Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? kdaj pregled dojk

kdaj pregled dojk

Lep pozdrav!

Stara sem 28 let, mamica 2 majhnih otrok. Ker imamo raka na prsih v družini, imeli sta ga stara mama (pri kakšnih 65 letih) in moja mami pri 48 letih. Zanima me, kdaj in kakšni pregledi se priporočaji v bolj ogroženih primerih!

Hvala za odgovore!

Lep pozdrav Anita

Draga Anita!

Velika težava je, da nimamo povsem nenevarnega presejalnega testa za ugotavljanje raka dojk pri ženskah vseh starosti. Pri mlajših ženskah pregosto žlezno tkivo onemogoča dobro preglednost mamograma, ultrazvok bolezni včasih ne odkrije, samopregledovanje dojk daje, kot lahko spremljate na teh straneh, mnogokrat “lažno pozitivne rezultate”, kar pomeni, da so ženske prestrašene, kadar zatipljejo bulico, izkaže pa se, da ne gre za nič nevarnega.

Poleg družinske obremenjenosti vplivajo na nastanek raka dojk tudi dejavniki, kot so – starost ob prvem porodu ter starost ob nastopu menstruacijskih ciklusov. Priporočam vam, da diagnostični načrt izdelata skupaj z vašim ginekologom. Mamografija se pred 50. letom izvaja izjemoma, zato se posvetujte, saj verjetno sodite v to skupino žensk. Ne pozabite omeniti pojava raka dojk v družini, če se boste kdaj z zdravnikom posvetovali o kakršnikoli hormonski terapiji.

Če pa vas zanima kakšen “alternativni” postopek, obstaja tudi pregled dojk z merjenjem toplote. Vedeti morate, da to pri nas ni priznana metoda uradne medicine, vendar jo dr. Pušenjak na svojem forumu omenja kot alternativo zlasti mlajšim ženskam, kot ste vi. Povezava pa je:

Lepo vas pozdravljam!

Irena

New Report

Close