ste tisti, ki imate alergičnega otroka, sami predlagali testiranja? Kako izgleda testiranje? Ali vzamejo kri in jo dajo na preiskave ali kako drugače?
Predlagam da pediatra prosiš za napotnico za alergologa (oni sami radi testirajo 😉 če je možno, naredijo prick teste na podlahti, če je koža na tem mestu preveč vneta, naredijo krvne preiskave). Na Pediatrični kliniki zna biti kar čakalna vrsta za 1. pregled, zato prej povprašaj. Mogoče bi pri dr. Voduškovi prišla prej na vrsto …
Glede cepljenja pri enem letu: moja hči je bila cepljena šele pri dveh letih in sicer je bila za dva dni sprejeta na Pediatrično kliniko, kjer so jo cepili pod zdravniškim nadzorom. Sicer gre menda za ‘mrtvo’ cepivo, ki kljub jajčnemu beljaku le redko izzove alergično reakcijo. Naši punci je dan po cepljenju malenkost narasla temperatura in so ji opazovanje podaljšali za en dan.
LP, Maja
Pediatru rečeš, da bi rada testiranje, ti da napotnico za npr. Pediatrično, alergološko ambulando, testirajo pa tudi po drugih bolnicah. Pri krvnih testih testirajo za manj alergenov, ker so zelo dragi, pri kožnih je več možnosti (sploh, če je koža dovolj lepa). Ne smeš pa se popolnoma zanašati na teste, ker niso tako zelo zanesljivi, kot bi si želeli 🙁