kdaj se psi gonijo
Torej kdaj se psi gonijo. Naš kuža je star 10 mesecev in zadnji teden je katastrofa ko gremo z njim ven. Živimo v hiši in, če ga peljemo ven brez povodca kar zbeži k sosedom ki imajo tudi psa (vendar je tudi sosedov samec) in ga hoče kar naskočit. Kolikokrat na leto se psi gonijo, in kako dolgo to traja (teden dva,,, )
Hvala za odgovor.
Vedno se ti bo gonila kakšna psička v rangu nekaj km, kolikor je pasji nos sposoben zavohati, zato boste take cirkuse imeli ves čas. Če ne mislite psa razstavljati ali ga vzrejati, ga čimprej kastrirajte, s tem predvsem preprečite tumorje mod, ki so eni najpogostejših tumorjev in vzrokov smrti pri samcih, tudi naskakovanja ne bo več, markiranja tudi ne, agresiven ne bo več do samcev in bolj se bo doma držal. Bo pa ostal čisto normalno živahen… Sem sama imela ovčarja, s katerih sem trenirala poslušnost in tekmovala na državni ravni in sem ga dala pri 4 letih, ko sem ga nehala vzrejati, kastrirati. In sva lahko mirno naprej tekmovala, se ni značajsko nič spremenil, samo ni se mi več rangiral s samci, bolj je postal vodljiv…
Goneče psice so neprestano naokoli, samci pa se ne “gonijo”.
Tvoj pes pa je očitno dozoreva, obnašanje je posledica tega. Naskakovanje ni samo stvar “spolnega vedenja”, ampak tudi dominacije.
Psa pod nadzor (povodec, sledni povodec za igranje in divjanje, nobenega prostega spuščanja), ker če mu parkrat uspe pobegniti, boste imeli ubežnika, ki bo ga zelo težko prevzgajati.
S psom delajte na pozornosti, odpoklicu (vse na povodcu).
Tole ne bo minilo z danes na jutri, tole bodo meseci in meseci dela s psom.
Razmislite tudi o kastraciji (sploh če ga nimate ves čas pod nadzorom, sicer vam zna pričeti spodkopavati ograjo ali skakati čeznjo, ko bo se v radiju nekaj km gonila kakšna psica.)
Točno tako, pes je prišel v puberteto in naskakuje druge pse, ker jih podreja. To nima veze z gonitvami.
Gonijo se pa psice, samci jih le zavohajo in zasledujejo ter hočejo naskočit. Ampak to je nekaj povsem drugega od naskakovanja zaradi dominance. Sej naskakujejo že mladiči v leglu, pač odvisno od tega, kako dominanten je kateri.
Kdor še okleva, psa kastrirati ali ne,naj dobro premisli, preden se odloči. Če imamo plašnega psa, bo kastracija to neželjeno vedenje samo še povečala. Strah, ko žival izgubi nadzor nad svojim vedenjem je povezan z delovanjem tako imenovanega stresnega hormona kortizola, ki ga zloča nadledvična žleza. Moški spolni hormon testosteron pa izločanje kortizola zavira ter zmanjšuje strah in povečuje samozavest. Če torej psu odvzamemo testosteron, bomo pri njem le še povečali negotovost in plašnost. Tisti, ki negotov in plašen še ni, ali je na meji, pa to lahko postane.
Da ne govorimo o (pre)zgodnji kastraciji. Nekateri takšni psi postanejo napadalni do vrstnikov istega spola, drugi so bolj nezaupljivi do drugih psov in nasploh do dražljajev iz okolice. Zaostajajo tudi v telesnem in duševnem ravzoju, kar lahko povezujemo s tem, da se možgani pod vplivom spolnih hormonov dodatno razvijajo.
Tako da, verjamem Fiamma, da je kastracija za lastnika in psa NAJENOSTAVNEJŠA rešitev, nikakor pa ne tudi najboljša. To vem jaz in veš ti, še posebej TI Fiamma!!