Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Klinika za sklepe, hrbtenico in poškodbe Kdaj na pregled kolena in kako naprej po kompleksnem zlomu

Kdaj na pregled kolena in kako naprej po kompleksnem zlomu

Pozdravljeni,

Lansko leto (2023) sem si pri padcu s smučmi spiralno zlomil golen in plato (tibial plateau fracture and proximal fibula fracture Schatzker VI). Operiran sem bil v tujini kjer so mi še isti dan oskrbeli zlom in zadevo fiksirali s 13-imi vijaki in dvema ploščicama. Recimo, da sem veliko časa in energije vložil v rehabilitacijo tako, da sedaj lahko počepnem kot sem nekoč in ko se vsedem na noge se lahko skoraj dotaknem riti s petami. Redno tudi kolesarim in izvajam vaje za moč ampak še vedno so mišice poškodovane noge veliko bolj ohlapne kot so na zdravi. Težava, ki jo imam je ta, da me sedaj, ko je odteklina oplaknila zbadajo vjaki in me boli okli vijakov in ploščic tudi v mirovanju oziroma ob manjšem premikanju noge. Kakšen krat se zaradi bolečin tudi prebudim. V kratkem (upam) bom imel odstranitev OSM (bi moral imeti že v marcu letos pa se je vseskupaj zamaknilo zaradi stavke). Zanima me kako je s sklepom kasneje? Namreč še vedno ob hoji, počitku in ponovni hoji ali ob kakšnih drugih aktivnostih čutim bolečino v sklepu, preskakovanje sklepa, kakšen krat čutim bolečino zadaj za sklepom itd.  Glede na to, da imam poškodovan plato (hrustanec), kakšno zdravljenje je smiselno oziroma kaj se priporoča v takšnih primerih? Kam se obrniti?

 

hvala lp

Peter

Pozdravljeni,

glede na vrsto poškodbe, je zelo verjetno, da boste imeli večje ali manjše trajne posledice. Prav tako je verjetno, da boste imeli zgodnejšo obrabo poškodovanega sklepa, kot bi ga imeli, če poškodbe nebi imeli.

Priporočam zmanjšanje obremenitev poškodovanega sklepa, kolikor je to le mogoče (predvsem velikih in sunkovitih), skrb za dobro delovanje stegenskih mišic (v ta namen priporočam opraviti meritve moči stegenskih mišic in odpravo verjetnih pomankljivost – pri nas se lahko obrnete na sodelavca Nal-a Dobnikar-ja, mag. kineziologije – [email protected]) in zaščito sklepnega hrustanca z jemanjem prepravka, ki vsebuje najmanj 888 mg glukozamina v dnevni dozi ter z rednim prejemanjem injekcij hialuronske kisline.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

New Report

Close