Kdaj mamografija?
Pozdravljeni.
Stara sem 30 let, pri 28-ih letih sem rodila prvega otroka, že dolgo pa se borim tudi z neplodnostjo in posledično prejemam tudi razne terapije (sem v postopkih OBMP). V družini po materini strani ima več žensk raka na dojki, nekatere so že umrle, druge se še borijo. Meni po sorodstvu najbližja je stara mama, ki trenutno preboleva raka na dojki. Glede na zgodovino bolezni v družini, mi je enkrat ena ginekologinja omenila, da bi bilo dobro, da grem tudi jaz na mamografijo.
S svojim ginekologom se o tem še nisem pogovarjala, ker se mi zdi, da sem še premlada, čeprav imam prijateljico, ki je pri 36 letih zbolela za rakom na dojki in je tudi ona še relativno mlada.
Zanima me, ali bi bilo res dobro opraviti kak pregled, mamografijo ali breast scan.
Naj povem še to, da do sedaj, kljub spremljanju stanja stare mame, na kako bolezen še nisem niti pomislila, in tudi dojk si ne pregledujem (vem, to je prvi korak).
Za vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Tina
Preventivna mamografija v vaši starosti še ne pride v poštev, razen če se izkaže konkreten sum na bolezen. Tkivo je namreč v tem obdobju gostejše in mamografija še manj natančna, kot je sicer.
Priporočilo je, da metode med sabo kombiniramo starosti in težavam primerno. Priporočam kombinacijo UZ dojk in BreastScan. Ultrazvok bo poskrbel za vidne informacije, BreastScan pa pove, kakšen je metabolizem v tkivu dojk (dogajanje). Če k temu dodate še redno samopregledovanje, je možnost, da bi bolezen spregledali res minimalna.