Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Kdaj je smiselen Holter in UZ

Kdaj je smiselen Holter in UZ

Pozdravljeni!

Zanima me naslednje. V zadnjem letu so se mi pojavile motnje srčnega utripa. Stara sem 24 let. Ekg sem opravila 1x v fazi kjer mi se mi je utrip zdel nenavaden, vendar se je že umirajal. Rezultat ni bil kaj poseben, pokazalo je le low qrs amplitude ter probably abnormal ekg. Na kontroli je bil ekg vredu, vendar sem se tisti čas tudi jaz počutila vredu. Potem pa se je vse pogosteje začelo dogajati naslednje. Pogosto začutim srčni utrip, ki je tudi nereden in je včasih 50..nato 120..v isti minuti, kot nekakše ekstrasistole.? Takrat težje zadiham, noge pa mi oslabijo, otopijo. To se mi dogaja sedaj večkrat tedensko. Največkrat v mirovanju. Če pa telovadim in se zadiham pa me kasneje obide slabost in kakšen preskok srčnega utripa. Velikokrat mi tudi zapiska v ušesih (kot da se mi zamašijo), vendar imam normalen krvni tlak. Lahko še omenim (sicer ne verjamem da je relevantno), da imam že od rojstva šum na srcu, fiziološki.

Že velikokrat sem se odločila da stopim do osebnega zdravnika, vendar se nakako ne morem odločiti, saj ne želim paničariti za brez veze Ali mi predlagate da se oglasim pri zdravniku in po možnosti kasneje opravim še holter, UZ, mogoče obremenitveni test? Ali pa je vse skupaj normalno in naj se s tem sprijaznim?

Lepa hvala za odgovor.

Tina

Vtis imam, da imate zdravo srce, pri katerem občasno nastopajo motnje srčnega ritma (posamezne ekstrasistole, ekstrasistole v parih, kratki napadi paroksizmalne tahikardije ?). Lahko pa imate prolaps mitralne zaklopke pri katerem so značilna obdobja slabega počutja in motenj srčnega ritma. Če še niste nikoli opravili pregleda pri kardiologu, bi ga svetoval, da izključi organsko prizadeto srce. S pregledom se ne mudi. Verjetno bi se vam sedanje stanje popravilo z zdravim načinom življenja (nekajenje, pogosti polurni sprehodi ob živahni hoji) ob podpori blagih pomirjeval (Persen ali podbno

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Drugače ne kadim, prav tako ne pijem, tečem 2x tedensko.. Včasih pa vzamem tudi blaga pomirjevala, kadar se težave ne ustavijo po 10 min. Pri kardiologu še nisem bla. Če se bodo težave nadaljevala v večji meri bom stopila do zdravnika ravno zaradi tega da izključimo resenjša stanja in bom vedela kaj se dogaja.

Hvala za Vaš odgovor.

Lp

Odgovor ni potreben

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close