Kdaj na fizioterapijo po artroskopiji
Pozdravljeni, pred enim tednom sem imela artroskopijo, kjer so mi odstranili del poškodovanega meniskusa in naredili mikrofrakturiranje zaradi poškodbe hrustanca (1×1,5cm) na medialnem femoralnem kondilu. Prednje križne vezi niso rekonstruirali (strgana že 20 let, vendar brez posledične nestabilnosti sklepa). Zadnja križna vez tudi delno strgana. Imam navodilo, da še naslednjih 5 tednov ne obremenjujem noge, torej uporabljam bergle. Danes je koleno neboleče in nič oteklo, boli pa me mišica v mečih že od operacije, torej 1 teden. Izvajam izokinetične vaje za ohranitev gibljivosti, iztegnitev je skoraj popolna, skrčenje pa po navodilu le do 90 stop. Po operaciji sem pozabila ortopeda vprašati, kdaj lahko začnem s fizioterapijo in kdo mi zanjo napiše napotnico (ortoped ali osebni zdravnik). Ali se pri vas lahko naročim na stroške ZZZS in če je to možno, kako hitro pridem na vrsto? Kako obsežno fizioterapijo priporočate glede na poškodbo hrustanca, zaradi katere ne smem obremenjevati kolena še precej časa? Vnaprej hvala za vaš odgovor.
Pozdravljeni!
S fizioterapijo se začne takoj oziroma ko huda faza vnetja (če obstaja – to je nekje 48ur) mine. seveda se fizioterapevtske tehnike, ki jih uporabljamo razlikujejo par dni po op kot pa npr. 2 tedna po op. Pomemben je tudi individualni program vaj, ki jih izvajate vsakodnevno doma (kolikokrat na dan, kakšne vaje…), ki se spreminja glede na odmaknjenost od op in glede na vaše sposobnosti. Pomembno je zagotavljanje gibljivosti, dobre prehrane hrustanca in meniskusov, ne preterati z obremenitvijo, ohranjati zavestno aktivacijo mišic celotne noge, naučiti telo, da bo uporabljal to nogo in da je ne bo “šparalo”. Spekter tehnik kot vidite je zelo širok, temelji na ročnih tehnikah, ki jih izvaja fizioterapevt in na aktivnih vajah. Elektroterapija in aparati vam ne bodo prinesli bistvenih rezultatov.
mislim, da vam napotnico lahko napiše tako ortoped kot vaša osebna zdravnica, a informacijo raje preverite. Pri meni morate fizioterapevtsko obravnavo plačati, saj sodobne tehnike, ki jih izvajam niso v knjigi storitev, ki jih plača ZZZS.