Kdaj na CSD za porodniško?
Mene pa zanima kdaj ste šle ali boste šle na CSD urejat papirje za porodniško, paket, očetovski dopust… Sama sem že dobila potrdilo o predvidenem datumu poroda (proti koncu julija), pa se mi zdi kar zgodaj. Živim s partnerjem vendar nisem prijavljena na tem naslovu- na vseh dokumentih in papirjih imam vpisano svojo stalno bivlišče in zdaj se mi zdi prekomplicirano vse to spreminjat- kolikor vem lahko na CSD poveš da živiš skupaj s partnerjem in to upoštevajo- čeprav si prijavljen drugje!? Kakšne pa so vaše izkušnje? Hvala vam za odgovore.
Jaz imam začasno bivanje pri fantu, že zaradi prevoza v službi, bančnih izpiskov in takih zadev. Vendar te zadeve vse urejaš na svojem csdju. Meni se je zdelo brez veze menjati naslov, ker se mislimo itak seliti na svoje in mi je prevelik strošek dvakrat v parih letih menjati.
Sem pa šla jaz po papirje takoj ko sem dobila potrdilo in jih nesla v službo da so potrdili, pol pa spet takoj na csd, da sem čimprej dobila denar za paket. Fant pa je v službi potrdil po otrokovem rojstvu (prej niso hoteli) in je nesel na csd med tem ko sem bila v porodnišnici.
Se pa moraš držati (no odvisno od csd) tega roka da oddaš 60 dni pred rokom poroda. Pa ko greš po papirje ti vse razložijo.
Rozalija, a denarno nadomestilo za paket so ti nakazali ze pred rojstvom otroka ali po tem, ko je oce odnesel se listek od maticarke na CSD? Vem, da nakazujejo okrog 15. v mesecu – ali ze prej ali po, pa nisem sploh razmisljala…
Sicer je tisti rok 60 dni – bolj kakor-kje. Jaz sem sla nekje dva meseca prej, v koncni fazi pa sem vse papirje na kup znesla le dober mesec pred PDP, saj se gospe na CSD ni prav nic mudilo:-)
Mislim da so mi nakazali takoj naslednji mesec 15tega, torej dober mesec pred rojstvom. Tudi prvo porodniško sem dobila nekaj dni pred rojstvom.
Jaz sem nesla čimprej, ker mi je bolj ustrezalo če zadnje plače ni bilo napisane, je bila pač bolniška in zato dosti nižja kot leto prej.
Teh 60 dni je dosti odvisno od CSDja. Sicer pa je ironija še ta. Piše da mora oče oddati papirje 30 dni pred PDP, vendar mora zraven priložiti potrdilo da se je otrok rodil… ????
Hja, cel kup absurdov na teh super centrih… Jaz sem si hotela delo olajsati tako, da sem si sama natisnila obrazce s spleta, jih izpolnila ter nato odnesla na CSD… pa je gospo zmotil vrstni ne-red mojih obrazcev, se revica ni znasla, ker je bil kaksen tudi odvec, pa je potem sklenila takole: zlozila je vse moje papirje nazaj v kupcek, mi jih vrnila in zraven pridala svojo mapo, kjer so bili (prazni) obrazci v pravem vrstnem redu ter zgolj tisti, ki jih moram izpolniti, lepo loceni na (mama) in (oce), nato pa je me prijazno odslovila do prihodnjic, rekoc da moram tako ali tako se v sluzbi nekatere potrdit in da bova potem vse skupaj urejali…
Sicer pa hvala za odgovor – jih bom ocitno morala malo spomniti nase:-)
Na CSD potrebujejo papirje max 60, min 30 dni pred PDP. Oče lahko že takoj odda papirje, zato, da mu počasi pripravijo odločbo oziroma sklep, šele po dejanskem rojstvu otroka pa lahko koristi očetovski dopust za kar pa potrebuje rojstni list. Tri dni je pač prekratka doba za CSD, da uredi vse potrebno za izdajo odločbe za očeta.
Vse zadeve pa mati ureja na CSD-ju kjer ima stalno bivališče mati, tam se oddajo tudi papirji za očetovski dopust. Glede ostalih zadev (nega za otroka ipd) pa si uredi začasno bivališče pri fantu, kar te ne stane čisto nič, saj ne potrebuješ menjati nobenega dokumenta. Dobiš le izpisek iz registra, da si vnešena.
Katja
Huh, zdej si pa me:-))
Se bom poskusila spomnit, kateri so ta nujni obrazci za otvoritev komunikacije (del obrazcev namrec neses tudi kasneje), vsekakor pa poklici na svoj CSD, pa preveri se pri njih (ali pa naj ti jih po posti posljejo – s papirjem itak radi rokujejo).
Enivej linke imas spodaj, v desnem zgornjem kotu obrazca pa najdes sifro; obrazci pa so:
MAMA:
– obrazec S-1/1 (vloga za porodniski dopust + pomoc ob rojstvu otroka, tj. paketa/denarno nadomestilo; to urejas zdaj)
– obrazec S-2/1 (tega urejas kasneje – ta je za nadomestilo za varstvo in nego otroka, po 105 dneh porodniskega dopusta)
– potrdilo o PDP (od ginekologa)
– prilogo S-2 (izpolni in potrdi delodajalec)
– prilogo S-6 (izpolni in potrdi delodajalec)
– porocni list ali priznanje ocetovstva
– s sabo imas se bancno kartico, da preverijo st. racuna
– ce nisi zaposlena, rabis se neko potrdilo o vkljucenosti v zavarovanje (na ZZSZ)
OCE:
– vse ureja takoj po rojstvu otroka. Tako, da je najbolje, da svoje papirje odneses na CSD, pa ti tam dajo se tiste za oceta, ki jih potem ob ustreznem casu nese v svojo sluzbo potrditi in pocaka na rojstvo, potem pa siba na tvoj CSD…
Upam, da ti bo kaj olajsalo/skrajsalo pot.
Linki: