kdaj narediti test po ET?
Spoštovani,
ne vem, kaj vam pomaga moje ugibanje. Običajno je test najkasneje 2 tedna po ET pozitiven, če se zarodek prime, obstajajo pa tudi zelo redke izjeme. Torej, če do ponedeljka ne bo M, seveda ponovite test in to je to.
Pozdravljeni,
sem v postopku ivf, po prenosu zamrznjenega zarodka. Cez dva dni imam test (17.dan), skoraj sigurno sem noseča. Tako čutim. Me pa zanima, kaksne so lahko posledice, če zaključim z vstavljanjem Utrogestana (3krat dnevno si ga dajem od 5 dni pred prenosom zarodka) . Namreč berem, da v studijah ni bilo bistvenih razlik med skupinama, ce ni bil glavni vzrok za nezanositev pomanjkanje progesterona-ene so prenehale po pozitivnem testu, ene ne, znacilnih razlik ni bilo v ohranitvi plodu/ nosecnosti… Berem tudi, da je dodajanje progesterona statisticno znacilno povezano s kasnejso seksualno orientacijo. Vec je biseksualnih oz homoseksualnih oseb v skupini, v kateri so matere dodajale progesteron v nosecnosti. Kaj mislite o tem? Jaz bom lepo zakljucila z dodajanjem. Kaj mislite?
Hvala in lp
Spoštovani,
tole s progesteronom in biseksualnostjo nima neke logične osnove in kar nekaj razlogov. Kot prvo se dodaja naravni progesteron, ki je zgolj “plunek v morje” v primerjavi z lastnim progesteronom, ki ga proizvaja rumeno telesce in kasneje posteljica in kot drugo se dodaja progesteron prvenstveno v času vgnezditve, torej v obdobju razvoja zarodka, ko se organi še niti ne začenjajo razvijati (ta proces se začne šele v 5. tednu nosečnosti). Če je kakšna korelacija med dodajanjem progesterona in takšnimi opažanji, potem gre za vzročno nepovezano korelacijo, saj dobro vemo, da korelacija še ne pomeni dejanske povezanosti. Mislim, da bi morali pregledati predvsem področje okoljskih dejavnikov, ki so se pojavili in stopnjevali v zadnjih 20, 30 letih in pokrivajo področje “hormonskih motilcev”, v to kategorijo pa spadajo različne plastične mase v prehranski industriji, kozmetika, ojačevalci okusa v prehrambni industriji in tekstilna industrija ter mikroplastika v vseh virih prehrane in vode.
kar zadeva vaše odločitve glede progesterona, pa priporočam, da progesteron prenehate uporabljati, ko bo z UZ dokazana prisotnost srčnega utripa pri zarodku.
PSU se z UZ praviloma dajo opazit v začetku 7. tedna nosečnosti, recimo pri 6 tednih + 3 ali 4 dni.
Hvala, Ko bo prisotnost utripa na UZ dokazana, bom prenehala z vstavljanjem progesterona.
V povezavi s tem me zanima le še slednje. Kaj pomeni visoka vrednost na tem testu (beta…ne vem kako že) za ugotavljanje nosečnosti? Sestra mi je po telefonu dejala, da imam zelo visoko vrednost, in sicer čez 8000 enot (ne vem žal katerih) na 17. dan po transferju 5 dni starega zarodka. Ali lahko to pome ni dvojčke? Imam znanko, ki so ji vstavili en zarodek, ki pa se je razdelil (ne vem, kakšen je pravi izraz) in je dobila enojajčne dvojčke.
Hvala in lp
vsi bi nekaj prehitevali dogodke in bi radi izvedeli več kot se v danem trenutku da. Ne vem, če vrednost beta hCG 8000 pri 5 tednih nosečnosti pomeni kaj posebnega ali ne in me tudi ne zanima. Čim v maternici vidim nosečnost, beta hCG kot diagnostično orodje nima več nobene funkcije.
Razumem, da vprašate. Niste edini, ki sprašuje take reči. Ampak osnovni namen tega foruma je reševati vprašanja, ki kaj spremenijo, rešijo dilemo ali vplivajo na nadaljnje odločitve pri diagnostiki ali zdravljenju. Se pa moram strinjati, da mnogo kolegov prepogosto odreja preiskave brez vizije, kaj sploh pričakujejo od izvida in potem pacientke pričakujete odgovore, ki jih ni, preprosto zato ker je nekdo naročil preiskavo brez smisla.
joooj! Tako je, če se laik poglablja v medicino, pa nima niti osnov iz biologije. 8000 ali 7000 je v smislu naravnih nihanj eno in isto.
Pozdravljeni, prenos zamrznjencka sem imela 9.10.. Menstruacijo bi morala dobiti 18.10. ampak je nisem dobila. Test sem naredila danes, 20.10. ampak je negativen. Vceraj in danes sem vmes opazila tudi rjavi izcedek. Ali je se moznost, da je nosecnost ali ne? Test bi moral biti ze pozitiven glede na datum prenosa?
Hvala in lp.
Spoštovani,
ali ste ob ET dobili Utrogestan? Ga še uporabljate? Če ga, M ne pričakujte dokler ga uporabljate.
če je bil test danes negativen, lahko prenehate z Utrogestanom.
Pozdravljeni,
jaz se zdravim zaradi neplodnosti in sem že ogromno dala skozi.! Po naravni poti sem zanosila 4x s tem, da sem 1x bila noseča z dvojčki, ki so na žalost vse slabi končalo(pontani splav), torej sem zgubila 5 otrok, ki sem po naravni poti zanosila. Pri 4 zanositvijo, so me morali operirati, da so plod odstranili in s tem, so mi tudi desnega kanalčka odstranili, zaradi tega, ker je bil zelo vnet in po operaciji nisem več po naravni poti zanosila in sem v postopku za IVF. Do sedaj sem imela 2x prenosa zarodka, ki so bile uspešne, ampak so se hitro končale, ker sem zakrvavela in splavila! Torej do sedaj sem zgubila 7 otrok, ki je za mene bilo že ogromno in želja za otroka, se mi ni nikoli ugasnila, samo že počasi utrujena ratujem psihično in fizično 🥺🥺!. Sedaj bi želela nekaj vprašati, sedaj sem spet 12.02.2024 imela prenos zamrznjenčka, zaradi tega, ker sem neučakana sem danes 21.02.2024 naredila test nosečnosti, ki je bil negativen.! Me zanima, da glede na to, da je danes že 9 dan po ET in je test negativen, ali to pomeni, da ni uspelo? Drugače pri prejšnih postopkih sem že 7 dan po ET imela pozitiven test. Drugače pa nimam nobenega izcedka, uporabljam vaginalne kapsule utrogestan zjutraj in zvečer, bolečine imam v spodnjem delu trebuha, ampak te bolečine niso takšne, kot imam ponavadi pred in po menstruaciji, so drugačne, ki jih ne znam vpisati. Me zanima ali je to neuspešen postopek IVF-a, glede na to, da je test negativen 9 dan po ET. Pa ali bi krvni test že pokazal kakšen rezultat, če bi ga že jutri 22.02.2024 naredila samo plačniško?
Krvi test pa imam šele v ponedeljek 26.02.2024 in sem zelo ne strpna.!
Lep pozdav, Diana.
Spoštovani,
glede testa težko ugibam ali je pravilno ali lažno negativen. Če jutri naredite krvnega, beta hCG, bi pa verjetno moral dati vsaj 40 mU/ml, če je postopek uspel, če ne da vsaj toliko po 10 dneh od ET, potem postopek skoraj zanesljivo ni uspel. Sicer pa bi po toliko izgubah nosečnosti po mojem bilo smiselno preveriti, če ni vmes kak imunski razlog za splave. Morda testi za antifosfolipidni sindrom in trombofilijo? Preverjanje NKC (natural killer cells) v endometriju in krvi?
Pozdravljeni,
najlepša hvala za odgovor. Povedala bi, da sem danes 22.02.2024 naredila krvi test samoplačniško, rezultat, ki sem ga dobila, me je pa šokiral in zlomil, ker sem zelo imela upanje, da bi pa sedaj le šlo vse vredu, ker sem že res toliko restala!
Današnji rezultat je pa komaj <1 IU/L do 10! 😢
Sedaj bi pa Vas lepo prosila za nasvet, kaj vi menite, glede na to koliko izgubah nosečnosti sem imela, kaj bi naredila, nobene preizkave mi nobeden ni naredil.! Zamenjala bi tudi ginekologa, pa nevem kam se naj obrnem, da bi me bolj resno vzel.! Jaz sem svojo ginekologinjo prosila za napotnico za kakšne preizkave tudi za trombofilijo in kot, da nima dosti razlogov, da bi mi dala naprej na preizkave in mi je rekla, da so teh preizkave zelo drage in mi ne more kar tako, dati takšne preizkave, a glede na to koliko sem že prestala, bi me morala naprej poslati (pa tudi zakaj plačujemo dodatno zavarovanje, ki pa je sedaj obvezna, če pa potem ne dajajo naprej za preizkave! Res nerazumem svojo ginekologinjo) 😢 nevem kam se naj obrnem, tudi če bi našla ginekologa do konca sveta, bi si zamenjala, samo, da me bolj resno vzamejo. Kaj mi vi priporočate? Tudi, če mi priporočate kakega ginekologa ali ginekologinje, da bi si zamenjala, ker sem že zelo zelo utrujena psihično in fizično. 😢
Hvala za nasvet in čas.
Lepo Vas pozdravljam!