Najdi forum

Kdaj k psihiatru zaradi depresije?

Pozdravljeni,

kdaj je smiselno obiskati psihiatra zaradi depresije?
kako ven iz bolezni? Ko se mi zdi da niti AD tablete ne pomagaj?

hvala za vaš odgovor,

lp

Pozdravljeni,

Vaša vprašanja so zelo splošna. Bi želeli kaj več povedati o vaši zgodbi? Na ta način vam morda lahko bolje odgovorim. Če vas prav razumem jemljete antidepresive, pri psihiatru pa še niste bili?

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Pozdravljeni,

Tako je-jemlje AD brez obiska psihiatra, le-te mi je predpisala moja zdravnica in sicer jemljem Ecytara tablete, eno na dan, sedaj ze mesec dni.

Skratka-moja zgodba: pred obiskom zdravnice sem imela velike izbruhe jeze, zalosti, spanja, ni mi bilo do nicesar kljub temu da imam doma tri male otrocke…dela in pritiskov v sluzbi je bilo cedalje vec in nevede sem tolazbo iskala v prehrani, za vsako malenkost, napako otrok sem se na njih zdrla, preletela me je celo misel da jih naseskam, z mozem sva se odtujila, nisva kaj dosti komunicirala saj na koncu razgovora je sledil prepir, moje kricanje in enostavno je dejal, da se z mano ni vec mozno normalno pogovarjat; najhuje od vsega je to, da sem is obcasno potihoma zazelela, da bi odsla dalec stran in vse zapustila…sedaj jemljem zdravila a vendar ne morem spati, preganjajo me cudne misli-kako izgubiti odvecne kg, kako se obnasati z otroci, kako ponovno normalno ziveti? Rada bi se naucila kako obvladati jezo, kako spoditi zalost, kako biti spet oseba kot sem bila…
Zelo bi zelela z nekom se pogovoriti, morda skozi kaksne delavnice, ne vem…

Kaj mi vi svetujete?

Hvala,

Lp,

Pozdravljeni,

Slišim, da se soočate s težavami, ki jim sami niste kos. Zdravila so vam do neke mere pomagala, vendar ste se začeli ukvarjati z drugačnimi težavami. Pogovor in, da se zaupate nekomu lahko blagodejno vpliva. Predvsem bi bilo smiselno, da se obrnete na psihoterapevtsko pomoč, kjer boste lahko povedali, se zaupali in predelali vaše težave pod strokovnim okriljem. V takem odnosu je prostor za marsikaj, kar v vsakodnevnih odnosih ne zdrži.

Žalost, jezo in druga čustva ni smiselno zgolj odriniti, ampak jih dobro pogledati, razčistiti, najti vzroke zanj, predelati in nato na nek način zaključiti z njimi. Kakršnekoli druge metode odrivanja vas lahko privedejo še do hujših simptomov, ki ponavadi izhajajo iz nezavednega – v obliki obsesivnih misli, psihosomatike, tesnobe itd. Pri tem vam lahko pomaga psihoterapevt/kinja.

Sem vam nekako odgovoril na vprašanja?

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Pozdravljeni,

Tudi sama sem mnenja, da potrebujem nekoga, ki mi bo pomagal skozi moja custva, jezo, zalost pa tudi veselje…da se ponovno pocutim jaz; da so mi otroci v veselje in ne v napoto; da mi ni tezko iti v sluzbo in opraviti svoje delo; konec koncev da se znam ponovno nasmejati in ziveti zivjenje kot se spodobi.

Seveda ste mi odgovorili na vprasanje…ali pri svoji zdravnici povprasam po napotnici za tovrstno zdravljenje? Koga pa priporocate na podrocju Obale/Primorske? A so te cakalne dobe dolge?

Hvala za vas trud in odgovore,

Lp,

Pozdravljeni,

Lahko poizkusite tudi preko napotnice, vendar napotnico zdravnik napiše za psihologa in ne psihoterapevta, zato se morate sami pozanimati kateri psiholog opravlja tudi psihoterapijo. Navsezadnje gre za dva ločena poklica. Čakalne dobe so žal ponavadi zelo dolge. Obstaja tudi več različnih psihoterapij – za vaše težave vam priporočam psihoanalitično psihoterapijo.

Če se boste odločili za samoplačniško opcijo mi javite na zasebno sporočilo in vam bom posredoval kontakt od kolega, ki ima ordinacijo na obali.

Lep pozdrav in srečno!

New Report

Close