kdaj krst?
mi smo pri 3,5 mesecih, ko je dojenje postalo malo bolj hitro in sem bila jaz malo bolj prisebna (prej sem bla non stop zmatrana)
zaradi babic pa jaz ne bi krstila otroka.
Drugace pa gres do duhovnika, mu pac poves in bo povedal, kako in kaj. Ponekod se enkrat srecas in pogovoris, zakaj krst in podobno, drugod imajo nekaj srecanj vseh starsev, ki nameravajo v kratkem krstit. Zelo razlicno.
Lp!
Prva pri 3,5 mesecih, druga pri 6 mesecih. Mi smo enostavno čakali na ugoden dan, ko smo bili kolikortoliko prosti in predvsem, da je bilo vreme toplo. zato smo pri drugi čakali pomlad.
V nekaterih župnijah morajo starši opraviti pripravo na krst. Pri nas smo samo šli do župnika, povedali vse podatke, prinesli potrdila od botrov (niso iz iste župnije kot mi), da so lahko botri in vzeli s seboj še družinsko knjižico, v katero je župnik vpisal podatke o otroku in krstu.
Krst je bi v nedeljo po maši, obred je trajal slabe pol ure.
S seboj smo morali imeti še krstno svečo in belo oblačilo, ki je lahko tudi malo lepši bel prtiček.
LP
Midva sva dala krstit malo ko je bila stara 2 in pol meseca!Papirjev ne rabiš-razen poročnega lista če si poročena-no vsaj pri nas ni zahteval nobenega papirja!
Mi smo imeli krst z mašo,ker je pri nas tak običaj nekje pa krstijo otroke po maši!
Po krstu smo šli na kosilo,botra in njuna partnerja ter moji in partnerjevi starši!
Stroškov nisva imela ker sta botra dala za svečo,kosilo,moja mami za cunje v katerih smo jo krstili,no razen župniku sva dala za mašo eno simbolično ceno-5000 sit!
Aja pred krstom,ene par dni prej smo imeli priprave,župnik nam je povedal kako bo obred potekal,kje bomo stali oz.sedeli,kaj sploh pomeni krst… in podobne stvari!
Upam da sem ti odgovorila na tisto kar si imela v mislih,če pa ne pa z vprašanji na dan!
Lep pozdrav!
“Jaz bi brez kakršnihkoli duhovniških priprav.”
Na to se moram kot mama in katehistinja oglasiti…
Žal se mi ob takem načinu razmišljanja res postavlja vprašanje, zakaj krstite… Priprave (vsaj pri nas na Primorskem) so pomoč in opora pri že tako težki verski vzgoji ( če jo želite posredovati ali ???). Obenem spoznaš druge starše, ki mislijo enako in so lahko opora. Niso grozno dolge, ti dajo pa v marsičem priložnost za razmislek o samem pomenu krsta.
Na razumet narobe. Naj bo le v razmislek. Vem pa, da se koprska in ljubljanska škofija precej razlikujeta v tem. Pri nas je priprava obvezna.
Pa srečno!
Alenkica
Pri 4,5 mes, hkrati s poroko. Ker smo oz. sem “stalnica” nedeljske maše, kakih hudih priprav ni bilo, bi se jih pa udeležila oba, če bi kdo zahteval. Sva pa tik pred tem zaključila s katehumenatom in pripravo na poroko, ki nama je dala res zelo veliko.
Kaj so to duhovniške priprave? Brez skrbi, duhovnik je dolžan povedati staršem, kaj sploh pomeni krst in kako obred poteka. Če priprav ni, se znajo zgoditi hude neumnosti. Enkrat sem npr. videla, da je boter krstno svečo prižgal kar sam, s svojim vžigalnikom, namesto da bi jo podal duhovniku, da bi dobil “Kristusovo luč”. No ja, priprave trajajo manj kot pol ure, nič posebnega.
Draga Asja!
Nisem mislila nikogar napasti, se opravičujem, če je tako izpadlo, ampak pri določenih izjavah “dobim pike”, ker marsikdo misli, da je Cerkev samopostrežni servis, kjer izbereš tisto, kar ti paše, po najkrajši možni poti brez obveznosti…
Pri nas so bile priprave štiri (enkrat tedensko po eno uro), obvezne za oba – mamo in očeta. Verjamem, da se je težko zorganizirati, sploh če imate več otrok. Verjamem, da se z malo dobre volje da vse.
Midva sva pripravo opravila že v nosečnosti (kar pri nas duhovniki precej priporočajo), sploh, ker sem nosila dvojčke. Krstili pa smo ju pri 4 mesecih pri nedeljski maši.
Lep pozdrav!
Alenkica
Jaz sem svojga krstila prejšnji teden, pri starosti 9,5 meseca v Tunjicah nad Kamnikom. Tud mi v bistvu nismo imel priprav, enkrat smo se dobili za pet minut, da je povedal kako poteka. Drugače je bilo pa prav fino v cerkvi, ker je ta župnik prov faca tko da smo se skoz sam smejal. Krst je bil po maši in je trajal cca. 15 minut.
Mi imamo pa krst danes in sicer pri večerni maši oz. med “šmarnicami” in sicer je naša Manca stara 2 meseca in 12 dni.
Papirjev nismo rabili nobenih, pred enim tednom sva bila pri duhovniku da nama je obrazložil, kako krst poteka in to je to.
Kako pa se je vse skupaj izteklo: pustimo se presenetiti.
Lep pozdravček vsem skupaj
Mojčca