Kdaj prvič Alpsko mleko?
Pozdravljeni vsi skupaj!
Po dolgem času se ponovno obračam k vam po nasvet.
Zanima me, kdaj lahko našemu malemu princu ponudim kakšno kašico, ki bi jo pripravila z Alpskim mlekom (1,6 MM)? Čez teden dni bo star pol leta. Zvečer in zjutraj se še dojiva, drugače pa že dodajam malo zelenjave in sadja.
Ali mislite, da je prezgodaj, da mu dam kašico s tem melkom?
Hvala vam za vse odgovore in lep pozdrav!
pikica
Jaz sem začela pri 8m, ker ni prenesla hippa z okusom. Najprej mešanega z vodo, po enem letu pa čistega. Sedaj (13m) ji dam kar navadno mleko ki ga prekuham. Pa vedno 3,5, ker za tako majhne mora biti polnomastno (ok saj tistega 1,6 ali 0,5 al kaj je tudi midva ne marava). Nekako so mi svetovali da je boljše navadno mleko kot pa alpsko.
Meni je pediater rekel da raje navadno mleko 3.2. In to je rekel da lahko že od 3m naprej. Samo sem itak imela svojega. Mislim, da ni razloga za alpskega, a je z navadnim kaj narobe? Če mu pa ne bo pasal boš pa itak videla. Samo jaz se res ne spomnim, kdaj sem ji začela dajati navadno mleko. Dojile sva se več kot eno leto samo po 6m sem ji dajala razne kašice mislim da z navadnim mlekom. (umetnega ni nikoli probala)
Pismo ja, dobro vprašanje glede na to, da imam sedaj še 4 mesečnega sinka. Pa se že ne spomnim več kaj sem tamali dajala. Groza me bo ko bo začeti treba dodajati hrano. 🙂
Lp in srečno,
tina
Vedno znova me preseneti miselnost mamic, da je treba dat otročku posneto mleko. Ne, narobe. Materino mleko ima mlečne maščobe celo več kot 3,5%, največkrat okrog 4%. Ima tudi bistveno več ogljikovih hidratov, zato je potrebno kravje mleko dosladkati. Hkrati ima pa manj beljakovin kot kravje mleko. In tu je problem. Kravje mleko ima preveč beljakovin in ne maščob!! Posneto mleko pa ima mlečne maščobe le 1,6% in enako vsebnost beljakovin in ogljikovih hidratov kot polnomastno mleko. Kaj rešiš s tem, ko hočeš malemu dat posneto mleko? Nič, samo škoduješ mu. Otroci naj bi vsaj do drugega leta starosti pili polnomastno mleko zaradi pravilnega razvoja možgan in živčevja nasploh. Pri šestih mesecih bi sama raje dala malemu Pomurkino mleko v prahu, ki je polnomastno in ima beljakovine dosti lažje prebavljive, ker se zaradi postopka upraševanja bolj razcepijo.
draga pikica,
moja tasca je strokovnjak iz zivilske stroke in mi je povedala, da alpskega mleka absolutno ni priporocljivo dajat dojenckom.
zakaj? zato, ker je mleko sterilizirano, kar pomeni, da je poleg visokih temperatur pri procesu prisoten tudi velik pritisk, ki spremeni samo strukturo molekul v mleku. v zadnjem casu namrec zivilski strokovnjaki odkrivajo, da sterilizirana zivila niso prav nic zdravju prijazna (sem spadajo se tune v konzervi, grah,…).
pasterizacija pa ni problematicna.
jaz bi rekla takole; za kdaj ja, drugace pa raje navadno, polnomastno mleko.
vcasih se obnese tudi rizevo mleko, le da ga nasa puncka ni hotela pit.
pa lep pozdrav,
b.ana
Vse tole o alpskem mleku me je pa res presenetilo. Jaz sem sinu, ki je zdaj star 4 leta dajala prav alpskega, od 10. meseca dalje, na začetku z vodo. Toda sem ga uporabljala le za kašice, saj sva se dojila 15 mesecev. Sedaj pa imam še enega otroka in ne vem ali naj ravnam isto ali ne. Ko prebiram razno na forumih, kar ne upam in raje kupujem mlečne kašice, ki jih zmešam z vodo. Starejšega sina sploh nismo navadili na mleko potem, ko sva se nehala dojiti. Raje ima jogurte, skute, sir, mleka takorekoče sploh ne pije. Ne vem če je to dobro! Zato bi pa ta drugega rada navadila na mleko, a šele po 1. letu in to piti iz skodelice. Ali naj torej raje kupujem navadnega ali je po 1. letu vseeno tudi če je alpski? Veste, mi kupimo kar cel karton alpskega, po navadnega pa je treba sproti. Lep pozdrav vsem bralkam in bralcem!