kdaj zares na zobozdravniški stol?
Spoštovani,
Imam dva sinova. Prvi ima komaj 4 leta, drugi 22m. Pred mesecem dni smo bili na zobozdravniškem pregledu. Starejši je brez sledu kariesa, oblog, skratka b.p.. Skrbi me moj 22 mesečni sin. V bistvu smo šli k zobozdravniku, ker sem opazila, da ima na zgornjih enkicah belkaste obloge, ki jih ne morem odstraniti niti z gazo niti s krtačko. Zobozdravnica mi je lepo razložila in pokazala tudi fotografije, kako se iz takih oblog razvije karies. Zadeva postaja rumenkasta in zdi se mi, da bi morali nazaj, če se da kaj pomagati. Naj povem, da mlajšega še dojim, da ima zvečer vedno skrtačene zobke, skratka, da je deležen enake rutine, kot starejši, čeravno večkrat hudo protestira. Zaradi teh nemarnih oblog sva z možem pričela tudi rutino jutranjega umivanja zob (ki je poprej pri starejšem nisva izvajala). Stekleničke nista nikoli imela. Mlajši je pri 6m izpjlunil dudo in je ni več pogledal. Pri 4 m se je že ozobil (enke spodaj in zgoraj) Starejši pa šele pri 8 m. Ali v tem grmu tiči zajec? No, res je tudi, da je bil prvih bombončkov deležen nekoliko prej, kot starejši. A to je bilo šele pred kakšnimi 4 meseci, starejši pa šele pri 2 r.d.. Naj povem, da sem mu zobke do 1 leta starosti čistila s krpico (gazo) okoli 1 r.d. pa začela uvajati zobno ščetko.
Ali menite, da bi bile flourove tabletke na mestu? Ali menite, da bi morala nazaj k zobozdravnici, da mu zobke popravi? Glede na to, kako se brani pri umivanju zob, sem prepričana, da bo pri zobozdravniku še hujša borba.
Kaj mi je torej storiti, da bo imel moj mali pri štirih letih še bel nasmeh oz. vsaj nekoliko ohranjene mlečne zobe?
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.
Zaskrbljena Kwakica
Spoštovana kwakica,
po mojem mneju je razlika, če izrastejo zobki prej, ko ima otrok še veliko nočnih podojev, ali pa kasneje, ko že prespi vso noč. Torej bi bil to lahko eden od vzrokov. Drugi vzrok so prav gotovo lahko bonbončki – saj ni potrebno, da jih otrok je 1 leto, da se prične demineralizacija (zadostuje že nekaj dni).
Pridno nadaljujte z jutrajnim in večernim umivanjem. Če otrok že zna izpljuniti, lahko pričnete z uporabo otroške zobne paste. Fluorjeve tablete oz. fluoridi bodo v tem obdobju delovali na mlečne zobe predvsem lokalno preko sline in nadomeščali vse minerale, ki se izgubijo pri raztapljanju zoba.
K zobozdravnici pa le še pojdite. Popravljanje še nenačetih zob ni smiselno, na mestu pa je premazovanje s preparati, ki utrjujejo zobovino.
Poleg dojenja (ki naj ga ponoči zamenja pitje vode) naj otrok pije vodo ali nesladkan čaj. Pri prehrani opustite lizike in trde bonbone, ki se dolgo “valjajo” po ustih in dolgotrajno znižujejo pH.
Najlepša hvala za odgovor. Zanima me samo še en detail. Ali sem prav razumela, da te belo – rumenkaste obloge ne pomenijo, da so zobje že poškodovani oz. načeti s kariesom? In če niso ali je možen tako dober izid, da izginejo? Seveda ob upoštevanju vseh nasvetov, ki ste jih navedli.
Hvala še enkrat.
Kwakica
Spoštovana kwakica,
če so obloge na povrčini zoba, potem jih je še možno odstraniti. Če pa gre že za spremembo sklenine, katere površina pa je še nedotaknjena, potem jih več ne moremo odstraniti. Vi morate preprečiti nadaljni propad zobkov.
Za natančno opredelitev vrste oblog pri vašem sinu pa bi bil potreben pregled.