Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? kdaj je zadnji stadij?

kdaj je zadnji stadij?

Vem, da ste že pisali, jaz tudi, pa ni vpisano bilo, zato še enkrat poskušam srečo. Včeraj smo pri očetu zvedeli (scintigram skeleta), da ima razsoj po vsem skeletu. To je bil za nas šok, tembolj zato, ker do včeraj naj bi bilo vse ok. Lani januarja je bil operiran za rakom na pljučih. Levi zg. reženj in podključnične bezgavke so mu odstranili in rekli, da je super, da je vse ok. Hodil je na redne kontrole na torakalno, pred tremi tedni so se začele hude bolečine v hrbtenici in zato ga je poslal na scintigram skeleta. In ostali smo brez besed. Na onkologiji jim ni bilo jasno zakaj do sedaj še sploh ni bil pri njih, torakalni krg. pa je rekel, da je res čudno, ta taka vrsta karcinoma sploh zelo redko metastazira in da oni so bili prepričani, da je vse ok. Včeraj je dobil morfinske obliže in bil poslan domov, češ prepozno je. Koliko časa mu še ostane, glede na to, da je po celem skeletu? Kam se bo sedaj karcinom preselil? Oče je star 68 let in ali se da kako upočasniti. To se mi zdi je bilo izredno hitro, ali pa so bili zdravniki preveč vase prepričani. Pa se ne bom v to spuščala. Samo čas in kaj bo sedaj me zanima. Najlepša hvala za pomoč pa lep dan
Tanja

Draga tanja,

rak je pri vašem očetu očitno napredoval. Reakcija zdravnikov pa se mi zdi kar malce nezrela, zato upam, da boste našli koga za resnejši razgovor. Seveda so za vas tiste informacije, ki vam sedaj sporočijo, prav tako zelo boleče in ste še vsi v šoku. A reakcija zdravnikov daje vtis, da je vse nekako kaotično, da nihče niti prav ne ve, katerega raka ima vaš oče, nikomur ni nič jasno, vsi so presenečeni itd. Nihče pa vas ne povabi na razgovor. Upam, da se bo to zgodilo v naslednjih dneh, če ne, vas tukaj vzpodbujamo, da to zahtevate sami (razgovor npr. z njegovim izbranim osebnim zdravnikom). Pravite, da se ne boste spuščali v reakcije zdravnikov – in prav imate. V tem trenutku ni želel nihče odkrito govoriti z vami. Meni in vam se to verjetno zdi napačno, a tudi s tem forumom se trudimo razbiti nekaj pregrad in predsodkov, da bi lažje komunicirali med seboj in da bi tudi zdravniki videli, kaj člani družine bolnika sploh pričakujejo. Očitno je namreč, da se zdravniki o takih stvareh ne znajo pogovarjati (res pa je, da se tudi ne učijo). Tukaj so s svojimi reakcijami zmedo samo povečali. Izkušnje na tem forumu pa kažejo, da z malo odločnosti le dobite odgovore na svoja vprašanja. Vedite pa, da je bil oče kljub vtisom, ki ste jih sedaj dobili, dobro obravnavan in zdravljen, saj so zdravniki postavili natančno diagnozo njegove bolezni in zdravljenje načrtovali.

Zagotovilo, da je vse v redu, bolniku navadno zelo pomaga okrevati, zato zdravniki z njim ne želijo skopariti, kadar so rezultati dotedanjega zdravljenja uspešni. Pozitiven odnos je namreč pri zdravljenju zelo pomemben. Operacija je tedaj uspela, toda nihče nima popolnega zagotovila, da se rak ne bo ponovil. Tudi takšen, od katerega tega ne bi pričakovali. Ko in če se ponovi, je bolezen praviloma težje zdraviti – če že ne povsem nemogoče.

Če so torej zasevki že na kosteh, je rak že zelo napredoval, zato zdravniki pravijo, da se ne da nič več storiti. To torej pomeni, da ima vaš oče raka v napredovalem stadiju. Ta rak lahko napreduje na notranje organe in kosti. Koliko časa mu še preostane, je težko presoditi (tedni? meseci?), zato se zdravniki odgovoru na to vprašanje skušajo izogniti. Pa vendar je za člane družine to pomembno, saj dobijo občutek, kako bo bolezen napredovala, določene stvari lahko načrtujejo, zlasti njegovo oskrbo in nego. Skušajte se torej pogovoriti z zdravnikom.

Najpomembnejše, kar morate sedaj vedeti je, da oče ne bo čutil bolečin. Zato ste dobili obliže. Odmerek boste skrbno odmerjali, o čemer vas bo ponovno poučil očetov osebni zdravnik, s katerim se boste tudi dogovarjali o morebitnem zviševanju. Tudi toplo, domače okolje in bližnji ob njem bodo očetu ustvarili občutek varnosti (v nasprotju s tujim, hladnim bolnišničnim okoljem, ki mu tega ne more nuditi).

Ker menim, da bi vam določene teme, kjer smo že razpravljali o bolniku z napredovalim rakom, koristile, vam navajam nekaj povezav. Priporočam vam tudi, da se obrnete na društvo Hopic!

Lepo vas pozdravljam!

Irena

Najlepša hvala. Včeraj sem šla nazaj na torakalno, da bi mi povedali kaj so se odločili v zvezi z očetom, pa spet nisem dobila nobenih konkretnih informacij. Torakalni krg. je rekel, da naj v pon. grem na onko, da se bom zmenila, če bi ga obsevali proti bolečinam, to je bilo pa vse. Sreča, da je administratorka tako uvidevna, da mi je sama rekla, da mi bo v pon. poklicala na onko in se zmenila z drugo dr., ker ta h kateremu naj bi šla ni ok, ker je preveč hiter. In tako še vedno nimam nobenih odgovorov. Ja, včeraj sem s pomočjo administ. uspela dobiti močnejši obliž 50 mg, ker očeta še vedno boli hrbtenica. Zakaj ga boli samo hrbtenica, kaj to pomeni, pa ne vem. Ali kostni rak tako boli? Mislim, kako to, da ga hrbtenica tako zelo boli? Je možno, da pritiska rak na živce ali kaj podobnega? Ali se sploh da kako upočasniti vso stvar ali to pomeni, da je pa sedaj čisto konec? Groza me je, ker sem prebrala pisma ostalih in strah me je, kako bo oče trpel. Jaz, brat in mama pa lahko samo opazujemo in nič ne moremo. Ali lahko v ponede., če bom seveda prišla do onkologov tam prosim, da poskusijo vsaj upočasniti ali je nemogoče? Kaj pa pomeni obsevanje proti bolečinam v tem predelu kjer ga najbolj boli? Toliko enih vprašanj je še ampak za v ponedeljek se bom pripravila kot ste rekli. Vzela si bom list papirja z napisanimi vprašanji in videla kaj bo. Še vedno ničesar ne razumem! HVALA

Draga tanja!

Vsi ukrepi, ki bi morda prišli v poštev, bi se usmerili na upočasnjevanje napredovanja raka. Vendar pa je bolečino vsekakor treba obravnavati. Če oče pravi, da ga še boli, bi jo morali odpraviti. Poznamo namreč kratkodelujoča sredstva proti bolečini in tista, ki jih uporabljamo dlje. O tem bi se morali pogovoriti z njegovim osebnim zdravnikom. Še enkrat poudarjam, da je odpravljanje bolečine bistvenega pomena in ni razloga, da bi oče trpel. Trdovratno bolečino, ki ji zdravila ne morejo do živega, pa lahko zdravimo tudi kirurško.

Lepo vas pozdravljam in upam, da boste prišli do odgovorov!

Irena

Najlepša hvala. Danes smo ga odpeljali v bolnico, ker se je stanje čez noč še poslabšalo. Po dogovoru z onkologi mu bodo dajali infuzijo in v sredo naj bi imel obsevanje proti bolečinam. Upam, da bo prijelo. Očetu se je v teh parih dneh tako poslabšalo, da je danes ponoči odvajal v posteljo, ker ni mogel več vstati. Upam, da bo po tem, ko bo dobival proti bolečinam kaj izboljšalo, da to še ne pomeni konec. Aja, onkologu slika njegova ne gre v račun, tako, da bo pregledal prostato, če ni slučajno kaj od tam prišlo. Sem njegove izvide pogledala od lani in je pisalo po op. epidermoidni ca. T2 N2 M0 zg. lobektomija, histološki izvid pa je bil N0. lEP POZDRAV

Tanja, bila sem v podobni situaciji, sočustvujem z vsemi vami, dala pa bi ti en sam nasvet tako kot Irena in sicer pokliči Hospic. Pomagala boš očetu in za vedno si boš hvaležna.

Srečno,

Diana

Še eno vprašanje, Irena, če mi lahko pomagate, prosim?
Očeta sem dobila domov iz onkol. z Duragesic 25mg, Naklofen retard, Sevredol 10mg. Kljub temu ima še en obliž gor 25mg, upam, da ga bomo zamenjali za 50 mg, tablete Sevredola tudi do 8 na dan, pa ga še vedno boli. Zadnji dan so mu obsevali hrbtenico v ledvenem delu, ker ga tam najbolj boli. Pa še vedno je hudo. Zaenkrat še malce hodi s pomočjo, danes pridejo iz Hospica ampak zanima me nekaj. Glede na to, da so zdravniki rekli, da je konec ali bo kaj narobe, če mu poleg tega dajem še neke tabletke homeopatske zaradi bolečin in karcinoma? Ali bom naredila napako ali lahko vseeno probam še to? Najlepša hvala
Aja, ali so lahko kakšna druga zdravila proti bolečinam kot Mo, ki ne bi tako okvarjali um, ker se mi zdi, da se očetu iz dneva v dan slabša zaradi tega spomin, ni pa glede bolečin kaj pretirano bolje, če ga še vedno boli. Bi se lahko dalo samo antirevmatike ali bi bilo to pa še bolj premalo in bi ga še bolj bolelo? Najlepša hvala za odgovor. Tanja

Zanimjo me homeopatska zdravila. Ali lahko poleg MO, dajem očetu še homeopatska zdravila? Glede na to, da je medicina rekla, da se ne da več nič, me zanima, če mu lahko kaj škodujejo? Ali kaj veste o tem? Najlepša hvala Tanje

New Report

Close