Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Kdaj morajo na kontrolo tudi družinski člani?

Kdaj morajo na kontrolo tudi družinski člani?

V družini je bil pri eni osebi ugotovljen rak danke in debelega črevesja. Oseba je bila že operirana, stanje se normalizira. Zdravniki ji niso svetovali, da gredo na kontrolo tudi njeni otroci (10-20 let). Zanima me po kakšnih kriterijih se določa kdaj je to potrebno. Ker poznam primer, ko so šli na kolonoskopijo tudi bratje, sestre ter njihovi otroci. Vsi se morajo vsakih 5 let udeleževat kolonoskopij. Ali je to odvisno od vrste raka?
Hvala za odgovor!

Pozdravljeni !

Če je za rakom na debelem črevesu in danki zbolel kdo v družini pred 60.letom starosti, je treba prvo kolonoskopijo narediti pri sorodnikih prvega reda deset let pred starostjo, ko je družinski član zbolel, oziroma najpozneje pri 40letih ter jo ob negativnem kolonoskopskem izvidu ponavljati vsakih pet let.
Če je zbolel družinski član starejši od 60 let,pa se svetuje sorodnikom prvega reda prvo kolonoskopijo pri 40. letih in nato ob negativnem izvidu ponoviti vsakih 10 let.Enako velja,če zbolita dva ali več sorodnikov drugega reda, ne glede na starost, ko je bila bolezen odkrita.

Lp Meta

Pred leti mi je pri 70 letih umrla mama za rakom na debelem črevesju, zato sem zdravniku omenila, da bi želela na kolonoskopijo, pa mi je rekel, da je dovolj, da sem vključena v program Svit. Dal pa mi je pregledat marker za tega raka in me zanima, ali je marker zanesljiv pokazatelj na raka.

Stara sem pa 58 let.

Hvala in lep pozdrav!

Pozdravljeni !

Splošno priporočilo je : Če je v družini za rakom zbolel družinski član, starejši od 60 let,sorodnikom prvega
reda (oče,mati, brat sestra,polbrat, polsestra,sin,hči ) svetujemo prvo kolonoskopijo pri 40. letih starosti in
nato kontrole vsakih 10 let,če so kolonoskopski izvidi normalni.Če pa je vaša mati zbolela že pred 60.letom
starosti,je priporočljivo opraviti kolonoskopijo 10 let pred starostjo,ko je vaša mati zbolela.
Ne glede na Svitov izvid opravite kolonoskopijo..Ugotavljanje prikrite krvavitve v blatu je ustrezna metoda le
pri asimptomatski populaciji brez ugotovljenih tveganj v družinski ali osebni anamnezi.

Lep pozdrav Meta B

Pozdravljeni,

ali to velja tudi za odkrite polipe?
Mojemu očetu so pri 62. letih na kolonoskopiji našli en benigni polip. Dr. mu je omenil, da bi čez par let ta polip lahko postal rakast.

Hvala za odgovor

Pozdravljeni!
Ob kolonoskopiji so vašemu očetu odstranili benigni polip.Ta polip bi sčasoma lahko prerastel v rakasto tvorbo.Program Svit deluje prav na tem načelu.S svojim presejalnim testom ugotavljanja prikrite krvavitve iz črevesa.Eden od vzrokov je lahko tudi polip.Ni nujno, da so vsi polipi predrakave spremembe,je pa res, da večina njih preraste v maligni polip.Naj oče le ponovi kolonoskopijo čez leta,kot mu je bilo verjetno naročeno.
Lp Meta

New Report

Close