kdaj vloga za očet. dopust?
Kdaj mora mož vložiti vlogo za očetovski dopust (za tistih 11 plačanih delovnih dni)?
Ali je treba vnaprej sporočiti dneve, kdaj želi koristiti? Kdaj naj recimo vloži vlogo, če želi koristiti ta dopust, ko se jaz vrnem iz porodnišnice (vnaprej seveda to ni mogoče vedeti, kdaj točno bo to, saj ne vem kdaj bom rodila…) ??
Vloga za očetovski dopust se da šele po rojstvu otroka. Seveda se mora vse to urejat na centru za socialno delo. Predlagam ti, da si vse dokumente sprintaš iz interneta in jih pripraviš tako daleč, da jih potem samo še odneseš na CSD ko je tako daleč. Oče mora namreč dati določen obrazec izpolnit tudi v službi, predvsem o njegovi plači in tudi potrdilo o zaposlitvi.
Glej, obrazce imaš na spletni stani ministrtsva za delo (klikneš za obrazce in pol izbereš obrazce “starševsko vasrvto in družinski prejemki”) in sicer na tem linku: http://www.gov.si/mddsz/index.php?CID=84&ID=875 . Upam da deluje.
Rabiš pa naslednje obrazce:
– vloga za uveljavljanje pravice do očetovskega dopusta (obrazec S-1/2)
– potrdilo delodajalca o zaposlitvi (priloga št. S-2)
– izjava očeta ali enega od starih staršev otroka o negovanju in varovanju otroka (priloga št. S-8)
– vloga za uveljavljanje pravice do starševskega nadomestila (obrazec S-2/1)
– podatki o plači oz. osnovi, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo (priloga št. S-6)
– rabiš pa še kopijo kartice s transakcijskim računom ter zapisnik o priznanju očetovstva (če nista poročena).
Midva sva to uredila tako, da se je moj v službi že vse zmenil kdaj bo doma, ko se je mala rodila. Vzel si je dopust. Ko sma prišle iz porodnišnice, pa smo šli na krajevni urad uredit priznanje očetovstva, pa je moj še isti dan odnesel vlogo na CSD. Zadeva se kaj hitro uredi. V službi pa si je pol očetovski dopust pisal za nazaj.