Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo kdaj z uvajanjem goste hrane

kdaj z uvajanjem goste hrane

Spoštovani,

moj sinek je sedaj star 5 mesecev in ga polno dojim in ni nobenih težav. Sedaj pa me zanima kdaj naj pričnem z uvajanjem druge hrane? Prav tako me zanima s čim naj začnem?

Za odgovore se najlepše zahvaljujem.

Lp!

Pozdravljena!

Prosim, pokličite “svojo” patronažno medicinsko sestro in se domenite za obisk. Od 4. do 6. maseca starosti je namreč predviden patronažni obisk z namenom, da se pogovori in pojasni pravila uvajanja goste hrane v prehrano dojenčka.
Srečno!

***************************** Irena Ahčin, patronažna med. sestra.

Spoštovani!

To vprašanje sem postavila zato, ker me zanima še vaše mnenje, kajti če bom vprašala 3 pediatre ali 3 patronažne sestre, bom v večini primerov dobila drugačen odgovor.

Mi lahko poveste svoje mnenje?

Hvala in lp.

Pozdravljena!

Moja srčna želja je, da bi vsaka patronažna medicinska sestra imela pridobljeno zaupanje mamice, ki jo obišče po porodu. Najbolje naj bi poznala Vas in otročka, celotno družino in temu prilagodila svoja priporočila in nasvete.

Ker je v porastu število otrok z alergično predispozicijo, zagovarjam uvajanje goste hrane,ki upošteva počasno uvajanje posameznega živila v manjših količinah in prekuhano.
Pričnemo s svetlo zelenjavo: korenje, bučke, kolerabice, por, cvetača, krompir.
Sezonsko sadje: jabolko, hruška, breskev, občasno banana.
Riž, koruzni zdrob, kuhano na vodi, malo soljeno.
Po 8 mesecu pričnemo na enak način uvajati meso:puran, zajec, žrebiček in jajčni rumenjak. Če otrok sprejema brez spremenb na koži, blatu, počutju, lahko nadaljujemo okrog 10 meseca z ostalimi žiti, mlekom in mlečnimi izdelki.
Če pa je v družini nekdo, ki ima izraženo alergijo na karkoli, pa se z uvajanjem jajca, mleka in mlečnih izdelkov, žit, rib počaka do dopolnjenega prvega leta starosti.
Priprava obroka naj bo čimbolj sproti, da je živilo sveže. Uporabljamo manjšo posodo, ki jo še posebno skrbno splaknemo, če uporabimo detergent, prav tako, če peremo v stroju. Boljša izbira je priprava kašice z vilicami. Otrok v tej starosti že preiskuje okolico in zazna stalnice. Priporočam uporabo ene posodice, ki je samo otrokova, stalno mesto hranjenja.
Posluževanje že pripravljene otroške hrane naj bo rezervirano za včasih, za potovanje ali izlete. Pozorni smo, da je navedena na embalaži priporočena starost.
Srečno!

Najlepša hvala za nasvet.

Zanima pa me še sledeče. Ali pri prekuhavanju zelenjave uporabljamo tudi sol?

Hvala in lp!

Pozdravljena!

Ne, pri kuhanju ne dodajamo soli in tudi ne pri končnem izdelku. Solimo, ker nam prija ta okus in želimo, da bi prijal tudi otročku. Ker je naša hrana zelo slana, rajši svetujem malo slano pripravljeno hrano za otročka. Otroček nam namreč z obraza prebere, kako se počutimo ob njegovi hrani. Psihološko je torej boljše tako svetovati. Če pa že naša prehrana ne vsebuje dodane soli, ni nobenega popuščanja. Taka hrana nam je domača in jo bomo z veseljem dajali tudi otroku.
Ko se otrok začne intenzivno gibati, pa nekateri avtorji priporočajo dodatek jodirane soli, ki pomaga pri uravnavanju telesnih tekočin. A če pomislim na vso pripravljeno hrano, je soli več kot dovolj.
Srečno!

Pozdravljeni.

Imam samo še dve vprašanji. Predvsem za drugo upam, da ni zares zelo bedasto. Torej:
– ko dam malemu prvič korenček ga dojim pred ali potem in
– ali lahko je surov nariban korenček.

Hvala in lp.

Pozdravljena!

Priporočam dojenje po obroku. Korenček pa lahko dajete v obliki soka le, če je prišel direktno z vrta. Torej poznate način pridelave in je vsekakor svež. Količina soka je na začetku do pet čajnih žličk, po ugodnem odzivu se količina povečuje.
Srečno!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close