Kdaj kahlica ?
Mi smo ga posadili na kahlo pri 7,5 mesecih… izključno zato, ker je zelo zelo težko kakal (posledica uvajanja goste hrane)… in se je že v prvo pokakal noter. Od takrat dalje je kahla njemu zakon. Na začetku itak po mojem ni čist razumel… ampak zdej pri dobrem letu točno ve zakaj je kahla, saj mi sam nanjo pokaže in ne bo šel dol z nje dokler se ne čist pokaka. So pa otroci različni in mislim, da če se otrok na njej ne počuti dobro, se nima smisla prerekat z njim in ga silit. Je treba delat po občutku. Meni so vsi pamet solili, češ da pretiravam, ker ga dajem že tako zgodaj na kahlo, ampak jaz vem, da ga nisem nič silila in tudi videla sem, da se mali prav zabava – torej mislim, da sem naredila vredu. Kupila pa sem mu tisto kahlo, ki ima spredaj ročke za prijet in ropotuljo na sredi.
Evo čisto sveža izkušnja našega 23 mesečnika. Kahla mu je bila popolnoma nezanimiva in neprivlačna. Ves čas je ponavljal, da je kahla šla papapa. Ko smo pred cca 1 tednom nabavili nastavek za WC je pa želja po lulanju nepremagljiva. Vsakih 15 minut stoji pred WC in kriči, da ga “tiči” in si snema hlače dol. Zdaj smo že dva dni brez pleničk čez dan, razen opoldanskega in nočnega spanja.Nesreča se še zgodi, pa nič hudega. Večinoma pa ujamemo v WC, tudi klobaso.
LP Maja
Navajali smo na kahlo odkar je znal sam sedet. Nikoli na silo ali s prisilo. Zares uporabljat jo je začel malo po 10. mes za kakanje, samostojno pa med 16. in 17. mes.
Ene otročke je strah velike školjke, zato imajo raje kahlico. Pri drugih je obratno in želijo čim prej posnemat odrasle. Nastavek je zelo praktičen, ker ga lahko enostavno neseš s sabo, ko kam greš (dopust na primer). Mi smo imeli obojno. Pri enem letu kahlico, zdaj pa nastavek.
Če boš kupovala kahljico, naj bo taka, sestavljena – naj bo posodica za urin in blato ločena oziroma da se jo da odstranit. Upam, da veš, kaj mislim. Tako kahlico se da veliko lažje čistit, kot če moraš dat pod pipo celo žival z ropotuljicami vred. 🙂
Posadiš lahko otročka na kahlico dokaj zgodaj, ko zna sedet. A pazi in ga ne sili, ne grajaj ali mu zbujaj občutkov manjvrednosti ali krivde, če ne bo šlo. Če bo otrok nejevoljen, počakaj kak teden, pa potem poskusi znova. Tam nekje hitro po drugem letu pa je po moje čas za tudi bolj intenzivni trening, ne le igro na kahli.
Mi pa imamo kar navadno kahlico brez vsake igrače, brez petja… Jaz sem pač prepričana, da je tako najbolje. Nesemo jo tudi zraven na morje. Naš noče videt wc-ja in nastavka, zato pa zelo rad vodo spusti, ko nesemo njegov “pridelek” na stranišče.
Začeli smo ga navajat, ko je bil star 2leti in 4 mesece, bil je suh v enem tednu. Za ponoči še ima sicer pleničko, ampak je mokra mogoče 1x na mesec ali pa še to ne.
moja je pri 4 mesecih začela kakat na kahlo, ker je imela težave s prebavo zaradi uvajanja goste hrane. potem ko je začela govorit je vedno rekla kakat in je to do leta in pol redno uporabljala, sedaj pa še nekaj mesecev npr. 1x tedensko kaka v kahlo, sicer je pa ugotovila da se da tudi v plenico.
sedaj jo prepričujem da bi šla na kahlo pa se dere ne, ne, ne in beži pred mano tako da ji dam zdaj mir-poleti pa mislim probat brez pleničke.
pa sem bila že prepričana da ne bo več kakala v plenico???
mi smo kahlico dobili za božič,ko je bil mali star 10mesecev pa smo ga tak za finto gor posadili in od takrat gre vedno na kahlico-ampak samo akat lulamo še v pleničko.smo probali tudi nastavek za wc školjko pa noče bit gor seveda je pa pri vsakem otroku drugače!!!!
Hvala za izkušnje. Naša pupa je stara eno leto pa še nimamo kahlice pri hiši, niti nastavka. Glede na to, da kaka 1x do 2x na dan in ne ob istem času, niti ne vem kdaj bi jo posadila na kahlico ?!? Šele ko se loti kakat, vem, da je to to, ampak preden bi jo slekla, pa pleničko dol, bi že naredila svoje. Lula pa itak stalno po malem, odvisno koliko popije. Skeptična sem, da bi jo dala na kahlico kar tako tekom dneva, pa da bo mislila, da je to neka nova igrica, res ne vem. Ker kahlice se res dobi tako zanimive, da so kot igračke. Verjetno bom počakala, da še malo dozori in bomo šli direktno na wc. Kaj mislite?
Ja kaj vam je ? Koga imate za norca?Pri 4,6,7,8,mesecih dajate otročka na kahlo in vam že kaka.Pa koga imate za norca?
Ti Vanja si najbilj tupitupi,da daješ otroka pri 4 mes,na kahlo?Zakaj ga ne date že pri 2 mesecih?
Kasneje boste dejale,da vam je otrk shodil pri 5-6 mesecih?
Ali so res otroci na forumu in se delajo norca z odraslimi,ali pa smo odrasli taki lažnivci?!
Toliko.
Hvala,da ste prebrali moj post.
Jajablabla BRAVOOOO.Pa komu to plozate,otroka pr štirih mesecih na kahlo,halooo pa kdo vam bo verjel,verjetno je bil pr petih mesecih že čist suh tud ponoč a ne,aja pa zdej k ma devet mesecev že pove,mami lulat,kakat… mami dej keš za avtek!?????
Po strokovnjakovih besedah se otroka ne daje na kahlico pred 18 mesecem,ker se mehur prepogosto prazni.
Se opravičujem toda v to plozanje ne verjamem je pa možnost nadpovprečnih otrok,ki upam da se bo to kazalo tudi v šoli,službi….
Še to;moj kahle ni maral ker jo je zamenjal za poganjača ker je mela ročke in ropotulo,pa smo ga en čas pustil nato je sam pokazal zanimanje za školko.Sedaj pa mamo doma 10 mesečnika in mi na misel ne pride kahla.Mislim,da je tud odvisno kdaj je otrok dovol “zrel” za take stvari.
Kahlico je začela spoznavati pri prbl. 18-ih mesecih. POnavadi sem jo zvečer posadila nanjo, kjer je pogledala kako risanko ali pregledala kako knjigico. Kahlico si je pa sama izbrala v trgovini (tako, z zajčkom).
Če kdaj ni hotela na haklico, je nisem silila, je pa postal kmalu nek ritual – zjutraj knjigice, zvečer risanka (na kahlici, seveda). Najprej ni nič ratalo (v kahlici), potem pa vedno več.
Tudi v vrtcu mi je vzgojiteljica rekla, da jo pred vsakim previjanjem da na kahlico. Od nekje 20. meseca sem to počela tudi jaz (je pa nisem silila, če kdaj ni hotela).
Okoli 22. meseca mi je vzgojiteljica rekla, da je plenička pogosto suha, pa tudi v kahlico je mala vedno pritisnila in iztisnila vsaj par kapljic, če ne celo lužo. Zato mi je predlagala, naj odstranimo pleničko.
In smo jo. Najprej smo jo na kahlico posedali na vsako uro (so seveda bile tudi nesreče), potem smo ta čas podaljševali in do drugega leta je bila hčerka že suha.
Če bi prebrali moj post, bi videli, da jaz nisem govorila o 4 mesecih starem otroku, ampak o 7,5 mesecev staremu otroku (v druge se nikoli ne vtikam, pa če se strinjam ali pa ne z njihovimi dejanji), za svojega otroka pa lahko govorim. In tudi sem. Moj otrok je znal sam sedeti, ko sem ga dala na kahlo in sem ga dala, ker se v plenico ni mogel pokakati. In kaj je s tem narobe?
Le kdo komu soli pamet???
In kdo je omenil, da ima tu kakšno vezo to, da si moški?
Ne razumem te…